Obrácený jablečný dort s vanilkovým krémem a pusinkovými nebesy není opravdu obyčejný dezert. Je to příběh o spojení sladkého a kyselého, o perfektní kombinaci mezi chuťovými protipóly a uměním, které zahrnuje jemný vanilkový krém a dokonalý karamelový odstín. Tento dezert není jen jednoduchou pochoutkou, je to zážitek, který si zaslouží být sdílen a připravován s láskou a péčí. Prohlédněte si recept a připravte si ho doma i vy. Nepřehlédněte také naší facebookovou skupinu pro inspirace na Nejlepší dezerty, koláče, dorty a buchty.
Tradice obráceného dortu sahá hluboko do minulosti, kdy bylo ovoce (často jablka nebo švestky) umístěno na dno formy, která byla poté pokryta těstem. Při pečení se ovoce karamelizuje a vytváří bohaté a sladké polevu, která se obrátí, když je dort vyklopen. Tato metoda zaručuje, že každý kousek dortu je nasycený ovocnou šťávou a sladkostí.
Recept na jedinečný dort na plech s jablky, krémem a pusinkovými nebesy
Potřebné vybavení
- Plech na pečení 30×20 cm
- Miska
- Mixér
Suroviny
- 5-6 velkých jablek
- 100 gramů másla
- 100 gramů krystalového cukru
- 5 vajec
- 100 gramů mouky
Ingredience na krém:
- 2 vejce
- 100 gramů másla
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce škrobu
- 400 mililitrů mléka
- vanilková esence
Postup
- Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Plech vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně potřeme máslem o pokojové teplotě.
- Posypeme cukrem a položíme plátky jablka na plech.
Obrázek: bucataras, Jablka na koláč
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů a pečeme 20 minut.
- Oddělíme vejce.
- Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu.
- Postupně přidáme veškerý cukr a důkladně promícháme.
- Přidáme žloutky a promícháme.
Obrázek: bucataras, Krém na dort
- Jemně vmícháme všechnu mouku.
- Plech vyjmeme z trouby a necháme 3 minuty odstát, aby mohl uniknout pára.
- Rozprostřeme směs na jablka a zarovnáme.
Obrázek: bucataras, Žloutkový krém na dort
- Vložíme zpět do trouby na dalších 30 minut.
- Po upečení vyjmeme plech z trouby, překlopíme koláč na plech i s pečicím papírem.
Obrázek: bucataras, Obrácený dort
- Rychlým pohybem otočíme, aby sirup stékal po povrchu. Necháme vychladnout.
- V kastrůlku smícháme vejce s cukrem a škrobem.
- Přilijeme mléko a za stálého míchání přivedeme na mírný oheň, dokud nezhoustne jako pudink.
- Sundáme z ohně, necháme trochu vychladnout a přidáme máslo.
- Dobře promícháme a necháme úplně vychladnout.
- Koláč potřeme připraveným krémem.
Obrázek: bucataras, Dort a jeho příprava
- Na vrch ozdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou.
- Necháme vychladnout v chladničce až do doby podávání.