Některé dezerty v sobě mají tolik nečekaných prvků, že jsou pro nás nezapomenutelné. Tento broskvový zákusek patří právě mezi ně. Dva rozdílné korpusy – jeden bílý a druhý kokosovo-makový – dohromady s nadýchaným smetanovým krémem a osvěžujícími broskvemi tvoří kombinaci, která se na první pohled zdá trochu divná.
Ale po ochutnání pochopíte, v čem je zakopána ta pravá láska k tomuto makovému moučníku. Kontrast chutí a textur je opravdu parádní – sladké, šťavnaté, křehké a jemné v jednom. Tak co říkáte? Pustíte se do toho?
Recept na broskvový dort se šlehačkou a dvojím korpusem
Ingredience potřebné na broskvový dezert na neděli
- Forma na pečení 20×30 cm
Suroviny na 1. těsto
- bílky
- sůl
- vanilka dle chuti
- 85 g cukru
- 6 žloutků
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g mouky
Suroviny na 2. těsto
- 4 bílky
- 140 g cukru
- 140 g kokosových vloček
- 2 lžíce máku
Suroviny na náplň
- 80 g. pomerančového želé
- 250 ml horké vody
- 1 lžička želatiny
- 2250 g broskví
- 500 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 100 ml broskvového sirupu
- kokosové hobliny
- mák

Jemný makovec s citronovou kůrou a tlučeným hřebíčkem: Jednoduchý a nebesky nadýchaný makový koláč díky šlehaným bílkům
Postup přípravy moučníku
1. Bílky, sůl, vanilku a cukr vyšleháme šlehačem do pěny, postupně přidáme žloutky a nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva.
2. Nalijeme do formy s pečícím papírem a pečeme na 18O stupňů cca 30 minut. Vyklopíme a necháme vychladnout.
3. Druhé těsto si připravíme vyšleháním bílků s cukrem v šlehači. Přidáme kokos, mák a zamícháme.
4. Ve formě stejné velikosti s pečícím papírem pečeme na 170 stupňů cca 30 minut. Vyklopíme a necháme vychladnout.
5. Do misky si dáme Pomerančové želé, přilijeme horkou vodu, zamícháme, přidáme lžičku želatiny a řádně rozmícháme. Vychladíme.
6. Studené kompotované broskve si nakrájíme na drobné nudličky.
7. V jiné misce si vyšleháme smetanu s cukrem na hustou šlehačku, do které přidáme nakrájené broskve a želatinovou směs. Ještě krém našleháme.
8. Citrónovou šťávu si smícháme s broskvovým sirupem,
9. Z 1. korpusu si nožem sloupneme povrchovou vrstvu a zarovnáme okraje. Za pomoci lžičky polijeme korpus připraveným citronovou-broskvovým sirupem.

Nutellové mini buchtičky plné čokoládové rozkoše
10. Kolem korpusu postavíme formu bez dna, kvůli zachování okrajů dortu a na korpus navrstvíme polovinu připravené šlehačky s kousky broskví.
11. Na tuto náplň položíme 2. korpus a navrstvíme druhou polovinu šlehačky.
12. Vrch dortu poprášíme kokosovými hoblinami a mákem. Uložíme do druhého dne do lednice.
Tipy
Broskve ve lze nahradit meruňkami nebo jahodami dle sezóny. Pro extra efekt můžete přidat vrstvu čokoládové polevy. Dezert je hitem každé oslavy či rodinného posezení.
