Pokud jste jako my, že nemáte moc příležitostí využít v kuchyni kapustu, dnes se to změní. Připravte si s námi kapustové rolky podle receptu babičky, která je připravovala několikrát do měsíce. Recept je vcelku snadný a výsledek je vážně výborný. Tento starý recept připravíme z hlávkové kapusty, které někdo říká také savojské zelí. Co se mletého masa týče, použijeme mix vepřového a hovězího, v tomto případě vařte z mletého masa, které vám chutná nejvíce nebo ho máte zrovna doma, nic tím nezkazíte. Krutonky si připravte doma ideálně předem ze suchého pečiva v troubě. Stačí rohlíky nebo chleba nakrájet na malé kousky a nechat chvíli propéct do křupava.

Recept na kapustové rolky s mletým masem

Porce pro 4 osoby.

Ingredience pro přípravu

  • 1 hlava kapusty
  • 250 g mletého masa
  • 1/2 hrnku krutonů
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 1/4 hrnku másla
  • voda
  • sůl a pepř

Postup přípravy

1. Nejdříve si nakrájíme kapustu kolem středu, tím se nám listy dobře oddělí.

2. Kapustu v celku vložíme do vroucí a osolené vody, kterou vaříme 5 – 10 minut.

3. Uvařenou kapustu rozebereme na jednotlivé listy.

4. V míse si smícháme mleté maso s krutony a nasekanou cibulí.

5. Maso osolíme a opepříme. Promícháme.

6. 2 lžíce masové směsi přidáme na kapustový list u části, která byla ve středu hlávky.

2 lžíce masové směsi přidáme na kapustový list u části, která byla ve středu hlávky.
Zdroj obrázku: grandmascookbook, 2 lžíce masové směsi přidáme na kapustový list u části, která byla ve středu hlávky.

7. Jednou zarolujeme, na stranách přehneme kraje a srolujeme až do konce.

8. Uzavřeme párátkem. Takto připravíme všechny listy.

9. Ve velké pánvi si rozehřejeme máslo a vyskládáme do ní závitky.

10. Poprášíme jednou lžící mouky a opečeme rolky z obou stran.

11. Dále do pánve přilejeme 3 hrnky vařící vody a následně vaříme na slabém plamenu 1 hodinu.

Dále do pánve přilejeme 3 hrnky vařící vody a následně vaříme na slabém plamenu 1 hodinu.
Zdroj obrázku: grandmascookbook, Dále do pánve přilejeme 3 hrnky vařící vody a následně vaříme na slabém plamenu 1 hodinu.

12. Hotové závitky vyjmeme a vytáhneme z nich párátka.

13. Do omáčky ze závitků přidáme 1 lžíci mouky a zapracujeme ji, aby nám omáčka zhoustla.

14. Omáčkou zalejeme při podávání závitky.

Kapustové závitky s mletým masem.
Zdroj obrázku: grandmascookbook, Kapustové závitky s mletým masem.

Kapusta v kuchyni

Kapusta má extrémně vysoké nutriční a výživové hodnoty. Ať už se jedná o hlávkovou nebo například růžičkovou kapustu, nikdy s použitím v kuchyni neuděláte chybu. Každá kapusta je totiž vybavena řadou antioxidantů podporujícími aktivně imunitní systém. Najdete v ní také množství vitamínů A, C a K. Také nezanedbatelné množství železa, vlákniny a draslíku. Nebojte se kapustu v jakékoliv podobě používat v kuchyni více, mnohonásobně se vám to vrátí.

Tip na závěr

Chcete-li, aby závitky i omáčka získaly ještě lepší chuť, vařte vše místo ve vodě v hovězím vývaru.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest