Tak je to znojemská, nebo to není znojemská pečeně, ale okurková omáčka? Přece když dělám znojemskou pečeni, jak má být, stejně jdou do omáčky nakládané okurky – vlastně ta dostala i jméno dle znojemských nakládaných okurek, tak proč by nemohly být ve finále i na talíři kolečka okurek. Je to přece něco zcela jiné jídlo než okurková omáčka s vařeným hovězím.
Jak tomu už bývá, ne každý recepty obdivuje a chválí, někdo je chodí kritizovat a hledat chyby. Ale proč, když to nechci vařit, či péct, tak to přece nebudu kritizovat. A jídlo nehodnotím podle toho, jek je napsané, ani jak vypadá, ale podle toho, jak chutná. Je to věc každé hospodyňky a každého kuchtíka, jak svůj recept pojme a jak ho nazve. No a tak tomu bylo i u znojemské pečeně. Ta pravá je z hovězího masa, které se peče nebo dusí s kořenovou zeleninou a okurkami a pak se šťáva rozmixuje. Naše dnešní je bez zeleniny, pouze s česnekem a lakem s okurek a nakládanými okurkami na talíři. Tak je to spíš okurková omáčka nebo znojemská pečeně?
Recept na trochu jinou znojemskou pečeni
Ingredience potřebné k přípravě varianty hovězího na česneku s okurkami nebo k improvizaci po “Znojemsku”
- hovězí maso (kýta nebo zadní)
- poloviční množství cibule k masu
- 2 velké stroužky česneku
- sůl a pepř
- drcený kmín
- trochu hořčice
- nakládané kyselé okurky i s lákem
- tuk. na osmažení cibule a masa
Postup přípravy hovězího masa
1. Hovězí maso nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme. nadrobno.

2. Na rozpáleném sádle nebo oleji orestujeme cibuli dohněda a poté přidáme maso, které taktéž orestujeme.
3. Přidáme sůl a pepř, drcený kmín a trochu hořčice. Dusíme do měkka, v případě potřeby podlijeme vodou.
4. Ke konci dušení přidáme trochu láku z okurek a na kolečka nakrájené kyselé okurky.

5. Ještě chvíli podusíme a máme hotovo.
Podáváme s dušenou rýží přelitou šťávou z masa a kolečky nakládaných okurek na talíři .
Snadná večeře z 1 hrnce: Stačí levný kus masa, pár ingrediencí a trocha trpělivosti