Koláčky patří mezi nejtypičtější českou klasiku. Mají velmi dlouhou tradici a neexistuje snad žádná zdatná hospodyně, který by je alespoň jednou nepekla. A pokud ano, stojí za to tuto chybu hned napravit. Koláčky se již před stovkami let pekly k různým příležitostem a nejen mezi prostým lidem. Koláče s náplní byly součástí různých veselek, oslav i významných událostí na stolech šlechty. My si však upečeme tyto klasické koláčky s trochu vylepšenou recepturou z majolkového těsta.

Ano, majonéza je naším esem v rukávu. Pokud o této surovině coby součásti v koláčkách slyšíte poprvé, nemějte strach. Díky majonéze je těsto neuvěřitelně jemné, vláčné a také nadýchané. Spolu s vybranou náplní tak upečete tradiční pečivo v té nejdokonalejší formě.

Recept na koláčky s majonézovým základem

Délka pečení v troubě 25 – 35 minut.

Ingredience pro přípravu

Koláče:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 špetky soli
  • 30 g čerstvého droždí
  • 20 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžička citronové kůry
  • 125 ml vlažného mléka
  • 100 ml oleje
  • 50 g majonézy

Tvarohová náplň:

  • 500 g tvarohu v kostce
  • 2 vejce (sníh ze 3 bílků)
  • 1 lžíce vanilkového pudinku v prášku
  • trochu citronové kůry
  • cukr podle chuti

Povidlová náplň:

  • 1 sklenička domácích švestkových povidel ( nebo 1 kelímek kupovaných)

Drobenka:

  • 40 g změklého másla
  • stejné množství cukru krupice
  • 50 g polohrubé mouky

Na potření:

  • 1 rozšlehané vejce
  • 30 g rozpuštěněho vlažného másla
  • 2 – 3 lžíce rumu

Postup přípravy těsta

1. Mouku prosejeme do mísy, ale jednu třetinu si dáme stranou (tu potom postupně přisypáváme, když těsto propracováváme) a smícháme se solí.

2. Doprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí, malinko pocukrujeme a trošku polijeme vlažným mlékem. Počkáme až kvásek vzejde.

3. Poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Hněteme tak dlouho, dokud se těsto nelepí na mísu.

4. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, těsto má zdvojnásobit svůj objem. Trvá to asi 1 hodinu .

Obrázek receptu na Jemné a křehké koláčky s Majolkou

Jemné majolkové koláčky, sypané drobenkou – příprava koláčů z majolkového těsta

Příprava náplně

1. Tvaroh v míse dobře promícháme dohladka s cukrem, se 2 žloutky, citronovou kůrou a pudinkovým práškem.

2. Nakonec vmícháme sníh ze 3 bílků (1 bílek nám zbyl z těsta).

Dokončení

Majonézové koláčky s tvarohovou náplní a povidly.
Foto: Romana Rubášová, Majonézové koláčky s tvarohovou náplní a povidly.

1. Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme si ho na stejně velké díly (na 20 – 25 kusů, podle toho jak velké koláčky chcete mít).

2. Z dílků uděláme placičky, dáme na ně tvaroh a zabalíme do kuliček.

3. Spojem vyskládáme koláčky na 2 plechy s pečícím papírem a mezi koláčky si necháme mezery.

4. Malinko dlaní koláčky stlačíme a doprostřed uděláme důlek.

5. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a do důlku vložíme lžičku povidel.

6. Z měkkého másla, mouky a cukru uděláme rukama drobenku a koláčky posypeme.

Obrázek receptu na Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou, koláčky, které budete chtít jíst pořád

Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou: Koláčky, které budete chtít jíst pořád

Univerzální těsto z neobvyklé suroviny

Originální těsto připravené z neobvyklé ingredience, použít se dá na cokoliv

7. Vložíme do předehřáté trouby na 200°C a po 5 minutách pečení stáhneme teplotu na 180°C.

8. Pečeme dozlatova, to je tak asi 20 – 30 minut podle typu trouby.

9. Hotové koláčky hned po vytažení z trouby ještě horké potřeme rozpuštěným máslem s rumem.

10. Nakonec je pocukrujeme až úplně vychladnou.

Obrázek receptu na koláčky s tvarohem a povidly s majonézovým těstem.
Foto: Romana Rubášová, Recept na koláčky s tvarohem a povidly s majonézovým těstem.

Závěr a pohled na majonézové těsto

Pokud se vám stále zdá majonéza jako neobvyklá surovina do sladkého pečiva, podívejte se detailněji na její složení. Jakmile to uděláte, začne vám to dávat smysl! Majonéza totiž obsahuje olej, vejce a ocet, neboli suroviny běžně využívané při pečení. Olej dodává těstu jemnost, vejce ideální strukturu a ocet aktivuje tolik důležité kvasnice pro správné kynutí těsta. S majonézou vám zůstanou koláčky měkké a vláčné mnohem déle.

Obrázek receptu na tvarohové koláčky.

Rychlé tvarohové koláčky, které se rozplynou na jazyku

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest