Z takového piškotu, jako je ten dnešní, lze udělat cokoliv od řezů, přes roládu, až po plněný slavnostní dort. Velice dobře si pamatuji na nedělní odpoledne, když jsme jako děti dostaly chuť mlsat a žádaly jsme po mamince, aby rychle něco upekla. Často to byl právě piškot, který upekla a na stole byl za malou chvíli skvělý dezert, často maminka piškot namazala marmeládou a smotala, čímž vznikla úžasná domácí roláda.
Jednoduchý hrnečkový piškot na plech je skvělým základem pro sladké kouzlení. Každá rodina má svůj recept, který se dědí po generacích. Dodnes si pamatuji recept a postup, jak světlý piškot pekla kdysi moje maminka. Byl rychlý, nadýchaný a hebký jako obláček. Taky máte nějaký ten svůj nebo zkusíte zrovna tento?
Recept na Jednoduchý hrnkový piškot na plech
Ingredience potřebné na piškot
- hrníček o obsahu 250 ml na odměřování
- 4 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 balíčk vanilkového cukru nebo pár kapek vanilkové esence
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku vody (nebo mléka pro jemnější chuť)
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
Postup přípravy hrnkového piškotu
1. Vyšleháme vejce s cukry do světlé pěny.
2. Přidáme olej a vodu (nebo mléko) a promícháme.
3. Jemně vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva.
4. Těsto vylijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou anebo plech vystlaný pečícím papírem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 20 minut do zlatova.
Tipy na potření a servírování piškotu
Po vychladnutí můžeme buchtu pouze pocukrovat nebo potřít marmeládou, krémem, zakysanou smetanou, čokoládou. Tady se fantazii meze nekladou.

Klasika našich maminek: Ovocný hrníčkový piškot s ovocem zalitým pudinkem

Piškotová roláda s vanilkovým krémem a strouhanou čokoládou: česká roládová klasika
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková