Jakmile začnete tento chutný pokrm servírovat, zapůsobíte dojmem luxusní restaurace. Vyváženost chutí kuřecích prsou se šťavnatými a aromatickými žampiony je doplněná jemnými tóny bílého vína. Vzniká tak vydatný pokrm, který potěší příznivce lehčích jídel. Navíc celé toto jídlo skvěle ladí s mnoha přílohami, od bramborové kaše, přes těstoviny po křupavé pečivo. Pro více aroma lze přidat bylinky, tymián či rozmarýn.
Recept na kuřecí prsa na víně a žampionech přinese do vaší domácnosti lehký závan luxusu a elegance, který se může rovnat nejlepším restauracím. Po zlatavém opečení prsa odložíme a do pánve přidáme najemno nakrájenou cibuli a česnek, které restujeme dozlatova. Přidáme krájené žampiony, které orestujeme a podlijeme suchým bílým vínem a kuřecím vývarem, což vytvoří bohatý základ omáčky. Kuřecí prsa vrátíme do pánve a necháme prohřát, aby nasákla všechny chutě. Tento pokrm je ideálním spojením jemného masa a výrazné omáčky.
Jaké bílé víno?
Nejlepší volbou je suché bílé víno. Dodá jídlu decentní kyselost a nepřebije chuť masa a žampionů. Typickou volbou bude určitě Sauvignon Blanc s výraznými citrusovými tóny, Chardonnay s ovocno-máslovou chutí nebo jemné a lehké víno Pinot Blanc.
Recept na kuřecí prsa na víně se žampiony
Ingredience pro přípravu
- 2 větší prsa
- sůl, pepř, česnek
- hladká mouka na obalení
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 1 velká cibule
- 150 g žampionů
- 100 ml bílého suchého vína
- 200 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany
- 2 lžíce nasekané petrželky
- špetka kari
Postup přípravy
1. Prsa rozkrojíme podélně na poloviny, abychom získali 4 kusy a zlehka je naklepeme přes potravinářskou fólii.
2. Maso osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.
3. Poté maso obalíme v hladké mouce a na pánvi si rozpálíme olej s máslem.
4. Z obou stran opečeme dozlatova a poté maso vyndáme a necháme v misce přikryté talířem .
5. Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, česnek a dozlatova orestujeme.
Gratinované brambory se slaninou, žampiony a sýrem
6. Přidáme nakrájené žampiony, osolíme a stále restujeme.
7. Následně podlijeme vínem, vývarem, seškrábneme vše připečené a chvilku povaříme.
8. Nakonec přidáme špetku kari, smetanu a nasekanou petrželku a případně podle potřeby dosolíme.
Podáváme stylově
Kuřecí prsa na víně a žampionech jsou skvělým hlavním chodem pro slavnostní večeři i běžný oběd. Jako přílohu doporučujeme jemnou bramborovou kaši, která dokonale vstřebá omáčku, nebo široké tagliatelle, které dodají jídlu italský nádech. Sklenička stejného vína, jaké jste použili při vaření, vytvoří harmonii chutí na talíři i ve sklenici.
Maso na víně jako historická pozůstalost
Příprava masa na víně má původ v Evropě. Již po staletí se víno používá nejen jako nápoj, ale také jako základ pro výborná jídla. Nejobvyklejší kuchyně využívající tyto suroviny jsou zajisté francouzská a italská gastronomie. Ve druhé jmenované jsou klasickým příkladem mořské plody podlité vínem.
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI