Tento recept je z knihy Sarah Brown Vegetariánská kuchyně z roku 1984. Je to jeden z těch obyčejných a nenáročných dortů, které se vůbec nezdají zvláštní, ale po jejich ochutnání nás stále lákají k dalšímu kousku. Základem celého dezertu je mák a výsledek je zcela okouzlující. Když si představíte vláčný makový korpus s jemným oříškovým nádechem máku a na něm lehce kyselou, krémovou, ale zároveň dost sladkou citronovou polevu, jistě mně dáte za pravdu, že je to jako jasné probuzení po zimě, které je nečekané a osvěžující – vzniknou úžasné makové řezy.

Tajemství tohoto dezertu je právě v jeho vyváženosti a kontrastu, je to jako pohlazení hutného makového korpusu jemnou a jasnou citronovou polevou. Ta chuť dohromady je prostě dokonalá a vybízí nás k jeho ochutnání už i vůní a vzhledem.

Recept na sladký a lahodný dezert – Makové řezy s osvěžující citrónovou polevou

Ingredience potřebné na přípravu Makových řezů s osvěžující citrónovou polevou

Korpus

  • 110 g mletého máku
  • 225 ml plnotučného mléka
  • 225 g másla pokojové teploty
  • 225 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 225 g hladké mouky
  • 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva

Citrónová poleva

  • 150 g moučkového cukru
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • na zdobení trochu citrónové kůry (volitelné)

Postup přípravy Makových řezů s citrónovou polevou

1. Do hrnce nalijeme mléko a nasypeme mák, jakmile začne vařit, oheň vypneme a necháme máčet 25 minut.

2. Troubu si vyhřejeme na 180 stupňů. Bílky vajec si oddělíme od žloutků.

3. Šlehačem ušleháme máslo a cukr do světlé pěny a po jednom za stálého šlehání přidáváme žloutky.

Obrázek receptu na jablečno-makové řezy s čokoládovou polevou.

Makovo-jablečný koláč s čokoládovou polevou: Trojice chutí, která nikdy nezklame

4. Přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec přidáme vychlazenou směs mléka a máku.

5. Vedle v misce si vyšleháme tuhý sníh z bílků, který opatrně přimícháme a těsto vylijeme do vymazané a vysypané pečící formy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 1 hodinu. Propečení zkoušíme špejlí. v případě tmavého povrchu přikryjeme alobalem.

6. Po upečení necháme ve formě 10 minut a poté vyklopíme.

Makový korpus necháme vychladnout a vyklopíme.
Zdroj: Petaleith, Makový korpus necháme vychladnout a vyklopíme.

7. Polijeme citrónovou polevou anebo podáváme jen posypané moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na makové řezy s vanilkovým krémem.

Makové řezy s vanilkovým krémem a čokoládovou polevou

8. Citrónovou polevu připravíme tak, že do prosetého moučkového cukru přidáváme po lžících citrónovou šťávu. Mícháme, dokud poleva není hladká a hustá. Poté nalijeme na vychladlý makový korpus a rozetřeme. Necháme zatuhnout při pokojové teplotě nebo v lednici.

Připravíme si citrónovou polevu.
Zdroj: Petaleith, Připravíme si citrónovou polevu.

Tipy

Do těsta můžete přidat trochu rumu nebo citrónové esence pro extra vůni.

Dort můžeme ozdobit kandovanou citrónovou kůrou, sušenými květy nebo mákem.

Dezert z máku - recept na makovec

Makovec s citrónovou polevou krok za krokem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest