Kdo by si nepamatoval indiánky z cukrárny, nadýchané pusinky na piškotu, polité lesklou čokoládou? Patří mezi klasické československé dezerty, které si získaly oblibu hlavně díky své mu lákavému vzhledu. Tento recept má ale jedno zvláštní kouzlo navíc! Přidává se do něj jahodový vitacit. Ten můžeme označit za nostalgickou připomínku dětství a zároveň způsob, jak do krému dostat osvěžující ovocnou chuť.
Indiánci jsou zvláštní tím, že i když působí luxusně, jejich základ tvoří vlastně jen piškot, sněhový krém a čokoládová poleva. Ale právě v detailech se skrývá tajemství úspěchu. Vitacit, který se v 70. a 80. letech stal ikonou dětských limonád, dodává českým indiánkům modernější a netradiční nádech a navíc krásně růžovou barvu.
Recept na indiánky s vitacitem – aneb co na tu dobrotu budete potřebovat
Ingredience pro přípravu
- 5 bílků
- 200 g cukru
- 1 balíček jahodového Vitacitu
- piškoty
- 200 g čokolády na vaření
- 100 g ztuženého tuku (např. Omega)
Takto vznikají – postup přípravy indiánků
1. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a postupně do něj přisypáváme cukr s Vitacitem. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne pevná a kompaktní hmota.
2. Mísu s připravenou bílkovou směsí postavíme nad hrnec s jemně vroucí vodou a šleháme na nejvyšší rychlost asi 15 minut. Díky tomu se cukr i Vitacit dokonale rozpustí a krém získá hladkou, lesklou a stabilní konzistenci.
3. Hotovou hmotu naplníme do cukrářského sáčku a naneseme ji na piškoty.
4. Připravené indiánky dáme alespoň na 2 hodiny chladnout do lednice, aby sníh dobře ztuhl.
5. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se ztuženým tukem a vychlazené indiánky pak opatrně ponoříme do polevy tak, aby pěnová část zůstala neporušená.
6. Hotové zákusky uložíme do chladu a necháme je ztuhnout, aby měly perfektní konzistenci.
Tipy na konec
Pokud chcete indiánky ještě pestřejší, ozdobte vršek trochou barevné posypky nebo kokosem, dokud je čokoláda ještě teplá.
Vitacit lze nahradit i jinými ochucovadly. Například malinovým práškem, lyofilizovanými jahodami nebo citronovou šťávou.

Domácí likérové špičky s vaječným koňakem, máčené v čokoládě
