Obrácený koláč s jablky a mákem patří k mým oblíbeným receptům. I proto, že miluji recepty, kde se jablka jen tak nezahážou těstem, ale dá se jim trochu speciální péče. V tomto případě jde o to, že je vložíme do trouby na másle a napřed necháme zkaramelizovat, což jim dodá mnohem hlubší chuť. Jen dejte pozor, abyste to s karamelizací nepřehnali, spálená jablíčka zase tak dobře nechutnají.

Další vrstvu tvoří mák, také má oblíbená česká surovina. Můj dědeček říkával, že po máku blbne. Jestli vás něčím takovým také strašili v dětství, s klidem na to zapomeňte. Není to pravda. Těsto na koláč nemusíte míchat dlouho, jen lehce tak, aby se suroviny spojily. Kdybyste to s mícháním přehnali, těsto by se stalo příliš hutným. Koláč můžete péct ve vyšší formě na koláč nebo i v dortové formě, prostě v něčem vyšším, do čeho se všechno vejde. Do těsta můžete přidat citronovou kůru nebo vanilkový cukr pro větší vůni.

Recept na obrácený koláč s jablky a mákem

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut

Co potřebujeme

  • 3 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g rozpuštěného másla (do těsta)
  • 100 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • prášku do pečiva
  • 3 jablka
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 50 g másla (pod ovoce, na dno formy)
  • cca 100 g mletého máku
  • 150–200 ml mléka na svaření s mákem
  • 2–3 lžíce cukru (do máku)
  • lžíce rumu

Postup přípravy obráceného koláče s jablky a mákem

1. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky nebo kostičky. Obalíme je ve skořicovém cukru.

2. Formu na koláč vyložíme pečicím papírem a dno poklademe plátky másla. Na ně navrstvíme jablka a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na 15–20 minut.

3. Mezitím ohřejeme mléko, do horkého přidáme mák, cukr a trochu rumu, a asi 5 minut povaříme, aby mák zhoustl, ale nezhořkl.

Jablečný zkaramelizovaný koláč vzhůru nohama s mákem
Foto: cooky.cz Recept na obrácený koláč s jablky a mákem

4. Z mouky, cukru, rozpuštěného másla, mléka, vajec a prášku do pečiva smícháme těsto.

5. Jakmile jsou jablka zkaramelizovaná, vyndáme je z trouby, rovnoměrně zakryjeme mákem a zalijeme těstem.

6. Vrátíme do trouby a pečeme asi 30 minut dozlatova.

Po upečení necháme vychladnout a vyklopíme z formy. Posypeme moučkovým cukrem.

Další možnosti náplně obráceného koláče

Variance se nabízí celkem samy: jablka můžete nahradit jiným ovocem, třeba hruškami nebo švestkami – obojí také ryze podzimní.

Místo máku použijte klidně i tvaroh, který rozmícháte s cukrem a vejcem.

Recept na dokonalý jablečný koláč, připravený tak trochu jinak

Dokonalý jablečný koláč, připravený tak trochu jinak

Obrázek receptu na hruškový dezert z pánve.

Hruškový dezert z pánve: Karamelizovaná lahůdka plná vůně

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest