Pod pojmem knedlíky si obvykle vybavíme ty klasické houskové nebo případně bramborové. Pokud bychom ale zůstali u tohoto chudého výběru, rozhodně bychom nezahrnuli vše možné. Mezi méně známé a přesto chutné varianty patří právě toustové knedlíky, které jsou lehké jako pírko a neuvěřitelně univerzální. Toustový chléb je ideálním základem na tento typ knedlíků hned z několika důvodů.
Má přirozeně jemnou strukturu, která drží pohromadě a zároveň jsou díky nim knedlíky božsky nadýchané. Knedlíky s toustovým chlebem dobře sají tekutiny, takže jsou vláčné a dobře kompatibilní s jakoukoliv omáčkou.
Recept na toustové knedlíky z páry – pro barevnost přidána petrželka a sterilovaná paprika
Ingredience pro přípravu
- 350 g toustového chleba
- 100 ml mléka
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 1 hrst nasekané petrželky
- 3 vejce
- sůl
Postup přípravy knedlíků z toustového chleba
1. Toustový chléb nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, promícháme a necháme nasáknout.
2. Přidáme nasekanou petrželku, sůl, žloutky, máslo a promícháme.
3. Nakonec vmícháme sníh, z hmoty vytvarujeme kulaté knedlíky a vaříme je v páře 20 minut.
TIP: Do knedlíku jsem navíc přidala trochu sterilované papriky, aby byly barevné a trochu najemno nakrájené šunky. Není to však nutné.
Zajímavosti o tomto knedlíku
Tento typ knedlíků se původně podával v klášterních kuchyních, kde bylo potřeba zpracovat starší chléb, ale zároveň nabídnout lehká jídla vhodná k půstům.
Knedlíky z toustového chleba jsou ideální i pro děti, protože jsou měkké, bez tvrdé kůrky a dobře stravitelné.
Lze je připravit i v bezlepkové variantě, pokud použijete bezlepkový toustový chléb.

Prošpikovaná hamburská kýta s domácím houskovým knedlíkem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI