Koláčky z kynutého majolkového těsta – to zní na první pohled netradičně, ale právě majonéza je v tomto případě tou tajnou přísadou, která dodává těstu tu nezaměnitelnou jemnost a vláčnost. Jestliže chcete mít jeden jako druhý, můžete si těsto vykrajovat skleničkou. Tak hurá do obchodu pro tvaroh a majolku a za chvilku budete mít koláčky jako malované.
Přestože je majonéza spojována spíše se slanými pokrmy, v cukroví a sladkém pečivu funguje jako výborná náhrada tuku a vajec. Navzdory neobvyklé ingredienci, majonéza v koláčcích není chuťově patrná a skvěle je doplňuje. Pro přípravu koláčků s majolkou potřebujete jen pár základních ingrediencí, které najdete téměř v každé kuchyni. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá, připravíme jednoduché kynuté těsto a náplně, které můžou být také variabilní od džemů a marmelád po tvaroh, mák, povidla a ořechy nebo je můžete naplnit jablíčky. Co má kdo rád a na co máte zrovna chuť a co je v kuchyni k dispozici.
Recept na majolkové koláče s jablky, tvarohem a ovocem
Ingredience na přípravu
- 500 g polohrubé mouky
- 10 KL cukru
- 250 ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- 1 dcl rostlinného oleje
- 2 žloutky
- 10 dkg majonézy
- špetka soli
- tvaroh, rozinky, povidla
- drobenka (polohrubá mouka, máslo, cukr)
Postup
1. Z mléka, cukru, droždí a 1 PL mouky necháme vzejít kvásek.
2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám, vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout cca 2 hodiny.
3. Těsto rozdělíme na malé kuličky, které naplníme rozinkami a tvarohem, anebo potřeme povidly a posypeme drobenkou.
4. Koláčky ukládáme na plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na na 170 stupňů do zlatova.
Šlehačkové koláčky s náplní z povidel
Tip na závěr
Po upečení můžeme teplé koláčky potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.