Většinou vaříme vývary z hovězího nebo kuřecího masa, často také z krůtích, kachních či husích krků nebo drobů. Často se zapomíná na vývar z kostí vepřových, které obsahují nejvíce kolagenu? Na poctivý vývar z vepřových kostí potřebujete alespoň 6 hodin, v pomalém hrnci jej můžete nechat táhnout třeba celou noc.
Dnešní vývar je ještě trochu jiný, zkusili jste někdy vývar z pečených kostí? Pečené kosti vývaru dodávají plnější chuť a barvu. Můžeme upéct například vepřový bůček nebo krkovičku s kostí a po obraní nechat kosti právě na vepřový vývar. Takto připravený vývar má využití nejen jako polévka, ale také jako základ do omáček. Poctivý vývar má taky léčivé účinky na klouby, trávení a imunitu.
Recept na vývar z pečených vepřových kostí
Ingredience na přípravu vývaru z pečených kostí
- 1 kg vepřových kostí (nejlepší s trochou masa například žebra, kolena, nožičky)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 neloupaná cibule (kvůli barvě)
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 10 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 2 l vody
Postup přípravy vepřového vývaru z pečených kostí
1. Kosti opláchneme a krátce asi 20 minut pečeme v troubě při teplotě 200 stupňů.
2. Kosti vložíme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a cca 10 minut povaříme a slijeme vodu. Odstraníme tak nečistoty a kal. Toto vynecháme, používáme li kosti, ze kterých jsme právě obrali maso.

Silný hovězí vývar – pomalu tažený k dokonalosti s knedlíčky

Frankfurtská polévka s párky, bramborami a nasekanou petrželkou
3. Přidáme novou studenou vodu, koření sůl a celou cibuli. Přivedeme k varu a stáhneme na mírný plamen.
4. Vývar pomalu vaříme 4-6 hodin, ideálně 12 hodin pro silnější chuť a kolagen.
5. Poslední hodinu vaření přidáme zeleninu, aby nebyla rozvařená, a zachovala si barvu a chuť.
6. Vývar scedíme přes jemné síto a dle potřeby dosolíme.
Tipy
Čím déle vývar vaříme, tím bude jeho chuť silnější, pro více masovou chuť vaříme kosti s trochou masa, na konci můžeme přidat snítku bylinek, chceme-li mít vývar čirý, nevaříme jej prudce a sbíráme pěnu z bílkovin.

Svíčková podle slavných kuchařů, zaručený úspěch nejen na nedělní oběd
pozn.: částečně upraveno AI