Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Obrácený jablečný dort s vanilkovým krémem a pusinkovými nebesy není opravdu obyčejný dezert. Je to příběh o spojení sladkého a kyselého, o perfektní kombinaci mezi chuťovými protipóly a uměním, které zahrnuje jemný vanilkový krém a dokonalý karamelový odstín. Tento dezert není jen jednoduchou pochoutkou, je to zážitek, který si zaslouží být sdílen a připravován s láskou a péčí. Prohlédněte si recept a připravte si ho doma i vy. Nepřehlédněte také naší facebookovou skupinu pro inspirace na Nejlepší dezerty, koláče, dorty a buchty.

Tradice obráceného dortu sahá hluboko do minulosti, kdy bylo ovoce (často jablka nebo švestky) umístěno na dno formy, která byla poté pokryta těstem. Při pečení se ovoce karamelizuje a vytváří bohaté a sladké polevu, která se obrátí, když je dort vyklopen. Tato metoda zaručuje, že každý kousek dortu je nasycený ovocnou šťávou a sladkostí.

Obrázek: bucataras, Pusinky na dortu

Recept na jedinečný dort na plech s jablky, krémem a pusinkovými nebesy

Autor receptu: Jana Duchoňová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 2 hodiny
Celkový čas 2 hodiny 30 minut
Porcí 24 kusů
Jeho příprava je způsob, jakým můžete vyjádřit lásku k vaření a sdílet tento zážitek s ostatními.

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení 30×20 cm
  • Miska
  • Mixér

Suroviny

  • 5-6 velkých jablek
  • 100 gramů másla
  • 100 gramů krystalového cukru
  • 5 vajec
  • 100 gramů mouky

Ingredience na krém:

  • 2 vejce
  • 100 gramů másla
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce škrobu
  • 400 mililitrů mléka
  • vanilková esence

Postup 

  • Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Plech vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně potřeme máslem o pokojové teplotě.
  • Posypeme cukrem a položíme plátky jablka na plech.
    Jablka

    Obrázek: bucataras, Jablka na koláč

  • Předehřejeme troubu na 180 stupňů a pečeme 20 minut.
  • Oddělíme vejce.
  • Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu.
  • Postupně přidáme veškerý cukr a důkladně promícháme.
  • Přidáme žloutky a promícháme.
    Krém

    Obrázek: bucataras, Krém na dort

  • Jemně vmícháme všechnu mouku.
  • Plech vyjmeme z trouby a necháme 3 minuty odstát, aby mohl uniknout pára.
  • Rozprostřeme směs na jablka a zarovnáme.
    Žloutkový krém

    Obrázek: bucataras, Žloutkový krém na dort

  • Vložíme zpět do trouby na dalších 30 minut.
  • Po upečení vyjmeme plech z trouby, překlopíme koláč na plech i s pečicím papírem.
    Hotový dort

    Obrázek: bucataras, Obrácený dort

  • Rychlým pohybem otočíme, aby sirup stékal po povrchu. Necháme vychladnout.
  • V kastrůlku smícháme vejce s cukrem a škrobem.
  • Přilijeme mléko a za stálého míchání přivedeme na mírný oheň, dokud nezhoustne jako pudink.
  • Sundáme z ohně, necháme trochu vychladnout a přidáme máslo.
  • Dobře promícháme a necháme úplně vychladnout.
  • Koláč potřeme připraveným krémem.
    Obrácený dort

    Obrázek: bucataras, Dort a jeho příprava

  • Na vrch ozdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou.
  • Necháme vychladnout v chladničce až do doby podávání.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 120 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: dort jako nebe, dort na plech, jablka, krém, obrácený dort, pusinky, řezy na plech, vanilkový krém


Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest