Tento jablečný moučník je jako jemné podzimní pohlazení – vláčný, ovocný, nadýchaný, ale vůbec ne těžký. Každé sousto je jako tichá radost k odpolední kávě nebo čaji. Přitom je tak snadný, že ho zvládne i začátečník v pečení buchet.
Jemný korpus, tlustá vrstva jemné a svěží jablečné náplně a na tom vrstva šlehačkovo-tvarohové náplně, která se rozplývá na jazyku, to vše posypané nastrouhanou čokoládou – to všechno dohromady tvoří elegantní a velice luxusní ovocný zákusek, vhodný jako slavnostní moučník, ale i jako dezert ke kávě či víkendové potěšení.
Recept na Jablečné řezy s tvarohovou šlehačkou
Ingredience potřebné korpus
- 4 vejce
- 150 g cukru krystal
- 4 lžíce oleje
- 160 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Suroviny na jablečnou náplň
- 1 kg oloupaných, nahrubo nastrouhaných jablek
- 80 g cukru (podle kyselosti jablek)
- 2 vanilkové pudinky v prášku + 600 ml vody
Z čeho udělat tvarrohový krém
- 1 smetana ke šlehání
- 1 měkký tvaroh (může být ve vaničce)
- cukr dle chuti
- strouhaná čokoláda na zdobení
Postup přípravy jablečných řezů
1. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme s cukrem tuhý sníh. Postupně zašleháme žloutky a olej. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva.
2. Těsto přendáme na pečícím papírem vystlaný plech a upečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 20 minut. Korpus necháme vychladnout.
3. V kastrolu povaříme nastrouhaná jablka s cukrem a polovinou vody. 5 minut. V druhé polovině vody rozmícháme pudinkový prášek a vlijeme do jablek. Povaříme do zahuštění.
4. Ještě horkou jablečnou směs narovnáme na vychladlý korpus a necháme dostatečně vychladit.
5.Šlehačku ušleháme a jemně daní vmícháme tvaroh a vanilkový cukr. Krém naneseme na vychlazenou jablečnou náplň.
6. Nakonec posypeme nastrouhanou čokoládou dle chuti.
TIP: Místo čokolády lze použít na zdobení mletou skořici.

Německý jablkový koláč: Kousek domácího štěstí od sousedů

Jablková bábovka ze zakysanky: Zakysaný jablečný sen s pokrájenými jablky, rozinkami, sněhem z bílků a pěnou ze žloutků
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková