Větrníky patří mezi nejrafinovanější zákusky francouzské cukrářské školy, které si získaly srdce milovníků sladkostí po celém světě. Jejich nadýchaná choux pasta a jemná náplň vytváří harmonii chutí, která dokáže potěšit i ty nejnáročnější mlsouny.

Recept na karamelové větrníky přináší moderní twist k této klasické pochoutce. Bohatý karamelový krém v kombinaci s křehkou pastou a lesklou polevou vytváří zákusek, který vypadá jako z profesionální cukrárny. Tajemství spočívá v precizním dodržení teplot a správném načasování při přípravě.

Recept na luxusní karamelové větrníky podle Pepy Maršálka

Doba pečení v troubě 25 až 30 minut při 200 stupních.

Ingredience pro přípravu

Choux pasta:

  • 250 ml vody
  • 100 g másla
  • 125 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • Špetka soli

Karamelový krém:

  • 200 g cukru krupice
  • 300 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 4 žloutky
  • 30 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Poleva:

  • 150 g tmavé čokolády
  • 100 ml smetany
  • 20 g másla

Postup přípravy větrníků

1. Vodu s máslem a solí přiveďte k varu. Sejměte z plotny a rychle vmíchejte mouku. Vraťte na mírný plamen a za stálého míchání vysoušejte těsto 2 až 3 minuty.

2. Těsto přendejte do misky a postupně vmíchávejte vejce po jednom. Hotové těsto by mělo být lesklé a držet tvar.

3. Na plech s pečicím papírem nastříkejte nebo nakládejte pomocí lžíce kopečky těsta ve vzdálenosti 5 cm od sebe.

Obrázek k receptu na karamelové větrníky
Foto: Cooky.cz, Skvělé domácí větrníky

4. Pečte při 200 stupních 25 až 30 minut, dokud nejsou větrníky zlatohnědé a pevné. Během pečení neotevírejte troubu.

5. Pro karamelový krém rozehřejte v pánvi cukr do zlatohnědé barvy. Opatrně přidejte horkou smetanu a nechte rozpustit karamel.

6. Žloutky šlehejte v misce a postupně do nich přilévejte horký karamel. Vraťte na mírný plamen a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí.

7. Krém přeceďte přes síto, vmíchejte máslo a vanilku. Nechte vychladnout.

8. Vychladlé větrníky propíchněte zespodu a naplňte karamelovým krémem.

9. Pro polevu rozehřejte smetanu, přidejte nasekanou čokoládu a máslo. Míchejte do hladka.

10. Větrníky polejte čokoládovou polevou a nechte ztuhnout.

Recept na zákusek Větrník na plech

Pečeme domácí větrník na plech: Jednoduší a efektivní recept při zachování chutí, krok za krokem k dokonalosti

Tipy redakce

  • Důsledné vysoušení těsta: Choux pasta musí být dostatečně vysušená na plotně, jinak se větrníky nesnadí a zůstanou ploché. Těsto by se mělo lepit ke dnu nádoby.
  • Stabilní teplota trouby: Během prvních 20 minut pečení nikdy neotevírejte troubu. Náhlá změna teploty způsobí, že se větrníky sesadí a zůstanou tvrdé.
  • Správná konzistence karamelu: Karamel by měl mít barvu lískového oříšku. Pokud je příliš tmavý, bude hořký. Přidávejte smetanu opatrně, karamel silně pění.
  • Dokonalé naplnění: Propichujte větrníky malým ostrým nožem zespodu a krém vstřikujte pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou. Každý větrník by měl být těžký od náplně.
Obrázek receptu na karamelové větrníky.

Karamelové větrníky z odpalovaného těsta s pudinkovým a karamelovým krémem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest