Závin z plundrového těsta je takový střed mezi tradičním domácím štrúdlem a luxusním francouzským pečivem. Na jedné straně si můžete vychutnat útulnou chuť jablek, skořice a ořechů a na druhé straně křehké těsto. Jaký je vlastně rozdíl mezi klasickým štrúdlovým a plundrovým těstem? Které je lepší a které stojí za to?

Plundrové těsto známe také jako listové kynuté, nebo někdy jako croissantové. Jde o unikátní druh těsta, které na první pohled dělá dojem listového těsta, ale je nadýchanější a vláčnější, protože je navíc kynuté. Nakonec vznikne vícevrstvá struktura, která při pečení tvoří vzdušné dutinky a nádherně zkřehne.

Recept na závin z plundrového těsta

Ingredience pro přípravu plundrového těsta

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 celé máslo
  • trochu soli
  • 1 kostka droždí
  • trocha cukru
  • vlažné mléko
  • 4 žloutky

Postup přípravy plundrového závinu

1. Smícháme 200 g hladké mouky s jedním celým máslem a vypracujeme kompaktní bochánek.

2. Dáme ho odpočinout do lednice a do mísy nasypeme 800 g hladké mouky a přidáme špetku soli.

3. Připravíme si kvásek z droždí, trošky cukru a vlažného mléka.

4. Do mouky přidáme hotový kvásek, žloutky a asi 300 ml vlažného mléka.

5. Vše důkladně propracujeme a necháme těsto vykynout na teplém místě.

Recept na Rubášová, Štrúdl z plundrového těsta
Foto: Romana Rubášová, Štrúdl z plundrového těsta

6. Vykynuté těsto přeneseme na vál a položíme na něj vychlazený tukový bochánek.

7. Těsto přes bochánek přeložíme a začneme ho válet válečkem.

8. Několikrát ho přeložíme a znovu vyválíme, abychom vytvořili vrstvy.

9. Poté těsto necháme ještě chvilku kynout.

10. Nakonec štrúdl dokončíme a upečeme jako jakýkoliv jablečný štrúdl.

Obrázek receptu na Klasické kremrole se sněhem, tradiční stoletý dezert stále hvězdou našeho stolu

Klasické kremrole se sněhem – tradiční stoletý dezert stále hvězdou našeho stolu

Tip na závěr

Těsto se skvěle hodí na sladké i slané pečivo. Od závinů přes koláče až po slané šátečky nebo taštičky. Nenechte se ničím omezovat, pokud vám začne štrúdl přerůstat přes hlavu, upečte cokoliv jiného.

Obrázek receptu na strakonický štrúdl.

Strakonický štrúdl: Oblíbený jablečný závin

Obrázek receptu na plundrové šátečky s meruňkami.

Plundrové meruňkové šátečky s tvarohem, sypané drobenkou

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest