Mnoho lidí kuřecí prsa zavrhuje, protože se jim hned vybaví rychlé, často suché jídlo bez nápadu. To už ale dnes vůbec neplatí a pokud tento kousek kuřecího masa zkombinujeme s křupavou slaninou a hebkou smetanovou omáčkou, rozhodně se nám dostane úplné fantazie na talíři. Jelikož takové poctivé jídlo nesmí zůstat po boku obyčejné přílohy, podáváme ho s výtečným mrkvovým knedlíkem.

Celý tento pokrm pohromadě zaručeně zboří všechny vaše předsudky. Základ domácí kuchyně se pojí s kreativitou a mírnou hravostí, která tomu všemu dodává ten pravý charakter. Mrkev v knedlíku není jen kvůli barvě, ale také mu dodává mírnou žádoucí sladkost a vlákninu. Je poté lehčí a také výživnější.

Recept na kuře se slaninou a smetanovou omáčkou

Ingredience pro přípravu

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 cibule
  • olej
  • 100 g anglické slaniny
  • sůl a pepř
  • vývar
  • hladká mouka na zahuštění
  • 1 smetana
  • kousek másla

Knedlíky:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 300 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 150 g uvařené nahrubo nastoruhané mrkve
  • 15 g droždí
  • 1 lžíce nasekané petrželky

Postup přípravy masa a omáčky

1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme slaninu.

2. Orestujeme, přidáme nakrájená prsa a osolíme, opepříme a za stálého míchání restujeme.

3. Po chvíli podlijeme vývarem a povaříme.

4. Ve smetaně dobře rozkvedláme mouku a vlijeme přes sítko, aby nevznikly hrudky v omáčce.

5. Provaříme a nakonec přidáme plátek másla.

Jemné nočky z mrkve s omáčkou z parmezánu

Delikátní mrkvové noky s parmezánovou omáčkou, tento recept si zamilujete!

Příprava knedlíků

1. Do hrníčku rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít.

2. Do mísy prosejeme mouku a smícháme se solí.

3. Přidáme hotový kvásek s ostatními surovinami a vypracujeme těsto.

4. Zlehka poprášíme moukou, přikryjeme suchou, čistou utěrkou a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

5. Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 4 díly.

6. Z každého dílu uválíme kouli a necháme ještě dokynout.

7. Dále vytvarujeme válečky a vkládáme do vroucí osolené vody, kde vaříme 20 – 25 minut. Během vaření knedlíky obrátíme.

8. Knedlíky ihned po uvaření nakrájíme nití a podáváme s omáčkou.

Uvařená nastrouhaná mrkev.
Foto: freepik.com, Uvařená nastrouhaná mrkev.

Zajímavosti na závěr

Smetana byla v minulosti považována za luxusní přísadu, dnes je běžnou součástí české kuchyně.

Mrkvové knedlíky nejsou žádný výdobytek moderní doby. Existují recepty už z meziválečného období, kdy se přidávala mrkev pro úsporu mouky a zpestření chuti.

Obrázek receptu na kuřecí prsa marinované v medu s výpekovým přelivem.

Kuřecí prsa marinované v medu s výpekovým přelivem

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest