Osobně polévky miluji a vychutnám si je v jakékoli podobě. Jak to máte vy? Považujete polévku za nezbytnou součást oběda, nebo ji někdy jíte i jako hlavní jídlo? Ve světových kuchyních se polévky připravují na nespočet způsobů – od vývarů přes husté a krémové varianty. Hrách patří od nepaměti k oblíbeným surovinám nejen u nás, ale v celé Evropě. Vždy byl snadno dostupný a díky výživnosti a dlouhé trvanlivosti ho lidé používali již ve středověku na různé pokrmy – od kaší přes polévky až po přílohy.
Hrachová polévka je však jedna z těch nejoblíbenějších, zejména díky své hutnosti, v chladném období skvěle zahřeje i zasytí. A když do ní přidáte kousky párku či jiné uzeniny, získáte úplnou přesnídávkovou polévkovou bombu – skvěle chutná a zasytí. A co teprve s kousky uzeného masa? Dnes si vystačíme s párkem, ale příště určitě zkuste přidat i uzené.
Recept na poctivou sytou hrachovku s párkem
Ingredience potřebné na přípravu klasické Hrachovky s párkem
- 250 g suchého hrachu
- 1 cibule
- 3 brambory
- 2 ks párků
- 2 stroužky česneku kousek másla
- 1 lžíce polévkového koření
- 1 lžíce majoránky

Vývar z pečených vepřových kostí: síla, která zahřeje i uzdraví
Postup přípravy Hrachovky s párkem – poctivé syté klasiky
1. Den před vařením si namočíme suchý hrách (počítáme na 4 porce) do misky a zalijeme trojnásobným množstvím vody.
2. Druhý den vodu slijeme a hrách důkladně propláchneme pod proudem studené vody.
3. V kastrolu na kousku másla osmažíme dozlatova oloupanou a drobně nakrájenou cibuli.
4. Přisypeme hrách, zalijeme ho vodou a necháme vařit cca 1/2 hodiny.
5. Zatím si oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Vložíme do malého kastrůlku, přisypeme polévkové koření a zalijeme 1/2 l vody.
6. Když budou brambory měkké, slijeme oba hrnce dohromady, přidáme prolisovaný česnek, přidáme nakrájený párek a majoránku a necháme pod pokličkou ještě pár minut povařit.
7. Poté polévku ochutnáme, podle potřeby dosolíme a můžeme servírovat.
Polévku podáváme s čerstvým pečivem anebo s opečenými krutónky.
