Závin z plundrového těsta je takový střed mezi tradičním domácím štrúdlem a luxusním francouzským pečivem. Na jedné straně si můžete vychutnat útulnou chuť jablek, skořice a ořechů a na druhé straně křehké těsto. Jaký je vlastně rozdíl mezi klasickým štrúdlovým a plundrovým těstem? Které je lepší a které stojí za to?
Plundrové těsto známe také jako listové kynuté, nebo někdy jako croissantové. Jde o unikátní druh těsta, které na první pohled dělá dojem listového těsta, ale je nadýchanější a vláčnější, protože je navíc kynuté. Nakonec vznikne vícevrstvá struktura, která při pečení tvoří vzdušné dutinky a nádherně zkřehne.
Recept na závin z plundrového těsta
Ingredience pro přípravu plundrového těsta
- 1 kg hladké mouky
- 1 celé máslo
- trochu soli
- 1 kostka droždí
- trocha cukru
- vlažné mléko
- 4 žloutky
Postup přípravy plundrového závinu
1. Smícháme 200 g hladké mouky s jedním celým máslem a vypracujeme kompaktní bochánek.
2. Dáme ho odpočinout do lednice a do mísy nasypeme 800 g hladké mouky a přidáme špetku soli.
3. Připravíme si kvásek z droždí, trošky cukru a vlažného mléka.
4. Do mouky přidáme hotový kvásek, žloutky a asi 300 ml vlažného mléka.
5. Vše důkladně propracujeme a necháme těsto vykynout na teplém místě.
6. Vykynuté těsto přeneseme na vál a položíme na něj vychlazený tukový bochánek.
7. Těsto přes bochánek přeložíme a začneme ho válet válečkem.
8. Několikrát ho přeložíme a znovu vyválíme, abychom vytvořili vrstvy.
9. Poté těsto necháme ještě chvilku kynout.
10. Nakonec štrúdl dokončíme a upečeme jako jakýkoliv jablečný štrúdl.

Klasické kremrole se sněhem – tradiční stoletý dezert stále hvězdou našeho stolu
Tip na závěr
Těsto se skvěle hodí na sladké i slané pečivo. Od závinů přes koláče až po slané šátečky nebo taštičky. Nenechte se ničím omezovat, pokud vám začne štrúdl přerůstat přes hlavu, upečte cokoliv jiného.

Strakonický štrúdl: Oblíbený jablečný závin

Plundrové meruňkové šátečky s tvarohem, sypané drobenkou
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI