Toto je přesně recept, který v sobe nese otisk starých časů. Vůně masa a omáčky se line kuchyní a přivolává všechny ke stolu. Takovéto kotlety si můžeme představit jakožto slavnostní jídlo v neděli, během svátečních příležitostí nebo oslav. Hlavní kouzlo tvoří znamenitá sladkokyselá omáčka, která působí velice jemně.

Základ tvoří uzená slanina, která je samostatně dostatečně aromatická. Sladkokyselé omáčky mají v evropské kuchyni důležitou roli. Naše babičky běžně dochucovaly omáčky octem a cukrem, protože to byla dostupná cesta, jak pokrmu přidat na spektru chutí a jemně nakyslé sladkosti.

Recept na kotlety se sladkokyselou omáčkou

Ingredience pro přípravu

  • 4 kotlety
  • sůl a pepř
  • sádlo nebo olej

Omáčka:

  • 50 g uzené slaniny nebo špeku
  • 1 cibule
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl a pepř
  • mléko dle potřeby
  • sladkokyselé okurky
  • sladkokyselé cibulky
  • naložená paprika
  • šunka a máslo
  • výpek z masa

Postup přípravy

1. Špek nakrájíme na malé kostičky a v hlubší pánvi rozškvaříme.

2. Přidáme nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět a poté přidáme cukr, nové koření, bobkový list, ocet, mouku a dobře mícháme, aby se mouka nepálila.

3. Když je mouka světle hnědá, přilijeme mléko a stále mícháme.

4. Podle potřeby mléko po troškách přiléváme, aby omáčka měla správnou hustotu a potom osolíme a opepříme.

5. Když se mouka provaří, vyndáme bobkové listy a omáčku rozmixujeme a scedíme.

Obrázek receptu na vepřové kotlety na podmáslové omáčce.

Vepřové kotlety na podmáslové omáčce s cibulkou a bramborovou kaší

6. Podle potřeby opět dolijeme mléko a do omáčky přidáme nadrobno nakrájené okurky, papriky a celé cibulky.

7. Nakonec přidáme na másle opečené kousky šunky a podle potřeby omáčku dochutíme, solí, pepřem, octem nebo cukrem. Můžeme použít trošku láku z okurek.

8. Kotlety naklepeme, nakrojíme, osolíme a opepříme.

9. Opečeme z obou stran na tuku a výpek přilijeme do omáčky.

10. Podáváme s oblíbenou přílohou.

Kotlety se sladkokyselou omáčkou.
Foto: freepik.com, Kotlety se sladkokyselou omáčkou.

Tip na přílohu

Jako příloha se skvěle hodí vařené brambory, bramborová kaše nebo i nadýchané domácí knedlíky. Pro slavnostnější příležitost můžete přidat i karamelizovanou cibulku navrch.

Obrázek receptu na Kotlety z telecího hřbetu s červeným Chimichurri

Kus Jižní Ameriky na talíři: Telecí kotlety s paprikovou omáčkou chimichurri: Vyrobte si gurmánský zážitek u vás doma

Obrázek k receptu: Kotlety zapečené se žampióny a vejci

Neskutečná dobrota z 1 plechu! Kotlety stačí vyskládat na cibuli a zapéct s touto směsí

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest