Kokosové řezy mi vždycky připomínají oslavy narozenin a návštěvy, kdy se na stole objevilo něco trochu slavnostnějšího než obyčejná buchta. Tahle kombinace kokosu a čokolády má totiž něco do sebe – je to spojení, které funguje napříč generacemi. Děti si je zamilují na první kousnutí a dospělí si přidají „jen tenký plátek“, aby si ho pak stejně šli ukrojit ještě jednou potají, když se nikdo nedívá.
Těsto bývá díky kokosu trochu hutnější, ale o to vláčnější a sytější. A když na něj přijde čokoládový krém, který se krásně vsákne a zjemní celý moučník, je to zkrátka trefa do černého. Nejsou to řezy na každý den – ale právě proto se na ně vždycky těšíme.
Recept na kokosové řezy s čokoládovou polevou
Ingredience na klasický korpus
- 4 vejce
- 150 g cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 6 g prášku do pečiva
- špetka soli
Ingredience na kokosový korpus
- 5 bílků
- 100 g moučkového cukru
- 100 g kokosu
- 50 g polohrubé mouky
- 6 g prášku do pečiva
- špetka soli
Ingredience na čokoládovou náplň
- 5 žloutků
- 1 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 50 g čokolády
- 1 lžíce kakaa
- 250 g másla
- 200 g rybízového džemu
- 200 g čokoládové polevy
Postup přípravy korpusů
1. Bílky se špetkou soli vyšleháme do husté pěny a cukr vyšleháme se žloutky a smícháme s mouku a práškem do pečiva.
2. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 10 – 15 minut.
3. Necháme vychladnout.
4. Naprosto stejným způsobem, pouze s úpravou ingrediencí, upečeme kokosový korpus.

Kokos, mák a broskve v jednom receptu: Tajemný dokonalý dezert se šlehačkou a dvěma korpusy
Postup přípravy krému
1. V misce nad párou vyšleháme bílky, vejce, cukr a kakao a mícháme až do zhoustnutí.
2. Do horké směsi přidáme rozlámanou čokoládu na kostky a necháme rozpustit.
3. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a vyšleháme samostatně máslo.
4. Do másla postupně zapracujeme krém a dobře vyšleháme.
Dokončení
1. Korpus potřeme marmeládou, položíme kokosový korpus, přitlačíme a naneseme krém.
2. Polijeme čokoládovou polevou a necháme vychladnout.
Závěr
Nyní už víte, že je tento lahodný dezert ideální pro různé sváteční příležitosti, proč ho tedy nezkusit? Jak vidíte, není to nic složitého a za chvíli si budete moci vychutnávat jeho harmonické chutě.

Kokosový velikonoční beránek: Tradice v exotickém kabátku

Slavnostní kokosové Raffaello řezy – plné krémové chuti a kokosu
pozn.: částečně upraveno AI