Kynuté knedlíky v sobě nesou vzpomínky na dětství a atmosféru babiččiny kuchyně. Jakmile je podáváme s opraženou strouhankou, zakysanou smetanou a přelijeme máslem, dopřejeme si luxusní sladké pohoštění. Jednoduše když se na talíři objeví tahle lahůdka, málokdo zůstane klidný, obzvláště děti. Podle mého názoru se borůvky hodí do těchto knedlíků úplně nejvíc, působí v nich až trochu mysticky. Navíc obsahují přírodní antioxidanty a mají nízký glykemický index.

Mým největším favoritem v tomto receptu je však strouhanka, sladká a opražená na másle. Působí jako kontrastní surovina a dodává celému jídlo důležitou chuť i strukturu.

Recept na borůvkové kynuté knedlíky

Ingredience pro přípravu

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • borůvky
  • máslo na polití
  • strouhanka a moučkový cukr na posyp
  • zakysaná smetana

Postup přípravy

Obrázek receptu na kynuté knedlíky s borůvkami a zakysanou smetanou.
Foto: cooky.cz, Recept na kynuté borůvkové knedlíky se strouhankou a kysankou.

1. Připravíme kvásek z droždí, trochy cukru a části vlažného mléka. Necháme 10 minut vzejít.

2. V míse smícháme mouku, sůl, vejce, olej, zbytek mléka a kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout asi 45 – 60 minut.

3. Mezitím si připravíme náplň a borůvky promícháme s trochou cukru.

4. Nakynuté těsto rozdělíme na menší kousky, každý rozmáčkneme do placičky, vložíme lžičku borůvek a zabalíme do tvaru knedlíku.

Obrázek receptu na Valašské kynuté haferové knedle-zapomenutá pochoutka našich babiček

Valašské kynuté haferové knedle – zapomenutá pochoutka našich babiček

Do těsta zabalíme borůvky a vytvarujeme knedlíky.
Foto: cooky.cz, Do těsta zabalíme borůvky a vytvarujeme knedlíky.

5. Vaříme ve vroucí osolené vodě cca 8 minut, podle velikosti.

6. Po uvaření ihned propíchneme vidličkou, aby unikla pára.

7. Na pánvi opražíme strouhanku dozlatova na másle a vmícháme moučkový cukr.

8. Uvařené knedlíky obalíme ve strouhankové směsi, přelijeme máslem a podáváme s kopečkem zakysané smetany.

Historické okénko

Sladké kynuté knedlíky mají kořeny v Rakousku-Uhersku, kde se podobně připravovaly i švestkové nebo meruňkové varianty.

U nás se tradičně podávaly jako hlavní chod, nikoliv dezert. Zejména v létě, po polévce nebo jako syté odpolední jídlo.

Obrázek receptu na Nadýchané pařené knedlíky s borůvkami a vůní perníku

Nadýchané pařené knedlíky s borůvkami a vůní perníku

Recept na tvarohové borůvkové knedlíky

Tvarohové knedlíky s borůvkami: Kombinace tvarohového těsta a borůvek potěší chuťové pohárky

pozn: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest