Základem každého dobrého kynutého koláče je samozřejmě těsto. Měkké, voňavé a hladké na dotek. Kynutý koláč s hruškami chutná tak trochu jako dezert, který zrovna uzrál na stromě za chalupou. Samozřejmě velmi záleží, jaké hrušky použijete, ale ve výsledku je koláč vždy vynikající, občas sladší a někdy zase kyselejší. A že hrušky, často opomíjené ve srovnání s jablky nebo švestkami, mají v koláčích jedinečné postavení.

Během přípravy surovin na těsto dbejte na čerstvé droždí. Použití čerstvého droždí dodává těstu typickou aromatickou vůni, která se v moderních receptech často ztrácí. Dejte koláči opravdový poctivý ráz domácí kuchyně!

Recept na voňavou hruškovou klasiku od babičky – kynutý hruškový koláč

Délka pečení v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • sůl
  • 30 g čerstvého droždí
  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 80 g másla
  • 80 g cukru
  • 1 lžička citronové kůry

Náplň:

  • 12 hrušek
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr dle chuti
  • mletá skořice dle chuti
  • 2 lžíce vanilkového pudinku

Drobenka:

  • 60 g hrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 1 vejce na potření okrajů
  • máslo a rum na potření po upečení

Postup přípravy náplně

1. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle.

2. Přidáme cukr a skořici podle chuti, přidáme trošku vody a povaříme.

3. Nakonec vmícháme pudink rozmíchaný v trošce vody a ještě chvilku povaříme a necháme vystydnout.

Příprava koláčového těsta

1. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru, trošku mouky, vlažného mléka a lehce promícháme.

2. Přikryjeme utěrkou a necháme kvásek vzejít.

3. Mouku smícháme se solí, přidáme kvásek, vlažný tuk, vlažné mléko s rozkvedlaným vejcem a žloutkem, cukr a citronovou kůru. Vypracujeme těsto.

Kynutý hruškový koláč.
Foto: Romana Rubášová, Kynutý hruškový koláč.

4. Necháme těsto přikryté na teplém místě vykynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.

5. Hotové těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dva stejné díly.

6. Každý položíme na plech s pečícím papírem a vytvarujeme z těsta koláče.

7. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a potřeme náplní.

Obrázek receptu na čokoládový koláč s hruškami.

Hruškovo čokoládový koláč: Sladké spojení hrušek a čokolády

8. Z másla, cukru a mouky uděláme drobenku a posypeme s ní koláče.

9. Oba plechy dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 35 minut. Během pečení plechy vyměníme, aby se koláče pekly stejnoměrně.

10. Ještě horké hned po vytažení z trouby koláče po okrajích potřeme rozpuštěným máslem s rumem a zbytkem pokapeme i náplň.

Něco o hruškách

Věděli jste, že hrušky patří mezi nejstarší kultivované ovoce? Pěstovaly se už v antickém Řecku. V českých sadech byly kdysi běžné hrušňové aleje. Stromy rostly podél cest a poskytovaly ovoce pocestným.

Hruškový koláč

Hruškový koláč s ovesnou drobenkou: Velmi snadný moučník s kousky hrušek

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest