Toto spojení ovocné sladkosti a kysaného zelí je překvapivě lahodná tradiční příloha, která již zdomácněla pouze v několika krajinách. Toto propojení sladkého a kyselého dřív nebylo ničím výjimečným, naopak často se míchalo sladké s masem, ovocem a kořením. Hruškové zelí dnes považujeme za poněkud zvláštní, ale naši předkové v něm viděli chutný a praktický způsob využití sezónních surovin.

Dodnes se varianta hruškového zelí zachovala například na Slovácku, Hané a v části Slezska a Jižní Moravy. Někde se dokonce přidávaly i sušené hrušky, takzvané křížaly, které dodaly pokrmu jinou chuť. Někdy se používala i jablka nebo kombinace jablek a hrušek. Hruškové zelí skvěle chutná ke kachně, uzenému masu nebo pečenému bůčku. Zelí je výborné i za studena jako salát nebo příloha k pečivu.

Recept jak si připravit doma hruškové zelí

Ingredience nezbytné k přípravě zapomenutého klenotu venkovské kuchyně

  • 1 000 g hlávkového zelí
  • 3 hrušky
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • sůl dle chuti
  • 1 celá skořice
  • 2 lžíce medu
  • cukr dle potřeby
  • vinný ocet dle chuti
  • trochu bílého vína
  • hruškový džus

Postup přípravy hruškového zelí

1. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Zelí omyjeme a odstraníme košťál. Nakrájíme nebo nastrouháme na hrubém struhadle.

2. Přidáme na nudličky nakrájené zelí, celou skořici, a skleničku bílého vína, dusíme do měkka.

Hlávkové zelí nakrájíme nebo nastrouháme na nudličky.
Foto: Cooky.cz, Hlávkové zelí nakrájíme nebo nastrouháme na nudličky.

3. Je-li potřeba podlijeme hruškovým džusem.

4. Když je zelí měkké a víno odpařené, přidáme oloupané a na drobné kousky nakrájené hrušky, med, cukr dle potřeby, sůl a trochu vinného octu. Ještě chvíli povaříme a v případě potřeby dochutíme.

Hrušky nakrájíme na malé kousky a chvíli podusíme, aby se úplně nerozvařily.
Foto: Cooky.cz, Hrušky nakrájíme na malé kousky a chvíli podusíme, aby se úplně nerozvařily.

Zajímavosti

Někdy se zelí připravuje i ze sterilovaného bílého zelí, v případě svatomartinského menu i z červeného sterilovaného zelí – tomu se říká Višňové zelí a připravuje se s višňovým džemem.

Pečená husa

Svatomartinská Pečená Husa s jablečnou nádivkou a s bramborovými lokšemi

Upečte si přes noc kachnu a k tomu variace knedlíků a zelí.

Třináctihodinová pečená kachna s domácími knedlíky a červeným zelím: Kachna, jak má být

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest