Na každý štědrovečerní stůl patří rybí polévka, bez polévky by byla večeře neúplná. Je to jako kdyby byly Velikonoce bez velikonoční nádivky. Rybí polévky mají různé verze, my máme ale nejraději tuto krémovou. Krémová rybí polévka je výborná a na přípravu snadná a rychlá.

Tuto krémovou rybí polévku mám z naší rodinné kuchařky, kterou jsem podědila po své babičce. Osobně nemám ráda vývarové rybí polévky, ale tato je u nás naprostá topka, každý kdo ji u nás ochutná, ptá se o recept. Moje babička má určitě radost, jak všem chutná.

Má krémová rybí polévka je víc zeleninová než rybí, ale kdo vyžaduje víc rybího odéry, přidá si do polévky víc vývaru z mlíčí. Jelikož nemám ráda příliš kapří aroma, tak využívám vývaru z mlíčí v menším množství.

Recept na krémovou rybí polévku z babiččiny kuchařky

Postřebné suroviny:

  • 1 hlava z kapra (bez očí)
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • mlíčí z kapra
  • 100 g celeru
  • 100 g mrkve
  • 100 g petržel
  • 75 g dětské krupice
  • 150 ml smetana/mléko
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení

Na závěr:

  • rohlíky na krutony (nakrájené na kostičky)
  • máslo nebo olej na osmažení krutonů
  • petrželka na podávání

Postup:

1. Hlavu kapra zalijeme asi 1-1,5 litru vody (množství záleží na velikosti hlavy), osolíme vodu a přidáme koření – bobkový list, nové koření a černého pepře. Hlavu vaříme asi 30 minut.

2. V dalším hrnci uvaříme samostatně mlíčí asi ve 400 ml – vaříme cca 15 minut. Mlíčí má nejvíce aroma po rybině, množství vody z mlíčí, které použijete do závěru polévky záleží na vás. Já dávám cca 100 ml. Jelikož se chci mít co nejmenší vůni po rybině v polévce.

3. Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší části a dáme vařit do dalšího samostatného kastrůlku v cca 500 – 700 ml osolené vody. Jakmile je zelenina měkká vypneme teplo pod zeleninou. Zeleninu neslíváme, vodu ze zeleniny použijeme do polévky.

4. Nyní jdeme tyto tři “vývary” zkompletovat dohromady. Do jednoho hrnce nalijeme všechnu vodu ze zeleniny, následně nalijeme scezený vývar z kapří hlavy a jako poslední vývar z mlíčí (množství záleží na vás).

5. Do polévky vložíme všechnu zeleninu, kterou rozmixujeme. Nyní polévku přivedeme k varu, polévku dochutíme vč. muškátového oříšku a zjemníme smetanou ve které máme rozšlehanou dětskou krupičku. Vše společně vaříme cca 10 minut, dokud krupička nezahustí polévku.

6. Mezitím co se polévka vaří osmažíme si na pánvi krutony z rohlíků. Krutony jsou volitelné, my je k této polívce zbožňujeme.

Hotovo, podáváme s nasekanou petrželkou.

Dobrou chuť.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest