Pokud jste jako my, že nemáte moc příležitostí využít v kuchyni kapustu, dnes se to změní. Připravte si s námi kapustové rolky podle receptu babičky, která je připravovala několikrát do měsíce. Recept je vcelku snadný a výsledek je vážně výborný. Tento starý recept připravíme z hlávkové kapusty, které někdo říká také savojské zelí. Co se mletého masa týče, použijeme mix vepřového a hovězího, v tomto případě vařte z mletého masa, které vám chutná nejvíce nebo ho máte zrovna doma, nic tím nezkazíte. Krutonky si připravte doma ideálně předem ze suchého pečiva v troubě. Stačí rohlíky nebo chleba nakrájet na malé kousky a nechat chvíli propéct do křupava.
Recept na kapustové rolky s mletým masem
Porce pro 4 osoby.
Ingredience pro přípravu
- 1 hlava kapusty
- 250 g mletého masa
- 1/2 hrnku krutonů
- 1 vejce
- 1 cibule
- 2 lžíce mouky
- 1/4 hrnku másla
- voda
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Nejdříve si nakrájíme kapustu kolem středu, tím se nám listy dobře oddělí.
2. Kapustu v celku vložíme do vroucí a osolené vody, kterou vaříme 5 – 10 minut.
3. Uvařenou kapustu rozebereme na jednotlivé listy.
4. V míse si smícháme mleté maso s krutony a nasekanou cibulí.
5. Maso osolíme a opepříme. Promícháme.
6. 2 lžíce masové směsi přidáme na kapustový list u části, která byla ve středu hlávky.
7. Jednou zarolujeme, na stranách přehneme kraje a srolujeme až do konce.
8. Uzavřeme párátkem. Takto připravíme všechny listy.
9. Ve velké pánvi si rozehřejeme máslo a vyskládáme do ní závitky.
10. Poprášíme jednou lžící mouky a opečeme rolky z obou stran.
11. Dále do pánve přilejeme 3 hrnky vařící vody a následně vaříme na slabém plamenu 1 hodinu.
12. Hotové závitky vyjmeme a vytáhneme z nich párátka.
13. Do omáčky ze závitků přidáme 1 lžíci mouky a zapracujeme ji, aby nám omáčka zhoustla.
14. Omáčkou zalejeme při podávání závitky.
Kapusta v kuchyni
Kapusta má extrémně vysoké nutriční a výživové hodnoty. Ať už se jedná o hlávkovou nebo například růžičkovou kapustu, nikdy s použitím v kuchyni neuděláte chybu. Každá kapusta je totiž vybavena řadou antioxidantů podporujícími aktivně imunitní systém. Najdete v ní také množství vitamínů A, C a K. Také nezanedbatelné množství železa, vlákniny a draslíku. Nebojte se kapustu v jakékoliv podobě používat v kuchyni více, mnohonásobně se vám to vrátí.
Tip na závěr
Chcete-li, aby závitky i omáčka získaly ještě lepší chuť, vařte vše místo ve vodě v hovězím vývaru.