Kokosové řezy mi vždycky připomínají oslavy narozenin a návštěvy, kdy se na stole objevilo něco trochu slavnostnějšího než obyčejná buchta. Tahle kombinace kokosu a čokolády má totiž něco do sebe – je to spojení, které funguje napříč generacemi. Děti si je zamilují na první kousnutí a dospělí si přidají „jen tenký plátek“, aby si ho pak stejně šli ukrojit ještě jednou potají, když se nikdo nedívá.

Těsto bývá díky kokosu trochu hutnější, ale o to vláčnější a sytější. A když na něj přijde čokoládový krém, který se krásně vsákne a zjemní celý moučník, je to zkrátka trefa do černého. Nejsou to řezy na každý den – ale právě proto se na ně vždycky těšíme.

Recept na kokosové řezy s čokoládovou polevou

Ingredience na klasický korpus

  • 4 vejce
  • 150 g cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 6 g prášku do pečiva
  • špetka soli

Ingredience na kokosový korpus

  • 5 bílků
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g kokosu
  • 50 g polohrubé mouky
  • 6 g prášku do pečiva
  • špetka soli

Ingredience na čokoládovou náplň

  • 5 žloutků
  • 1 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g čokolády
  • 1 lžíce kakaa
  • 250 g másla
  • 200 g rybízového džemu
  • 200 g čokoládové polevy

Postup přípravy korpusů

1. Bílky se špetkou soli vyšleháme do husté pěny a cukr vyšleháme se žloutky a smícháme s mouku a práškem do pečiva.

2. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 10 – 15 minut.

3. Necháme vychladnout.

4. Naprosto stejným způsobem, pouze s úpravou ingrediencí, upečeme kokosový korpus.

Obrázek receptu na Tajemný dokonalý dezert, který předčí všechna očekávání

Kokos, mák a broskve v jednom receptu: Tajemný dokonalý dezert se šlehačkou a dvěma korpusy

Postup přípravy krému

1. V misce nad párou vyšleháme bílky, vejce, cukr a kakao a mícháme až do zhoustnutí.

2. Do horké směsi přidáme rozlámanou čokoládu na kostky a necháme rozpustit.

3. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a vyšleháme samostatně máslo.

4. Do másla postupně zapracujeme krém a dobře vyšleháme.

Dokončení

1. Korpus potřeme marmeládou, položíme kokosový korpus, přitlačíme a naneseme krém.

2. Polijeme čokoládovou polevou a necháme vychladnout.

Obrázek receptu na kokosové řezy s čokoládovým krémem.
Foto: cooky.cz, Recept na na kokosové řezy s čokoládovým krémem.

Závěr

Nyní už víte, že je tento lahodný dezert ideální pro různé sváteční příležitosti, proč ho tedy nezkusit? Jak vidíte, není to nic složitého a za chvíli si budete moci vychutnávat jeho harmonické chutě.

Obrázek receptu na kokosového velikonočního beránka.

Kokosový velikonoční beránek: Tradice v exotickém kabátku

Řezy rafaelo s kokosem a mandlemi

Slavnostní kokosové Raffaello řezy – plné krémové chuti a kokosu

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest