Když spojíme dohromady německou tradici s českou domácí kuchyní, mlže nám vyjít takovýto luxusní oběd. Pokud k němu navíc přidáme oblíbené šťouchané brambory s česnekem, vznikne nám dokonalá harmonie chutí, na kterou nezapomeneme. Tento recept díky svým kvalitním surovinám získává charakter, který v naší moderní kuchyni prostě nesmí chybět. Aromatická schwarzwaldská šunka plní roli výrazného prvku celého jídla, na který se upíná pozornost všech konzumentů.
Schwarzwaldská šunka, nebo také „Schwarzwälder Schinken“, pochází z německého pohoří Schwarzwald (v překladu Černý les). Tato šunka je nasolená, sušená a lehce zauzená, což jí dodává typickou tmavě červenou barvu a intenzivní vůni. Když ji obalíme kolem kuřecího prsa, nejenže drží tvar a zabraňuje vysušení masa, ale zároveň se při pečení krásně propeče, a její tuk jemně vsákne do masa.
Recept na kuřecí prso obalené schwarzwaldskou šunkou
Ingredience pro přípravu
- 2 kuřecí prsa
- 6 plátků schwarzwaldské šunky
- sůl a pepř
- olej
- máslo
- Hermelín
Na brambory:
- 4 větší brambory uvařené ve slupce
- cibule
- pažitka
- česnek
- sůl
- olej
Salát:
- směs salátů
- mrkev
- citron
- cukr
- olivový olej
Postup přípravy masa
1. Kuřecí prsa rozkrojíme, aby vznikl větší plátek a přes folii zlehka naklepeme.
2. Osolíme, opepříme, položíme na 3 plátky šunky a stočíme.
3. Na pánvi rozpálíme olej s máslem a opečeme.
4. Nakonec položíme na prsa hermelín.
Příprava příloh
1. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli dozlatova a přidáme nakrájené brambory.
2. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek a opečeme.

Kuřecí prsa marinované v medu s výpekovým přelivem
3. Přidáme nasekanou pažitku a rozšťoucháme.
4. Salát smícháme se zálivkou z citronu, cukru a trošky olivového oleje.
5. Promícháme a necháme přes cedník okapat.
Tip na servírování
Pokrm skvěle doplní lehčí červené víno, jako je Pinot Noir, nebo suché bílé víno s výraznější kyselinkou, například Ryzlink vlašský nebo Sauvignon. Pokud chcete nealko variantu, vsaď na perlivou vodu s citronem nebo domácí bylinkovou limonádu.
Zajímavost o schwarzwaldské šunce
Schwarzwaldská šunka se tradičně udí až tři týdny, a pak ještě několik měsíců zraje na čerstvém horském vzduchu. Výsledná cena šunky se pohybuje ve velmi velkém rozsahu a často jí ovlivňuje právě doba zrání.

Kuřecí rarášci v burgeru s coleslaw salátem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI