Koláč který spojí vše, co máme rádi – křupavý spodek, šťavnatý střed a nadýchanou sladkou čepici navrch. Vůně skořice a jablek provoní celý dům a ochutnáním prvního sousta se přesvědčíte, jak krásné může být obyčejné pečení doma.

Tento typ koláče má kořeny v středoevropské kuchyni – zejména v Česku, na Slovensku a v Rakousku. Bílkový sníh se často používal, jako způsob, jak spotřebovat zbylé bílky po pečení jiných dezertů. Spojení křehkého těsta, ovoce a sněhu je známé ve Francii či Německu a připomíná tzv. “Apfeltarte mit Baiser” nebo „apple meringue pie“.

Recept na jablečný koláč se sněhovou čepicí

Ingredience potřebné na přípravu křehkého jablečného koláče se sněhem

Těsto

  • 160 g hladké mouky
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g Hery
  • 2 žloutky

Náplň

  • 1/2 kg jablek
  • cukr krystal dle chuti
  • skořice dle chuti
  • 1/2 balíčku vanilkového pudinku nebo Zlatého klasu

Sněhová čepice

  • sníh ze 4 bílků
  • 150 g moučkového cukru

Postup přípravy jablečného koláče

1. Mouku s práškem do pečiva, žloutky, Herou a moučkovým cukrem smícháme a vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a necháme vychladit v lednici.

2. Během chlazení si očistíme a nakrájíme jablka na malé kostičky, dáme do kastrolu, přidáme cukr podle kyselosti jablek a dle chuti, skořici a trochu vody. Uvaříme do měkka. Na konci vaření přidáme v trošce vody rozmíchaný pudink v prášku.

Obrázek receptu na Jablečný koláč se sněhovou čepicí
Foto: cooky.cz, Recept na Jablečný koláč se sněhovou čepicí

3. Troubu si vyhřejeme na 170 stupňů, těsto rukou roztáhneme na máslem vymazaný plech a dáme na 10 minut zapéct do trouby.

4. Poté vyndáme z trouby, na zapečené tato navrstvíme uvařená jablka a sníh vyšlehaný z bílků a cukru. Dopékáme do zlatova. Necháme vychladit.

Tip na podávání

Koláč podáváme dobře vychlazený, chutná i samotný, ale výborný je i s kopečkem zakysané smetany anebo se šlehačkou.

Obrázek k receptu: Slavný strouhaný koláč z dob našich babiček: bez tvarohu či smetany!

Strouhaný jablečný koláč podle staročeského receptu: I bez smetany a tvarohu bude dokonale krémový

Obrázek k receptu jablečný koláč z listového těsta

Rychlý jablečný koláč z listového těsta: Když chcete něco víc, než závin

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest