Recept z jedné pánve, který Vás přenese rázem k moři. Navíc nepotřebujete další nádoby a recept je chuťově skvostný a rychlý: Losos, rýže a feta sýr. Toto neskutečně luxusní a výtečné jídlo ze středomoří vás opravdu chytí za srdce. Zároveň není vůbec těžké na přípravu a za 30 minut máte hotovo. Celý pokrm je díky ingrediencím velmi zdravý a bez lepku. Zároveň tyto aromatické středomořské chutě doplňuje vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Je až neuvěřitelné, že takto prvotřídně vypadající jídlo zvládnete za takovou chvíli. Proto je vhodné kdykoliv během týdne rodině uvařit zdravou večeři s lososem.

Recept na lososa s rýží a feta sýrem

Délka přípravy 15 minut, délka vaření 15 minut. 4 porce.

Ingredience pro přípravu

Losos:

Filet s kůží z lososa.
Zdroj obrázku: depositphotos, Filet s kůží z lososa.
  • 1 kg filetů z lososa
  • 1 lžička uzené mleté papriky
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky sušené petrželky
  • 1/4 lžičky chilli vloček
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 lžíce olivového oleje

Středomořská rýže:

Jasmínová rýže.
Zdroj obrázku: depositphotos, Jasmínová rýže.
  • 1,5 hrnku vařené jasmínové rýže
  • 170 g na polovinu nakrájených červených a žlutých cherry rajčat
  • 430 g konzervované cizrny
  • 3 lžíce vymačkané citronové šťávy
  • 1/3 hrnku nakrájených oliv kalamata
  • 1/4 hrnku zelených oliv nakrájených na plátky

Směs feta sýra:

Sýr feta.
Zdroj obrázku: depositphotos, Sýr feta.
  • 170 g feta sýra nakrájeného na malé kousky
  • 2 lžíce nakrájeného čerstvého oregana (dle chuti)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vymačkané citronové šťávy
  • 1/4 lžičky sušeného oregana

Postup přípravy

Obrázek receptu na lososa s feta sýrem a středomořskou rýří.
Zdroj obrázku: juliasalbum, Recept na lososa s jasmínovou rýží a feta sýrem.

1. Rozehřejeme si hlubokou pánev.

2. Mezitím si filety lososa ochutíme paprikou, oreganem, petrželkou, chilli a solí. Zároveň rybu potřeme olivovým olejem.

3. Na rozpálenou pánev nalejeme 2 lžíce olivového oleje a položíme na ni lososa kůží nahoru.

4. Smažíme 4 minuty a otočíme kůží dolů. Smažíme 5 minut a odstavíme.

5. Opatrně oddělíme kůži od masa a filety dáme na talíř.

6. Do umyté pánve dáme uvařenou rýži, cizrnu bez nálevu, olivy a cherry rajčata.

7. Přidáme citronovou šťávu a za stálého míchání zahřejeme na středním ohni.

8. Přidáme 1 lžíci olivového oleje a dochutíme solí a pepřem. Zamícháme a odstavíme.

9. V misce si smícháme nakrájený feta sýr s olivovým olejem, citronovou šťávou, oreganem a pokud máte, přidejte čerstvé oregano.

10. Kousky sýra obalíme v ochuceném olivovém oleji.

11. Polovinu sýry přidáme k rýži na pánev a promícháme.

12. Lososa dáme na pánev k rýži a prohřejeme na středním plameni.

13. Na rýži přidáme zbytek feta sýra a posypeme čerstvým oreganem.

Sýr feta ze středomoří

Feta sýr pochází z Řecka a vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka v přesně daném poměru 7:3. Ve slaném nálevu zraje 2 měsíce. Feta sýr je velmi bohatý na bílkoviny vápník a vitamín D.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest