Frgálové těsto, to je jako dotek valašského světa. Toto těsto je bohaté, vláčné, máslové a voňavé, pevné tak akorát, aby zvládlo unést poctivou nálož tvarohu, máku, hrušek či povidel. Údajně se Frgály, jak se na Valašsku nazývaly, pekly na svatby, hody a poutě, zkrátka všude tam, kde se lidé chtěli podělit o radost a štěstí.

Koláče byly veliké a měkké jako peřinka, a náplní přetékaly, jak byla poctivá a bohatá, nejčastěji se dělala náplň povidlová, hrušková a tvarohová. Dnes se většinou pečou koláčky menší, ale my si tentokrát upečeme velké koláče po vzoru těch pravých Frgálů. Nakrájíme je jako kdysi na dílky a nabídneme kousek štěstí všem okolo.

Recept na valašský frgál s tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní

Ingredience na tyto slavnostní, vláčné a štědré koláče

(dávka je na 2 kusy koláčů o průměru 30 cm)

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru
  • 1 žloutek
  • 25 g másla
  • 35 g sádla
  • 2 g soli
  • 120 g mléka
  • 16 g čerstvého droždí
  • náplň je volitelná – tvaroh, mák, jablečná či švestková povidla
  • drobenka (120 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 80 g másla)

Postup přípravy koláčů

1. Začneme přípravou kvásku, který necháme vzejít v teple smícháním droždí, vlažného mléka a trochy cukru. Poté přidáme ostatní ingredience na těsto a vypracujeme vláčné těsto.

2. Těsto necháme přikryté v teple kynout cca 1 hodinu.

3. Z těsta vyválíme dva velké koláče, které naplníme náplní dle chuti, okraje zatočíme dovnitř a potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.

Obrázek receptu na Krásné koláče z frgálového těsta - slavnostní, vláčné a štědré
Foto: Cooky.cz, Recept na Krásné koláče z frgálového těsta – slavnostní, vláčné a štědré

4. Koláče necháme na plechu kynout ještě 20 minut.

5.Upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.

Tip

Po vytažení z trouby okraje potřeme rozpuštěným máslem s rumem v poměru 1:1 a zbytkem pokapeme i koláče.

Obrázek receptu na frgálovou buchtu.

Frgálová buchta na plech s vanilkovým pudinkem

Obrázek receptu na Valašské kynuté haferové knedle-zapomenutá pochoutka našich babiček

Valašské kynuté haferové knedle – zapomenutá pochoutka našich babiček

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest