Nepečené moučníky miluji. V létě mě ušetří horka z trouby a vždy se v nich mohu těšit na nějaký dobrý krém. Dnes vám představím recept na řezy z máslových sušenek s krémem z mascarpone a šlehačky, který opravdu zbožňuji. V řezech se střídá tmavý a světlý krém a pořád se nemohu rozhodnout, který z nich mi chutná více 🙂 Třeba mi poradíte vy.
Kromě toho, že se řezy nepečou, nepotřebujeme v tomto receptu sporák vůbec – nebudeme totiž ani vařit pudink. Veškerá příprava probíhá čistě za studena. Nejlépe se řezy dělají ve formě na biskupský chlebíček (nebo banánový chlebíček). Klasický plech má příliš velkou plochu. Na řezech si u nás doma vždy pochutnávají malí i velcí. Nutella a čokoláda jsou jednoduše neprůstřelná kombinace.
Recept na nepečené řezy z máslových sušenek
Doba přípravy: 30 minut + chladnutí v lednici
Co potřebujeme
- 500 ml smetany ke šlehání (30–33 %)
- 100 g moučkového cukru
- 500 g mascarpone
- 150 g bílé čokolády (rozpuštěné)
- 150 g Nutelly
- 2 balení sušenek (např. máslové, BeBe, Lotus, apod.)
- Voda nebo mléko na namáčení sušenek
- Strouhaná mléčná čokoláda na posypání
Postup přípravy nepečených řezů
1. Sušenky namočíme krátce do vody nebo mléka, aby trochu změkly, ale nerozpadly se. Stačí je potopit a vytáhnout.
2. Vyšleháme smetanu s cukrem a mascarpone.
3. Krém rozdělíme na dvě části. Do jedné vmícháme rozpuštěnou bílou čokoládu a do druhé Nutellu.
4. Formu na biskupský chlebíček vyložíme fólií a vrstvíme následovně: Sušenky, světlý krém, tmavý krém. Toto zopakujeme třikrát.
5. Na povrch nastrouháme mléčnou čokoládu a dáme přes noc uležet do lednice.
Tipy na obměny
- Sušenky můžeme namočit také v kávě nebo kakau.
- Ovoce dezert osvěží a odlehčí. Například nakrájené jahody nebo banán v prostřední vrstvě zpestří řezy chuťově, vizuálně i z hlediska struktury.
- Vršek dezertu můžeme posypat kakaem nebo nastrouhaným perníkem.
- Lžička Amaretta nebo Baileys v krému přinese větší šmrnc. Pak ho ale chraňte před dětmi.
