Frgálové těsto, to je jako dotek valašského světa. Toto těsto je bohaté, vláčné, máslové a voňavé, pevné tak akorát, aby zvládlo unést poctivou nálož tvarohu, máku, hrušek či povidel. Údajně se Frgály, jak se na Valašsku nazývaly, pekly na svatby, hody a poutě, zkrátka všude tam, kde se lidé chtěli podělit o radost a štěstí.
Koláče byly veliké a měkké jako peřinka, a náplní přetékaly, jak byla poctivá a bohatá, nejčastěji se dělala náplň povidlová, hrušková a tvarohová. Dnes se většinou pečou koláčky menší, ale my si tentokrát upečeme velké koláče po vzoru těch pravých Frgálů. Nakrájíme je jako kdysi na dílky a nabídneme kousek štěstí všem okolo.
Recept na valašský frgál s tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní
Ingredience na tyto slavnostní, vláčné a štědré koláče
(dávka je na 2 kusy koláčů o průměru 30 cm)
- 150 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 40 g cukru
- 1 žloutek
- 25 g másla
- 35 g sádla
- 2 g soli
- 120 g mléka
- 16 g čerstvého droždí
- náplň je volitelná – tvaroh, mák, jablečná či švestková povidla
- drobenka (120 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 80 g másla)
Postup přípravy koláčů
1. Začneme přípravou kvásku, který necháme vzejít v teple smícháním droždí, vlažného mléka a trochy cukru. Poté přidáme ostatní ingredience na těsto a vypracujeme vláčné těsto.
2. Těsto necháme přikryté v teple kynout cca 1 hodinu.
3. Z těsta vyválíme dva velké koláče, které naplníme náplní dle chuti, okraje zatočíme dovnitř a potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
4. Koláče necháme na plechu kynout ještě 20 minut.
5.Upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.
Tip
Po vytažení z trouby okraje potřeme rozpuštěným máslem s rumem v poměru 1:1 a zbytkem pokapeme i koláče.

Frgálová buchta na plech s vanilkovým pudinkem

Valašské kynuté haferové knedle – zapomenutá pochoutka našich babiček
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková