5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Zapečené těstoviny penne jsou oblíbeným pokrmem v mnoha domácnostech po celém světě. A to díky své jednoduchosti, výživnosti a skvělému chuťovému profilu. Tento pokrm má své kořeny v italské kuchyni, kde se těstoviny často kombinují s různými druhy mas, zeleniny a sýrů. Penne, což v italštině znamená „pera“ kvůli jejich válcovitému tvaru, jsou ideální pro zapékání, protože dobře drží omáčku a zůstávají pevné i po pečení.

Zajímavosti o zapečených těstovinách penne

Zajímavostí je, že recepty na zapečené těstoviny mohou být velmi různorodé – od jednoduchých variant s rajčatovou omáčkou a sýrem, až po luxusní verze s mořskými plody nebo lanýži. Tento pokrm je také skvělou volbou pro zpracování zbytků z lednice, protože do něj lze přidat téměř cokoliv, co máte po ruce. Zapečené těstoviny penne jsou nejen chutné, ale také praktické na přípravu a servírování, což z nich činí ideální volbu pro rušné večeře nebo rodinné oslavy.

Přečtěte si také:

Obrázek: Cooky.cz, Zapečené penne těstoviny s rajčatovou omáčkou

Recept na zapečené těstoviny penne s mletým masem a rajčatovou omáčkou

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 4 porce
Kombinace těstovin se zapečeným sýrem, rajčaty a válcovitými těstoviny – skvělá rodinná večeře.

Potřebné vybavení

  • Hrnec
  • Zapékací mísa

Suroviny

  • 300 g těstovin (penne)
  • 400 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
  • 1 ks střední cibule (nakrájené na jemno)
  • 2-3 stroužky česneku (nasekaného)
  • 1 plechovka krájených rajčat (nebo pasírovaných rajčat, cca 400g)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sušené bazalky
  • čerstvá bazalka
  • sůl, pepř
  • 200 g strouhaného sýra dle vlastní preference (čedar nebo parmezán)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • olivový olej

Postup 

Příprava těstovin

  • V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a uvařte těstoviny penne podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte a odložte stranou

Příprava mletého masa

  • V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, dokud není sklovitá
  • Přidejte nasekaný česnek a smažte ještě asi minutu, dokud nezačne vonět
  • Přidejte mleté maso a restujte, dokud není důkladně propečené a nedostane hnědou barvu. Dochuťte solí a pepřem

Příprava rajčatové omáčky

  • K mletému masu přidejte krájená rajčata, rajčatový protlak, cukr, sušenou bazalku a oregano. Dobře promíchejte
  • Nechte směs jemně vařit asi 15-20 minut, aby se chutě propojily. Případně dochuťte solí a pepřem podle potřeby

Zapékání těstovin

  • Předehřejte troubu na 180°C
  • V míse smíchejte uvařené těstoviny s rajčatovou omáčkou a mletým masem
  • Směs přendejte do zapékací mísy a rovnoměrně ji rozprostřete
  • Povrch posypte strouhaným sýrem
  • Zapékejte v předehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud sýr nezíská zlatavou barvu a nezačne bublat

Servírování

  • Po vyndání z trouby nechte chvíli vychladnout
  • Ozdobte čerstvou bazalkou (pokud máte rádi) a podávejte
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 80 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: konzervovaná rajčata, mleté maso, penne, řajčata, sýr, těstoviny, zapečené těstoviny
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest