Ve Španělsku oblíbená rychlá a snadná pochoutka. Recept na “Crema Catalana” neboli katalánský krém je dezert španělské kuchyně. Zaručeně rozmazlí vaše chuťové buňky natolik, že si ho oblíbíte i u nás. Rozhodně si ho zamiluje celá rodina díky jemné a krémové konzistenci. K přípravě potřebujete pouze několik málo ingrediencí včetně hnědého cukru pro zkaramelizování. Nastrouhanou kůru z citronu si přidejte dle libosti.
Na přípravu Crema Catalana si připravte mléko, vejce, cukr, citron, skořici a škrob. V hrnci zahřejte mléko spolu s citronovou kůrou a tyčinkou skořice na mírném ohni, dokud nezačne vařit. Poté nechte směs 10-15 minut louhovat, aby mléko nasáklo chutí. Mezitím v míse smíchejte žloutky s cukrem, škrobem a vanilkovým extraktem do homogenní a krémové směsi. Mléko přeceďte a postupně ho přilévejte k žloutkové směsi za stálého míchání. Směs vložte zpět na oheň a za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne, což by mělo trvat asi 5-7 minut. Poté krém nalijte do jednotlivých misek nebo formiček a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Recept na katalánský krém
Délka přípravy do 30 minut, 6 porcí.
Ingredience pro přípravu
- 500 ml plnotučného mléka
- 4 žloutky
- 150 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 1 tyčinka skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- nastrouhaná kůra z citronu
- hnědý cukr
Postup přípravy
1. Do hrnce si dáme vařit mléko, ke kterému přidáme citronovou kůru a skořici.
2. Jakmile se začne vařit, necháme ingredience v mléce louhovat.
3. Během toho si v misce smícháme žloutky s cukrem, vanilkových extraktem a škrobem.
4. Vytvoříme homogenní krém.
5. Vylouhované mléko scedíme a postupně přiléváme k žloutkovému krému během stálého michání.
6. Vrátíme do hrnce a za stálého míchání vaříme, dokud nám krém úplně nezhoustne. To je přibližně 5 – 7 minut vaření.
7. Jakmile je krém dostatečně hustý, rozlejeme ho do mističek a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
8. Poté každou misku zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 3 hodiny do lednice.
9. Před podáváním na každou misku nasypeme trochu hnědého cukru a ideálně kuchyňským hořákem cukr zkaramelizujeme, abys e vytvořila křupavá kůrka.
10. Můžeme případně dozdobit ovocem.
Co je katalánský krém?
Nejčastěji je katalánský krém považován za předchůdce tolik známého crème brûlée. Podoba je viditelná na první pohled, ale liší se nejen chutě, ale také způsob přípravy. U katalánského krému převažuje chuť citronové kůry a skořice, zato crème brûlée je známé svojí výraznou chutí vanilky.
Mohlo by Vás zajímat:
- recept na Crème brûlée: Jemný a krémový dezert