Pomazánky patří mezi oblíbené pochoutky, které si lze vychutnat k snídani, večeři nebo jako sytou svačinu během dne. Mohou být krémové, lehké, bohaté na chuť i výživné. Právě ta z králičího masa splňuje všechny tyto požadavky. Králičí verze představuje delikátní alternativu, je totiž nejen výjimečně chutná, ale i hodnotná po výživové stránce. A přes všechny tyto skvělé statistiky je králičí maso často bohužel opomíjené. Ale díky této pomazánce se to mlže snadno změnit!
Základem celé pomazánky je vývar z králíka. Součástí tohoto receptu je také postup na tento vývar. Díky němu je pomazánka naprosto úžasná a chuťově intenzivní. Takovou jen těžko seženete v běžném lahůdkářství, tak se do ní hned pustíme!
Recept na králičí pomazánku
Celková doba přípravy 40 minut.
Ingredience pro přípravu
Vývar:
- přední díl z králíka
- 1 menší mrkev
- 1 menší petržel
- kus celeru
- 1 cibule
- sůl
- bobkový list
- kuličky pepře
- nové koření
Navíc:
- 1 cibule
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce kečupu
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- zelená část z jarní cibulky
- 1 balení trojúhelníčků sýrů Primátor
- vývar z králíka
Zdobení:
- jarní cibulka
- kapie
Postup přípravy králičí pomazánky
1. Králíka si uvaříme do měkka se zeleninou a kořením.
2. Maso obereme od kostí a vložíme ho do mísy nebo mixovací nádoby.
3. K masu přidáme zbytek surovin včetně trošky vývaru.

Velmi jednoduchá domácí pomazánka z pomazánkového másla – třeba ke snídani nebo na jednohubky
4. tyčovým mixérem rozmixujeme a nadrobno si nasekáme jarní cibulku a kapii.
5. Pomazánku podáváme s čerstvým chlebem a posypeme jarní cibulkou a kapií.
Tip na podávání
Pomazánka z králičího masa se skvěle hodí k tmavému i světlému pečivu. Kdo si potrpí na autentickou venkovskou atmosféru, může ji podávat na kváskovém chlebu s nakládanou zeleninou. Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete ji ozvláštnit kouskem nakládaných kapar nebo sušenými rajčaty.

Vaječná pomazánka s lučinou a smetanovým křenem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI