Koláč s krémem a pomerančovou náplní je ideální dezert, který spojuje jemnou máslovou chuť těsta, lahodnou krémovou náplň a svěží chuť pomeranče. Pomerančové dezerty mají své nezaměnitelné kouzlo a tento koláč ho využívá naplno – každý kousek přináší dokonalou harmonii chutí. Pokud chcete pohostit rodinu nebo přátele něčím, co není příliš složité na přípravu, ale vypadá i chutná naprosto luxusně, je tento recept přesně to, co hledáte.
Recept na pomerančový koláč s krémem
Délka pečení 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 50 ml oleje
- 50 g másla
- 8 g prášku do pečiva
- 320 g mouky
Pomerančová náplň:
- 500 ml pomerančové šťávy
- 60 g cukru
- 70 g kukuřičného škrobu
Krém:
- 500 ml mléka
- 60 g cukru
- 70 g kukuřičného škrobu
- 8 g vanilkového cukru
Postup přípravy těsta
1. V míse vyšleháme vejce, cukr a vanilkový cukr, poté přidáme olej a máslo.
2. Promícháme a přidáme prášek do pečiva s moukou.
3. Vypracujeme hladké těsto a asi 1/3 těsta zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 20 minut do mrazáku.
4. Formu (ideálně o průměru 24 cm) si vymažeme máslem a zbytek těsta roztlačíme po jejím dně a mírně přes okraje.
Příprava náplní
1. Připravíme si dva kastroly, do jednoho nalejeme pomerančovou šťávu a do druhého mléko.
2. Do obou hrnců nasypeme po 60 g cukru, po 70 g kukuřičného škrobu a dobře metličkou promícháme.
3. Oba hrnce dáme na sporák a současně mícháme do zhoustnutí.
4. Do krému přidáme ještě navíc na vanilkový cukr a promícháme.
Pečení a dokončení
1. Do připravené formy s těstem naneseme nejdříve doprostřed trochu krému a na něj trochu pomerančové náplně.
2. Takto to prostřídáme několikrát, dokud nespotřebujeme krém i náplň.
3. Následně těsto z mrazáku nastrouháme na hrubém struhadle na náplň.
4. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 25 – 30 minut.
5. Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem dle chuti.
Tip na servírování
Koláč dejte zpátky do lednice a nechte ho vychladit alespoň hodinu, aby se všechny chutě propojily. Při podávání budete ohromeni, jak se křehké máslové těsto a svěží pomerančová náplň dokonale doplňují s nadýchaným krémem.