Koláčky z kynutého majolkového těsta – to zní na první pohled netradičně, ale právě majonéza je v tomto případě tou tajnou přísadou, která dodává těstu tu nezaměnitelnou jemnost a vláčnost. Jestliže chcete mít jeden jako druhý, můžete si těsto vykrajovat skleničkou. Tak hurá do obchodu pro tvaroh a majolku a za chvilku budete mít koláčky jako malované.

Přestože je majonéza spojována spíše se slanými pokrmy, v cukroví a sladkém pečivu funguje jako výborná náhrada tuku a vajec. Navzdory neobvyklé ingredienci, majonéza v koláčcích není chuťově patrná a skvěle je doplňuje. Pro přípravu koláčků s majolkou potřebujete jen pár základních ingrediencí, které najdete téměř v každé kuchyni. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá, připravíme jednoduché kynuté těsto a náplně, které můžou být také variabilní od džemů a marmelád po tvaroh, mák, povidla a ořechy nebo je můžete naplnit jablíčky. Co má kdo rád a na co máte zrovna chuť a co je v kuchyni k dispozici.

Recept na majolkové koláče s jablky, tvarohem a ovocem

Ingredience na přípravu

  • 500 g polohrubé mouky
  • 10 KL cukru
  • 250 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 dcl rostlinného oleje
  • 2 žloutky
  • 10 dkg majonézy
  • špetka soli
  • tvaroh, rozinky, povidla
  • drobenka (polohrubá mouka, máslo, cukr)

Postup

Obrázek receptu na Jemné a křehké koláčky s Majolkou
Recept na majolkové koláčky

1. Z mléka, cukru, droždí a 1 PL mouky necháme vzejít kvásek.

2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám, vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout cca 2 hodiny.

3. Těsto rozdělíme na malé kuličky, které naplníme rozinkami a tvarohem, anebo potřeme povidly a posypeme drobenkou.


Z vykynutého těsta tvoříme kuličky.
Z vykynutého těsta tvoříme kuličky.
Plníme libovolnou náplní a upečeme.
Plníme libovolnou náplní a upečeme.

4. Koláčky ukládáme na plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na na 170 stupňů do zlatova.

Obrázek receptu na Šlehačkové koláčky s náplní z povidel.

Šlehačkové koláčky s náplní z povidel

Tip na závěr

Po upečení můžeme teplé koláčky potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest