Dostáváte-li někdy chuť na jednoduché, ale výtečné jídlo, rozhodně doporučuji kuřecí paprikáš. Toto super levné jídlo si rychle zamilujete, obzvlášť pokud ho podáváte s haluškami. Je velmi nenáročné na ingredience a přitom tento ne všem známý pokrm příjemně překvapí.

Jídlo má kořeny v Maďarsku, ale rychle se rozšířil do zbytku střední Evropy. V 16. století se totiž paprika stala klíčovou ingrediencí v maďarské kuchyni. Přestože v receptu použijeme klasickou sladkou červenou papriku, pokud máte raději pikantnější pokrmy, přidejte si trochu pálivé papriky nebo chilli. Halušky si můžeme uvařit buď svoje, nebo zakoupíme hotové v supermarketu, pokud nemáme moc času. Kuře použijeme celé, ale není problém, pokud máte doma například čtvrtky v podobném množství.

Recept na kuřecí paprikáš

Délka přípravy 2 hodiny.

Ingredience pro přípravu

  • 1 kuře
  • 1/2 cibule
  • 2 rajčata
  • 1/4 zelené papriky
  • 2 hrnky mouky
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • sůl
  • mletá červená paprika
  • halušky jako příloha

Postup přípravy

1. Z kuřete nejdříve odstraníme kůži s přebytečným tukem a dáme si obojí stranou.

Kůži a tuk si dáme stranou a nakrájíme.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Kůži a tuk si dáme stranou a nakrájíme.

2. Nyní kůži s tlustými kousky nakrájíme na malé kousky a restujeme v hrnci přibližně 10 minut do křupava.

Kůži s tukem orestujeme do křupava.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Kůži s tukem orestujeme do křupava.

3. Dále do hrnce přihodíme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené maso z kuřete.

Přidáme nakrájené maso.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Přidáme nakrájené maso.

4. Ochutíme 1 lžící červené papriky a teď zalejeme horkou vodou, aby se v ní vše vařilo.

Přidáme červenou papriku a zalejeme vodou.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Přidáme červenou papriku a zalejeme vodou.

5. Takto vaříme hodinu a doléváme vodu dle potřeby.

6. Mezitím nakrájíme rajčata s paprikou a po hodině vaření přidáme obojí do hrnce.

7. Vaříme na mírném ohni dalších 20 minut, dokud vše nezměkne.

8. Během vaření v míse smícháme mouku se zakysanou smetanou a vše promícháme.

Směs zakysané smetany a mouky.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Směs zakysané smetany a mouky.

9. Do paprikáše si přidáme tuto směs po vařečkách a mícháme do rozpuštění.

10. Paprikáš podáváme s haluškami.

Kuřecí paprikáš podáváme s haluškami.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Kuřecí paprikáš podáváme s haluškami.

Variace paprikáše

Existují jistá “vylepšení” tohoto paprikáše, která můžete vyzkoušet, pokud vás původní recept omrzí. Do omáčky přidejte například houby nebo žampiony. Získáte skvělou paprikášovo-houbovou omáčku s kuřecím masem.

Pokud nemáte doma hotové halušky, ale nechce se vám doma připravovat těsto z brambor, lze si práci zjednodušit. Halušky připravte z hladké mouky a vody, čímž nebudete potřebovat brambory, ze kterých se obvykle halušky dělají. Halušky můžete nahradit těstovinami nebo knedlíkem.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest