Některé zákusky patří do světové kuchyně, jiné si zase místní hospodyně hlídají! Tento recept na kokosovo-ořechové řezy ale dávají dohromady tradiční suroviny a exotický kokos. Spolu tvoří harmonii takových chutí, na které si vzpomenete při každém pomyšlení na sladké. Tato kombinace ořechů a kokosu není žádná výjimka, protože se kokos dostal do Evropy již během 16. století.

Vlašské ořechy známe samozřejmě v naší oblasti mnohem déle a jsou součástí spousty tradičních receptů. Ořechy dodávají dezertu bohatou chuť i skvělou strukturu, kokos zase jemnost a vůni. Jakmile s ním pohostíte návštěvu, rozhodně se nebude nudit a recept mějte po ruce, protože o něj budou stát.

Recept na kokosové řezy s vlašskými ořechy

Ingredience pro přípravu v plechu 30 x 20 cm

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka

Posyp:

  • 1,5 hrnku kokosu
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 vanilkového cukru
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 250 ml smetany 33%

Postup přípravy řezů

1. V jedné míse smícháme moučkový cukr, polohrubou mouku a kypřící prášek a do druhé mísy nalejeme mléko, ve kterém rozkvedláme vejce.

2. Do mléka s vejcem zamícháme olej a vše vlijeme do suchých ingrediencí.

3. Vypracujeme hladké těsto a nalijeme do plechu vyloženého pečícím papírem.

Obrázek receptu na Kokosový sen na plechu nazývaný i Rafaelo řezy

Kokosový sen na plechu nazývaný i rafaelo řezy

4. Dále si spolu smícháme kokos, moučkový cukr, vanilkový cukr a touto směsí posypeme koláč.

5. Na vrch nyní vyskládáme vlašské ořechy a vložíme do předehřáté trouby na 180°C, kde pečeme asi 25 minut.

6. Horký upečený koláč polijeme smetanou a necháme ho vychladnout.

Vlašské ořechy.
Foto: freepik.com, Vlašské ořechy.

Další varianty a vylepšení

Pokud vás již tato varianta trochu nudí, rozpusťte hořkou nebo mléčnou čokoládu a polijte s ní koláč.

Klidně potřete korpus ještě před posypáním ovocným džemem. Skvělá volba bude meruňkový, rybízový nebo malinový.

Obrázek receptu na kokosové řezy s brusinkovým džemem.

Kokosové řezy s brusinkovým džemem: Tvaroh, zakysanka a pomerančová šťáva

pozn.: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest