Kefírová buchta patří k těm nejvděčnějším receptům, které zvládne upéct i úplný začátečník. Těsto je neskutečně vláčné, protože kefír reaguje se sodou, což mu dodá nádhernou nadýchanost, a díky kakau je chuť plná a čokoládová. Není nutné nic složitě šlehat – stačí jen smíchat mokré a suché ingredience. Je to ideální moučník k rychlé kávě nebo jako dezert pro nečekanou návštěvu. V této verzi jsem se rozhodla pro osvěžující citronovou polevu, která krásně kontrastuje s intenzivní chutí kakaového korpusu, což buchtě dodá lehkost a svěžest.

Pro tuto úpravu jsem se rozhodla snížit množství cukru v těstě na 150 gramů, aby čokoládová chuť kakaa více vynikla a moučník nebyl přehnaně sladký. Citronová poleva, ačkoliv je sladká, vnáší do celé buchty kyselou notu, která sladkost výborně vyvažuje. Tato kefírová buchta je skvělá v tom, že si zachovává svou vlhkost i několik dní po upečení. Peču ji vždy na klasickém plechu, aby byla po nakrájení krásně vysoká a nadýchaná. Můj tip zní: Nechte ingredience na těsto dosáhnout pokojové teploty (zejména kefír a vejce). Díky tomu se lépe spojí a těsto bude homogennější, což se projeví na jemnější a rovnoměrněji nadýchané struktuře upečeného korpusu.

Recept na kakaovou buchtu s kefírem a citronovou polevou

Recept je určen na klasický plech (rozměr cca 30 cm × 40 cm) a poskytne 12 až 15 štědrých řezů.

  • Příprava těsta a polevy: 15 minut
  • Pečení: 35 až 45 minut
  • Celková doba: cca 50 až 60 minut

Ingredience k přípravě kakaové kefírové buchty

Suroviny na těsto

  • 250 ml kefíru (ideálně plnotučný)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krystal (upraveno z 250 g)
  • 12 g (1 balíček) prášku do pečiva
  • 1 vejce (velikost M nebo L)
  • 9 lžic rostlinného oleje (např. slunečnicový)
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • Špetka soli

Citronová poleva a dokončení

  • 200 g moučkového cukru (pro jemnou, hladkou polevu)
  • 3 až 4 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička horké vody (pro lepší rozpuštění cukru)
  • Čokoládové pecky a cukrové zdobení (na posypání)

Postup přípravy kakaové kefírové buchty

1. Nejdříve si předehřejte troubu na 170 stupňů (horní a spodní ohřev, nebo horkovzduch na 160 stupňů).

2. Připravte si plech – stačí ho vyložit pečicím papírem nebo vymazat tukem a vysypat moukou.

3. Do jedné velké mísy nasypte všechny sypké suroviny na těsto: mouku, snížené množství cukru (150 g), prášek do pečiva, kakao, jedlou sodu a špetku soli.

4. Tyto sypké suroviny důkladně promíchejte metličkou, aby se všechny složky rovnoměrně rozprostřely.

5. V jiné, menší míse smíchejte mokré suroviny: kefír, vejce a devět lžic oleje. Promíchejte metličkou, dokud se nespojí.

6. Nyní nalijte mokrou směs do směsi sypké. Použijte vařečku nebo metličku a míchejte jen tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké, ale stále trochu bublinkaté těsto.

7. Je důležité těsto nepřemíchat, abyste neztratili vzduch a vláčnost.

8. Těsto rovnoměrně nalijte na připravený plech. Vložte do předehřáté trouby a pečte 35 až 45 minut.

9. Doba pečení se může lišit podle typu trouby, a proto ke kontrole použijte špejli. Zapíchněte ji do středu – pokud ji vytáhnete suchou a čistou, je buchta hotová.

10. Upečenou buchtu nechte na plechu zcela vychladnout.

Obrázek k receptu na kakaovou kefírovou buchtu
Foto: Cooky.cz, recept na kakaovou kefírovou buchtu

11. Mezitím si připravte citronovou polevu: do menší misky nasypte moučkový cukr, přidejte citronovou šťávu a lžičku horké vody.

12. Metličkou nebo vidličkou míchejte, dokud nevznikne hladká, tekutá, ale hustá poleva. Pokud je příliš hustá, přidejte ještě pár kapek citronové šťávy nebo vody. Pokud je příliš řídká, přidejte více moučného cukru.

13. Polevu rovnoměrně rozetřete po vychlazené buchtě. Můžete použít stěrku nebo nůž.

14. Dokud je poleva ještě měkká, posypte povrch čokoládovými pecičkami a cukrovým zdobením.

15. Nechte polevu ztuhnout (můžete dát i na pár minut do lednice), poté nakrájejte na řezy a podávejte.

Obrázek k receptu na kakaovou kefírovou buchtu
Foto: Cooky.cz, recept na kakaovou kefírovou buchtu

Tipy redakce:

  • Extra čokoládová chuť: Nahraďte jednu třetinu oleje rozpuštěným máslem. Máslo dodá těstu plnější a hlubší mléčnou chuť, která skvěle doplňuje kakao.
  • Vláčnost na maximum: Pokud nemáte kefír, můžete ho nahradit bílým jogurtem smíchaným s mlékem v poměru 2:1. Kyselost mléčných výrobků je klíčová pro reakci s jedlou sodou a vytvoření nadýchané a šťavnaté struktury.
  • Polevová variace: Pro jemnější variantu s bílou polevou můžete místo citronové šťávy použít pouze mléko. Poleva bude méně kyselá a krémovější. Stačí smíchat 200 g moučkového cukru s 3 až 4 lžícemi plnotučného mléka.
  • Skladování a podávání: Buchta je nejlepší do tří dnů po upečení, uložená v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Díky kefíru vydrží vláčná opravdu dlouho.
Obrázek k receptu na kefírovou hrníčkovou buchtu

Nejjednodušší buchta na světě: Hrnková z kefírového těsta jako od babičky

Obrázek k receptu na Meruňkovou kefírovou buchtu

Nadýchaná kefírová buchta s meruňkami: Úžasný zákusek plný zdravých ingrediencí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest