Základem každého dobrého kynutého koláče je samozřejmě těsto. Měkké, voňavé a hladké na dotek. Kynutý koláč s hruškami chutná tak trochu jako dezert, který zrovna uzrál na stromě za chalupou. Samozřejmě velmi záleží, jaké hrušky použijete, ale ve výsledku je koláč vždy vynikající, občas sladší a někdy zase kyselejší. A že hrušky, často opomíjené ve srovnání s jablky nebo švestkami, mají v koláčích jedinečné postavení.
Během přípravy surovin na těsto dbejte na čerstvé droždí. Použití čerstvého droždí dodává těstu typickou aromatickou vůni, která se v moderních receptech často ztrácí. Dejte koláči opravdový poctivý ráz domácí kuchyně!
Recept na voňavou hruškovou klasiku od babičky – kynutý hruškový koláč
Délka pečení v troubě 35 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- sůl
- 30 g čerstvého droždí
- 150 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 80 g másla
- 80 g cukru
- 1 lžička citronové kůry
Náplň:
- 12 hrušek
- 1 vanilkový cukr
- cukr dle chuti
- mletá skořice dle chuti
- 2 lžíce vanilkového pudinku
Drobenka:
- 60 g hrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 1 vejce na potření okrajů
- máslo a rum na potření po upečení
Postup přípravy náplně
1. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle.
2. Přidáme cukr a skořici podle chuti, přidáme trošku vody a povaříme.
3. Nakonec vmícháme pudink rozmíchaný v trošce vody a ještě chvilku povaříme a necháme vystydnout.
Příprava koláčového těsta
1. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru, trošku mouky, vlažného mléka a lehce promícháme.
2. Přikryjeme utěrkou a necháme kvásek vzejít.
3. Mouku smícháme se solí, přidáme kvásek, vlažný tuk, vlažné mléko s rozkvedlaným vejcem a žloutkem, cukr a citronovou kůru. Vypracujeme těsto.
4. Necháme těsto přikryté na teplém místě vykynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
5. Hotové těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dva stejné díly.
6. Každý položíme na plech s pečícím papírem a vytvarujeme z těsta koláče.
7. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a potřeme náplní.

Hruškovo čokoládový koláč: Sladké spojení hrušek a čokolády
8. Z másla, cukru a mouky uděláme drobenku a posypeme s ní koláče.
9. Oba plechy dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 35 minut. Během pečení plechy vyměníme, aby se koláče pekly stejnoměrně.
10. Ještě horké hned po vytažení z trouby koláče po okrajích potřeme rozpuštěným máslem s rumem a zbytkem pokapeme i náplň.
Něco o hruškách
Věděli jste, že hrušky patří mezi nejstarší kultivované ovoce? Pěstovaly se už v antickém Řecku. V českých sadech byly kdysi běžné hrušňové aleje. Stromy rostly podél cest a poskytovaly ovoce pocestným.

Hruškový koláč s ovesnou drobenkou: Velmi snadný moučník s kousky hrušek
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI