Tento recept je z knihy Sarah Brown Vegetariánská kuchyně z roku 1984. Je to jeden z těch obyčejných a nenáročných dortů, které se vůbec nezdají zvláštní, ale po jejich ochutnání nás stále lákají k dalšímu kousku. Základem celého dezertu je mák a výsledek je zcela okouzlující. Když si představíte vláčný makový korpus s jemným oříškovým nádechem máku a na něm lehce kyselou, krémovou, ale zároveň dost sladkou citronovou polevu, jistě mně dáte za pravdu, že je to jako jasné probuzení po zimě, které je nečekané a osvěžující – vzniknou úžasné makové řezy.
Tajemství tohoto dezertu je právě v jeho vyváženosti a kontrastu, je to jako pohlazení hutného makového korpusu jemnou a jasnou citronovou polevou. Ta chuť dohromady je prostě dokonalá a vybízí nás k jeho ochutnání už i vůní a vzhledem.
Recept na sladký a lahodný dezert – Makové řezy s osvěžující citrónovou polevou
Ingredience potřebné na přípravu Makových řezů s osvěžující citrónovou polevou
Korpus
- 110 g mletého máku
- 225 ml plnotučného mléka
- 225 g másla pokojové teploty
- 225 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 225 g hladké mouky
- 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
Citrónová poleva
- 150 g moučkového cukru
- 3 lžíce citrónové šťávy
- na zdobení trochu citrónové kůry (volitelné)
Postup přípravy Makových řezů s citrónovou polevou
1. Do hrnce nalijeme mléko a nasypeme mák, jakmile začne vařit, oheň vypneme a necháme máčet 25 minut.
2. Troubu si vyhřejeme na 180 stupňů. Bílky vajec si oddělíme od žloutků.
3. Šlehačem ušleháme máslo a cukr do světlé pěny a po jednom za stálého šlehání přidáváme žloutky.

Makovo-jablečný koláč s čokoládovou polevou: Trojice chutí, která nikdy nezklame
4. Přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec přidáme vychlazenou směs mléka a máku.
5. Vedle v misce si vyšleháme tuhý sníh z bílků, který opatrně přimícháme a těsto vylijeme do vymazané a vysypané pečící formy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 1 hodinu. Propečení zkoušíme špejlí. v případě tmavého povrchu přikryjeme alobalem.
6. Po upečení necháme ve formě 10 minut a poté vyklopíme.
7. Polijeme citrónovou polevou anebo podáváme jen posypané moučkovým cukrem.

Makové řezy s vanilkovým krémem a čokoládovou polevou
8. Citrónovou polevu připravíme tak, že do prosetého moučkového cukru přidáváme po lžících citrónovou šťávu. Mícháme, dokud poleva není hladká a hustá. Poté nalijeme na vychladlý makový korpus a rozetřeme. Necháme zatuhnout při pokojové teplotě nebo v lednici.
Tipy
Do těsta můžete přidat trochu rumu nebo citrónové esence pro extra vůni.
Dort můžeme ozdobit kandovanou citrónovou kůrou, sušenými květy nebo mákem.
