Ještě dnes mám před očima tu hromadu červené řepy, kterou jsme svezli ze zahrady na dvůr a tam ji připravovali na zimní uskladnění ve sklepě v zemi, kde byla hliněná podlaha a vonělo to tam hlínou. Ano, odpočívaly tam brambory, které vydržely celou zimu, kořenová zelenina v písku a taky červená řepa, která vydržela svěží celou zimu. Takové sklepy ve městě bohužel nemáme.
No a právě proto si některé druhy zeleniny či salátů sterilujeme, aby byly po ruce v zimě a měli jsme po čem sáhnout. Věřím, že někteří z vás řepu nepovažují za zcela oblíbenou zeleninu, ale většina lidí dnes už snad ano. Je levná, ale chutná a výživná, proto vám zde k salátu z červené řepy přidám i můj tajný recept na řepu s křenem, který jsem milovala celé dětství a připravuji ho dodnes, zejména na Vánoce k pečeným jitrnicím a uzenému masu.
Recept na salát z červené řepy z 5 surovin
Ingredience potřebné na nakládanou červenou řepu
Množství na 4 sklenice o objemu 500 ml
- 2,5 kg červené řepy
- 150 ml rostlinného oleje
- 2 lžičky soli
- 6 lžic cukru
- 2 lžičky kyseliny citronové (šťávu ze 2 citronů)
Postup přípravy nakládané řepy
1. Červenou řepu omyjeme a neloupanou vaříme ve vodě 60-90 minut dle velikosti jednotlivých kusů. Já vařím v parním hrnci, pokud jej vlastníte, doporučuji použít.
2. Uvařenou řepu slijeme, necháme vychladnout a oloupeme.
3. Řepu nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, rozmixujeme na hrubší části (ne na kaši) a smícháme s olejem, solí, cukrem a kyselinou citronovou.
4. Směs vaří 15 minut pod pokličkou a poté naplníme do sterilizovaných sklenic.
5 Naplněné sklenice zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Skladujeme v chladu a temnu. Otevřenou sklenici co nejdřív zkonzumujeme a držíme v lednici.
Můj tajný recept na řepu s křenem
- Řepu uvaříme, vychladíme, oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, čerstvý křen nastrouháme na jemném struhadle, u toho si pořádně pobrečíme, takže doporučuji strouhat na vzduchu – venku.
- Nastrouhanou řepu smícháme s nastrouhaným křenem v poměru jaký zvládnete (jak silnou řepu chcete mít), ochutíme cukrem (já medem), octem a celým kmínem dle chuti.
- Pak už jenom papáme k masu, francouzským bramborám, uzenému masu, jitrničkám. Můžete i zavařit, chcete li, aby vám řepa vydržela. Vynikající pochoutka, na kterou nedám dopustit!
Milujete uzeného lososa? Zkuste gravlax: Skandinávskou specialitu z lososa a červené řepy
Jednoduchý zeleninový boršč, který vařím k obědu každou středu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková