Dostáváte-li někdy chuť na jednoduché, ale výtečné jídlo, rozhodně doporučuji kuřecí paprikáš. Toto super levné jídlo si rychle zamilujete, obzvlášť pokud ho podáváte s haluškami. Je velmi nenáročné na ingredience a přitom tento ne všem známý pokrm příjemně překvapí.
Jídlo má kořeny v Maďarsku, ale rychle se rozšířil do zbytku střední Evropy. V 16. století se totiž paprika stala klíčovou ingrediencí v maďarské kuchyni. Přestože v receptu použijeme klasickou sladkou červenou papriku, pokud máte raději pikantnější pokrmy, přidejte si trochu pálivé papriky nebo chilli. Halušky si můžeme uvařit buď svoje, nebo zakoupíme hotové v supermarketu, pokud nemáme moc času. Kuře použijeme celé, ale není problém, pokud máte doma například čtvrtky v podobném množství.
Recept na kuřecí paprikáš
Délka přípravy 2 hodiny.
Ingredience pro přípravu
- 1 kuře
- 1/2 cibule
- 2 rajčata
- 1/4 zelené papriky
- 2 hrnky mouky
- 1 hrnek zakysané smetany
- sůl
- mletá červená paprika
- halušky jako příloha
Postup přípravy
1. Z kuřete nejdříve odstraníme kůži s přebytečným tukem a dáme si obojí stranou.
2. Nyní kůži s tlustými kousky nakrájíme na malé kousky a restujeme v hrnci přibližně 10 minut do křupava.
3. Dále do hrnce přihodíme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené maso z kuřete.
4. Ochutíme 1 lžící červené papriky a teď zalejeme horkou vodou, aby se v ní vše vařilo.
5. Takto vaříme hodinu a doléváme vodu dle potřeby.
6. Mezitím nakrájíme rajčata s paprikou a po hodině vaření přidáme obojí do hrnce.
7. Vaříme na mírném ohni dalších 20 minut, dokud vše nezměkne.
8. Během vaření v míse smícháme mouku se zakysanou smetanou a vše promícháme.
9. Do paprikáše si přidáme tuto směs po vařečkách a mícháme do rozpuštění.
10. Paprikáš podáváme s haluškami.
Variace paprikáše
Existují jistá “vylepšení” tohoto paprikáše, která můžete vyzkoušet, pokud vás původní recept omrzí. Do omáčky přidejte například houby nebo žampiony. Získáte skvělou paprikášovo-houbovou omáčku s kuřecím masem.
Pokud nemáte doma hotové halušky, ale nechce se vám doma připravovat těsto z brambor, lze si práci zjednodušit. Halušky připravte z hladké mouky a vody, čímž nebudete potřebovat brambory, ze kterých se obvykle halušky dělají. Halušky můžete nahradit těstovinami nebo knedlíkem.