Toto spojení ovocné sladkosti a kysaného zelí je překvapivě lahodná tradiční příloha, která již zdomácněla pouze v několika krajinách. Toto propojení sladkého a kyselého dřív nebylo ničím výjimečným, naopak často se míchalo sladké s masem, ovocem a kořením. Hruškové zelí dnes považujeme za poněkud zvláštní, ale naši předkové v něm viděli chutný a praktický způsob využití sezónních surovin.
Dodnes se varianta hruškového zelí zachovala například na Slovácku, Hané a v části Slezska a Jižní Moravy. Někde se dokonce přidávaly i sušené hrušky, takzvané křížaly, které dodaly pokrmu jinou chuť. Někdy se používala i jablka nebo kombinace jablek a hrušek. Hruškové zelí skvěle chutná ke kachně, uzenému masu nebo pečenému bůčku. Zelí je výborné i za studena jako salát nebo příloha k pečivu.
Recept jak si připravit doma hruškové zelí
Ingredience nezbytné k přípravě zapomenutého klenotu venkovské kuchyně
- 1 000 g hlávkového zelí
- 3 hrušky
- 1 cibule
- 50 g másla
- sůl dle chuti
- 1 celá skořice
- 2 lžíce medu
- cukr dle potřeby
- vinný ocet dle chuti
- trochu bílého vína
- hruškový džus
Postup přípravy hruškového zelí
1. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Zelí omyjeme a odstraníme košťál. Nakrájíme nebo nastrouháme na hrubém struhadle.
2. Přidáme na nudličky nakrájené zelí, celou skořici, a skleničku bílého vína, dusíme do měkka.

3. Je-li potřeba podlijeme hruškovým džusem.
4. Když je zelí měkké a víno odpařené, přidáme oloupané a na drobné kousky nakrájené hrušky, med, cukr dle potřeby, sůl a trochu vinného octu. Ještě chvíli povaříme a v případě potřeby dochutíme.

Zajímavosti
Někdy se zelí připravuje i ze sterilovaného bílého zelí, v případě svatomartinského menu i z červeného sterilovaného zelí – tomu se říká Višňové zelí a připravuje se s višňovým džemem.
Svatomartinská Pečená Husa s jablečnou nádivkou a s bramborovými lokšemi