Když spojíme dohromady německou tradici s českou domácí kuchyní, mlže nám vyjít takovýto luxusní oběd. Pokud k němu navíc přidáme oblíbené šťouchané brambory s česnekem, vznikne nám dokonalá harmonie chutí, na kterou nezapomeneme. Tento recept díky svým kvalitním surovinám získává charakter, který v naší moderní kuchyni prostě nesmí chybět. Aromatická schwarzwaldská šunka plní roli výrazného prvku celého jídla, na který se upíná pozornost všech konzumentů.

Schwarzwaldská šunka, nebo také „Schwarzwälder Schinken“, pochází z německého pohoří Schwarzwald (v překladu Černý les). Tato šunka je nasolená, sušená a lehce zauzená, což jí dodává typickou tmavě červenou barvu a intenzivní vůni. Když ji obalíme kolem kuřecího prsa, nejenže drží tvar a zabraňuje vysušení masa, ale zároveň se při pečení krásně propeče, a její tuk jemně vsákne do masa.

Recept na kuřecí prso obalené schwarzwaldskou šunkou

Ingredience pro přípravu

  • 2 kuřecí prsa
  • 6 plátků schwarzwaldské šunky
  • sůl a pepř
  • olej
  • máslo
  • Hermelín

Na brambory:

  • 4 větší brambory uvařené ve slupce
  • cibule
  • pažitka
  • česnek
  • sůl
  • olej

Salát:

  • směs salátů
  • mrkev
  • citron
  • cukr
  • olivový olej

Postup přípravy masa

1. Kuřecí prsa rozkrojíme, aby vznikl větší plátek a přes folii zlehka naklepeme.

2. Osolíme, opepříme, položíme na 3 plátky šunky a stočíme.

3. Na pánvi rozpálíme olej s máslem a opečeme.

4. Nakonec položíme na prsa hermelín.

Příprava příloh

1. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli dozlatova a přidáme nakrájené brambory.

2. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek a opečeme.

Obrázek receptu na kuřecí prsa marinované v medu s výpekovým přelivem.

Kuřecí prsa marinované v medu s výpekovým přelivem

3. Přidáme nasekanou pažitku a rozšťoucháme.

4. Salát smícháme se zálivkou z citronu, cukru a trošky olivového oleje.

5. Promícháme a necháme přes cedník okapat.

Schwarzwaldská šunka.
Foto: freepik.com, Schwarzwaldská šunka.

Tip na servírování

Pokrm skvěle doplní lehčí červené víno, jako je Pinot Noir, nebo suché bílé víno s výraznější kyselinkou, například Ryzlink vlašský nebo Sauvignon. Pokud chcete nealko variantu, vsaď na perlivou vodu s citronem nebo domácí bylinkovou limonádu.

Zajímavost o schwarzwaldské šunce

Schwarzwaldská šunka se tradičně udí až tři týdny, a pak ještě několik měsíců zraje na čerstvém horském vzduchu. Výsledná cena šunky se pohybuje ve velmi velkém rozsahu a často jí ovlivňuje právě doba zrání.

Obrázek receptu na kuřecí rarášky v burgeru s coleslawem.

Kuřecí rarášci v burgeru s coleslaw salátem

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest