Zapečené těstoviny penne jsou oblíbeným pokrmem v mnoha domácnostech po celém světě. A to díky své jednoduchosti, výživnosti a skvělému chuťovému profilu. Tento pokrm má své kořeny v italské kuchyni, kde se těstoviny často kombinují s různými druhy mas, zeleniny a sýrů. Penne, což v italštině znamená “pera” kvůli jejich válcovitému tvaru, jsou ideální pro zapékání, protože dobře drží omáčku a zůstávají pevné i po pečení.
Zajímavosti o zapečených těstovinách penne
Zajímavostí je, že recepty na zapečené těstoviny mohou být velmi různorodé – od jednoduchých variant s rajčatovou omáčkou a sýrem, až po luxusní verze s mořskými plody nebo lanýži. Tento pokrm je také skvělou volbou pro zpracování zbytků z lednice, protože do něj lze přidat téměř cokoliv, co máte po ruce. Zapečené těstoviny penne jsou nejen chutné, ale také praktické na přípravu a servírování, což z nich činí ideální volbu pro rušné večeře nebo rodinné oslavy.
Přečtěte si také:
- Jak se vaří těstoviny al dente
- Vodu z těstovin nevylévejte – přečtěte si, jaké má další užitečné využití
- Víte, jaké jsou druhy těstovin a vyznáte se v nich?
- Velký přehled receptů s těstovinami
Recept na zapečené těstoviny penne s mletým masem a rajčatovou omáčkou
Potřebné vybavení
- Hrnec
- Zapékací mísa
Suroviny
- 300 g těstovin (penne)
- 400 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 ks střední cibule (nakrájené na jemno)
- 2-3 stroužky česneku (nasekaného)
- 1 plechovka krájených rajčat (nebo pasírovaných rajčat, cca 400g)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušené bazalky
- čerstvá bazalka
- sůl, pepř
- 200 g strouhaného sýra dle vlastní preference (čedar nebo parmezán)
- 1 lžička sušeného oregana
- olivový olej
Postup
Příprava těstovin
- V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a uvařte těstoviny penne podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte a odložte stranou
Příprava mletého masa
- V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, dokud není sklovitá
- Přidejte nasekaný česnek a smažte ještě asi minutu, dokud nezačne vonět
- Přidejte mleté maso a restujte, dokud není důkladně propečené a nedostane hnědou barvu. Dochuťte solí a pepřem
Příprava rajčatové omáčky
- K mletému masu přidejte krájená rajčata, rajčatový protlak, cukr, sušenou bazalku a oregano. Dobře promíchejte
- Nechte směs jemně vařit asi 15-20 minut, aby se chutě propojily. Případně dochuťte solí a pepřem podle potřeby
Zapékání těstovin
- Předehřejte troubu na 180°C
- V míse smíchejte uvařené těstoviny s rajčatovou omáčkou a mletým masem
- Směs přendejte do zapékací mísy a rovnoměrně ji rozprostřete
- Povrch posypte strouhaným sýrem
- Zapékejte v předehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud sýr nezíská zlatavou barvu a nezačne bublat
Servírování
- Po vyndání z trouby nechte chvíli vychladnout
- Ozdobte čerstvou bazalkou (pokud máte rádi) a podávejte