Mnoho lidí kuřecí prsa zavrhuje, protože se jim hned vybaví rychlé, často suché jídlo bez nápadu. To už ale dnes vůbec neplatí a pokud tento kousek kuřecího masa zkombinujeme s křupavou slaninou a hebkou smetanovou omáčkou, rozhodně se nám dostane úplné fantazie na talíři. Jelikož takové poctivé jídlo nesmí zůstat po boku obyčejné přílohy, podáváme ho s výtečným mrkvovým knedlíkem.
Celý tento pokrm pohromadě zaručeně zboří všechny vaše předsudky. Základ domácí kuchyně se pojí s kreativitou a mírnou hravostí, která tomu všemu dodává ten pravý charakter. Mrkev v knedlíku není jen kvůli barvě, ale také mu dodává mírnou žádoucí sladkost a vlákninu. Je poté lehčí a také výživnější.
Recept na kuře se slaninou a smetanovou omáčkou
Ingredience pro přípravu
- 4 kuřecí prsa
- 1 cibule
- olej
- 100 g anglické slaniny
- sůl a pepř
- vývar
- hladká mouka na zahuštění
- 1 smetana
- kousek másla
Knedlíky:
- 400 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 300 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 150 g uvařené nahrubo nastoruhané mrkve
- 15 g droždí
- 1 lžíce nasekané petrželky
Postup přípravy masa a omáčky
1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme slaninu.
2. Orestujeme, přidáme nakrájená prsa a osolíme, opepříme a za stálého míchání restujeme.
3. Po chvíli podlijeme vývarem a povaříme.
4. Ve smetaně dobře rozkvedláme mouku a vlijeme přes sítko, aby nevznikly hrudky v omáčce.
5. Provaříme a nakonec přidáme plátek másla.

Delikátní mrkvové noky s parmezánovou omáčkou, tento recept si zamilujete!
Příprava knedlíků
1. Do hrníčku rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít.
2. Do mísy prosejeme mouku a smícháme se solí.
3. Přidáme hotový kvásek s ostatními surovinami a vypracujeme těsto.
4. Zlehka poprášíme moukou, přikryjeme suchou, čistou utěrkou a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
5. Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 4 díly.
6. Z každého dílu uválíme kouli a necháme ještě dokynout.
7. Dále vytvarujeme válečky a vkládáme do vroucí osolené vody, kde vaříme 20 – 25 minut. Během vaření knedlíky obrátíme.
8. Knedlíky ihned po uvaření nakrájíme nití a podáváme s omáčkou.
Zajímavosti na závěr
Smetana byla v minulosti považována za luxusní přísadu, dnes je běžnou součástí české kuchyně.
Mrkvové knedlíky nejsou žádný výdobytek moderní doby. Existují recepty už z meziválečného období, kdy se přidávala mrkev pro úsporu mouky a zpestření chuti.

Kuřecí prsa marinované v medu s výpekovým přelivem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI