Ještě dnes mám před očima tu hromadu červené řepy, kterou jsme svezli ze zahrady na dvůr a tam ji připravovali na zimní uskladnění ve sklepě v zemi, kde byla hliněná podlaha a vonělo to tam hlínou. Ano, odpočívaly tam brambory, které vydržely celou zimu, kořenová zelenina v písku a taky červená řepa, která vydržela svěží celou zimu. Takové sklepy ve městě bohužel nemáme.

No a právě proto si některé druhy zeleniny či salátů sterilujeme, aby byly po ruce v zimě a měli jsme po čem sáhnout. Věřím, že někteří z vás řepu nepovažují za zcela oblíbenou zeleninu, ale většina lidí dnes už snad ano. Je levná, ale chutná a výživná, proto vám zde k salátu z červené řepy přidám i můj tajný recept na řepu s křenem, který jsem milovala celé dětství a připravuji ho dodnes, zejména na Vánoce k pečeným jitrnicím a uzenému masu.

Recept na salát z červené řepy z 5 surovin

Ingredience potřebné na nakládanou červenou řepu

Množství na 4 sklenice o objemu 500 ml

  • 2,5 kg červené řepy
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 2 lžičky soli
  • 6 lžic cukru
  • 2 lžičky kyseliny citronové (šťávu ze 2 citronů)

Postup přípravy nakládané řepy

1. Červenou řepu omyjeme a neloupanou vaříme ve vodě 60-90 minut dle velikosti jednotlivých kusů. Já vařím v parním hrnci, pokud jej vlastníte, doporučuji použít.

2. Uvařenou řepu slijeme, necháme vychladnout a oloupeme.

3. Řepu nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, rozmixujeme na hrubší části (ne na kaši) a smícháme s olejem, solí, cukrem a kyselinou citronovou.

4. Směs vaří 15 minut pod pokličkou a poté naplníme do sterilizovaných sklenic.

5 Naplněné sklenice zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Skladujeme v chladu a temnu. Otevřenou sklenici co nejdřív zkonzumujeme a držíme v lednici.

Můj tajný recept na řepu s křenem

  1. Řepu uvaříme, vychladíme, oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, čerstvý křen nastrouháme na jemném struhadle, u toho si pořádně pobrečíme, takže doporučuji strouhat na vzduchu – venku.
  2. Nastrouhanou řepu smícháme s nastrouhaným křenem v poměru jaký zvládnete (jak silnou řepu chcete mít), ochutíme cukrem (já medem), octem a celým kmínem dle chuti.
  3. Pak už jenom papáme k masu, francouzským bramborám, uzenému masu, jitrničkám. Můžete i zavařit, chcete li, aby vám řepa vydržela. Vynikající pochoutka, na kterou nedám dopustit!
Obrázek k receptu na gravlax s červenou řepou

Milujete uzeného lososa? Zkuste gravlax: Skandinávskou specialitu z lososa a červené řepy

Obrázek k receptu na Zeleninový boršč od pana Ladislava

Jednoduchý zeleninový boršč, který vařím k obědu každou středu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest