Recept z jedné pánve, který Vás přenese rázem k moři. Navíc nepotřebujete další nádoby a recept je chuťově skvostný a rychlý: Losos, rýže a feta sýr. Toto neskutečně luxusní a výtečné jídlo ze středomoří vás opravdu chytí za srdce. Zároveň není vůbec těžké na přípravu a za 30 minut máte hotovo. Celý pokrm je díky ingrediencím velmi zdravý a bez lepku. Zároveň tyto aromatické středomořské chutě doplňuje vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Je až neuvěřitelné, že takto prvotřídně vypadající jídlo zvládnete za takovou chvíli. Proto je vhodné kdykoliv během týdne rodině uvařit zdravou večeři s lososem.
Recept na lososa s rýží a feta sýrem
Délka přípravy 15 minut, délka vaření 15 minut. 4 porce.
Ingredience pro přípravu
Losos:
- 1 kg filetů z lososa
- 1 lžička uzené mleté papriky
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušené petrželky
- 1/4 lžičky chilli vloček
- 1/4 lžičky soli
- 3 lžíce olivového oleje
Středomořská rýže:
- 1,5 hrnku vařené jasmínové rýže
- 170 g na polovinu nakrájených červených a žlutých cherry rajčat
- 430 g konzervované cizrny
- 3 lžíce vymačkané citronové šťávy
- 1/3 hrnku nakrájených oliv kalamata
- 1/4 hrnku zelených oliv nakrájených na plátky
Směs feta sýra:
- 170 g feta sýra nakrájeného na malé kousky
- 2 lžíce nakrájeného čerstvého oregana (dle chuti)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vymačkané citronové šťávy
- 1/4 lžičky sušeného oregana
Postup přípravy
1. Rozehřejeme si hlubokou pánev.
2. Mezitím si filety lososa ochutíme paprikou, oreganem, petrželkou, chilli a solí. Zároveň rybu potřeme olivovým olejem.
3. Na rozpálenou pánev nalejeme 2 lžíce olivového oleje a položíme na ni lososa kůží nahoru.
4. Smažíme 4 minuty a otočíme kůží dolů. Smažíme 5 minut a odstavíme.
5. Opatrně oddělíme kůži od masa a filety dáme na talíř.
6. Do umyté pánve dáme uvařenou rýži, cizrnu bez nálevu, olivy a cherry rajčata.
7. Přidáme citronovou šťávu a za stálého míchání zahřejeme na středním ohni.
8. Přidáme 1 lžíci olivového oleje a dochutíme solí a pepřem. Zamícháme a odstavíme.
9. V misce si smícháme nakrájený feta sýr s olivovým olejem, citronovou šťávou, oreganem a pokud máte, přidejte čerstvé oregano.
10. Kousky sýra obalíme v ochuceném olivovém oleji.
11. Polovinu sýry přidáme k rýži na pánev a promícháme.
12. Lososa dáme na pánev k rýži a prohřejeme na středním plameni.
13. Na rýži přidáme zbytek feta sýra a posypeme čerstvým oreganem.
Sýr feta ze středomoří
Feta sýr pochází z Řecka a vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka v přesně daném poměru 7:3. Ve slaném nálevu zraje 2 měsíce. Feta sýr je velmi bohatý na bílkoviny vápník a vitamín D.