Většinou vaříme vývary z hovězího nebo kuřecího masa, často také z krůtích, kachních či husích krků nebo drobů. Často se zapomíná na vývar z kostí vepřových, které obsahují nejvíce kolagenu? Na poctivý vývar z vepřových kostí potřebujete alespoň 6 hodin, v pomalém hrnci jej můžete nechat táhnout třeba celou noc.

Dnešní vývar je ještě trochu jiný, zkusili jste někdy vývar z pečených kostí? Pečené kosti vývaru dodávají plnější chuť a barvu. Můžeme upéct například vepřový bůček nebo krkovičku s kostí a po obraní nechat kosti právě na vepřový vývar. Takto připravený vývar má využití nejen jako polévka, ale také jako základ do omáček. Poctivý vývar má taky léčivé účinky na klouby, trávení a imunitu.

Recept na vývar z pečených vepřových kostí

Ingredience na přípravu vývaru z pečených kostí

  • 1 kg vepřových kostí (nejlepší s trochou masa například žebra, kolena, nožičky)
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 neloupaná cibule (kvůli barvě)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 l vody

Postup přípravy vepřového vývaru z pečených kostí

1. Kosti opláchneme a krátce asi 20 minut pečeme v troubě při teplotě 200 stupňů.

2. Kosti vložíme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a cca 10 minut povaříme a slijeme vodu. Odstraníme tak nečistoty a kal. Toto vynecháme, používáme li kosti, ze kterých jsme právě obrali maso.

Vaříme polévku: Recept na silný hovězí vývar, pomalu tažený

Silný hovězí vývar – pomalu tažený k dokonalosti s knedlíčky

Obrázek receptu na Polévku s frankfurtskými párky

Frankfurtská polévka s párky, bramborami a nasekanou petrželkou

3. Přidáme novou studenou vodu, koření sůl a celou cibuli. Přivedeme k varu a stáhneme na mírný plamen.

4. Vývar pomalu vaříme 4-6 hodin, ideálně 12 hodin pro silnější chuť a kolagen.

5. Poslední hodinu vaření přidáme zeleninu, aby nebyla rozvařená, a zachovala si barvu a chuť.

Obrázek receptu na Vývar z pečených vepřových kostí
Foto: cooky.cz, Recept na Vývar z pečených vepřových kostí – poctivý vývar tažený alespoň 6 hodin.

6. Vývar scedíme přes jemné síto a dle potřeby dosolíme.

Tipy

Čím déle vývar vaříme, tím bude jeho chuť silnější, pro více masovou chuť vaříme kosti s trochou masa, na konci můžeme přidat snítku bylinek, chceme-li mít vývar čirý, nevaříme jej prudce a sbíráme pěnu z bílkovin.

Obrázek receptu na svíčkovou na smetaně podle uznávaných kuchařů

Svíčková podle slavných kuchařů, zaručený úspěch nejen na nedělní oběd

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest