Pod pojmem knedlíky si obvykle vybavíme ty klasické houskové nebo případně bramborové. Pokud bychom ale zůstali u tohoto chudého výběru, rozhodně bychom nezahrnuli vše možné. Mezi méně známé a přesto chutné varianty patří právě toustové knedlíky, které jsou lehké jako pírko a neuvěřitelně univerzální. Toustový chléb je ideálním základem na tento typ knedlíků hned z několika důvodů.

Má přirozeně jemnou strukturu, která drží pohromadě a zároveň jsou díky nim knedlíky božsky nadýchané. Knedlíky s toustovým chlebem dobře sají tekutiny, takže jsou vláčné a dobře kompatibilní s jakoukoliv omáčkou.

Recept na toustové knedlíky z páry – pro barevnost přidána petrželka a sterilovaná paprika

Ingredience pro přípravu

  • 350 g toustového chleba
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • 3 vejce
  • sůl

Postup přípravy knedlíků z toustového chleba

1. Toustový chléb nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, promícháme a necháme nasáknout.

2. Přidáme nasekanou petrželku, sůl, žloutky, máslo a promícháme.

3. Nakonec vmícháme sníh, z hmoty vytvarujeme kulaté knedlíky a vaříme je v páře 20 minut.

TIP: Do knedlíku jsem navíc přidala trochu sterilované papriky, aby byly barevné a trochu najemno nakrájené šunky. Není to však nutné.

Toustový chléb na knedlíky.
Foto: freepik.com, Toustový chléb na knedlíky.

Zajímavosti o tomto knedlíku

Tento typ knedlíků se původně podával v klášterních kuchyních, kde bylo potřeba zpracovat starší chléb, ale zároveň nabídnout lehká jídla vhodná k půstům.

Knedlíky z toustového chleba jsou ideální i pro děti, protože jsou měkké, bez tvrdé kůrky a dobře stravitelné.

Lze je připravit i v bezlepkové variantě, pokud použijete bezlepkový toustový chléb.

Obrázek receptu na hamburskou kýtu.

Prošpikovaná hamburská kýta s domácím houskovým knedlíkem

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest