Koláč který spojí vše, co máme rádi – křupavý spodek, šťavnatý střed a nadýchanou sladkou čepici navrch. Vůně skořice a jablek provoní celý dům a ochutnáním prvního sousta se přesvědčíte, jak krásné může být obyčejné pečení doma.
Tento typ koláče má kořeny v středoevropské kuchyni – zejména v Česku, na Slovensku a v Rakousku. Bílkový sníh se často používal, jako způsob, jak spotřebovat zbylé bílky po pečení jiných dezertů. Spojení křehkého těsta, ovoce a sněhu je známé ve Francii či Německu a připomíná tzv. “Apfeltarte mit Baiser” nebo „apple meringue pie“.
Recept na jablečný koláč se sněhovou čepicí
Ingredience potřebné na přípravu křehkého jablečného koláče se sněhem
Těsto
- 160 g hladké mouky
- půl balíčku prášku do pečiva
- 50 g moučkového cukru
- 100 g Hery
- 2 žloutky
Náplň
- 1/2 kg jablek
- cukr krystal dle chuti
- skořice dle chuti
- 1/2 balíčku vanilkového pudinku nebo Zlatého klasu
Sněhová čepice
- sníh ze 4 bílků
- 150 g moučkového cukru
Postup přípravy jablečného koláče
1. Mouku s práškem do pečiva, žloutky, Herou a moučkovým cukrem smícháme a vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a necháme vychladit v lednici.
2. Během chlazení si očistíme a nakrájíme jablka na malé kostičky, dáme do kastrolu, přidáme cukr podle kyselosti jablek a dle chuti, skořici a trochu vody. Uvaříme do měkka. Na konci vaření přidáme v trošce vody rozmíchaný pudink v prášku.
3. Troubu si vyhřejeme na 170 stupňů, těsto rukou roztáhneme na máslem vymazaný plech a dáme na 10 minut zapéct do trouby.
4. Poté vyndáme z trouby, na zapečené tato navrstvíme uvařená jablka a sníh vyšlehaný z bílků a cukru. Dopékáme do zlatova. Necháme vychladit.
Tip na podávání
Koláč podáváme dobře vychlazený, chutná i samotný, ale výborný je i s kopečkem zakysané smetany anebo se šlehačkou.

Strouhaný jablečný koláč podle staročeského receptu: I bez smetany a tvarohu bude dokonale krémový
