Koláče patří do českých kuchyní stejně jako babiččina utěrka přes kynoucí těsto. A tyhle jsou přesně takové – obyčejné, poctivé, nadýchané. Žádné výstřelky, ale klasika, která potěší oko i chuťové buňky. Když je vytáhnete z trouby, střed se leskne díky šťavnaté broskvi a kolem ní se roztekl vanilkový krém. Vypadají trošku jako takové malé slunce na plechu.

V jednoduchosti je síla. Právě tohle těsto je základem, který známe z dětství, a kombinace broskve a vanilky v náplni je tak vyvážená, že opravdu není potřeba nic měnit. Možná si pak řeknete, že zkusíte i jiné varianty, ale až ochutnáte první kousek, budete vědět, že k této naši dnešní se budete rádi a často vracet.

Recept na tradiční koláče s vanilkovým krémem a broskví

Z čeho udělat těsto

  • 200 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí
  • 100 g cukru
  • 100 g změklého másla
  • špetka soli
  • 1 bílek
  • 520 g mouky

Čím koláče naplnit

  • 12 ks konzervovaných broskví
  • 400 g smetanového sýra
  • 100 g cukru
  • 37 g vanilkového pudinku v prášku

Čím koláče potřete

  • vaječný žloutek + 2 lžíce mléka

Čím posypat koláče

  • moučkový cukr

Postup přípravy

1. V misce smícháme mouku s cukrem, droždím, změklým máslem, špetkou soli, vaječným bílkem a vlažným mlékem, které přidáváme po troškách.

2. Ze surovin uhněteme hladké těsto, které přikryjeme a v teple necháme cca hodinu kynout.

3. Po hodině těsto propracujeme a rozdělíme na 12 bochánků o hmotnosti asi 80 g.

4. Bochánky poklademe na plech s pečícím papírem a na 15 minut přikryjeme utěrkou a necháme kynout.

Obrázek recept na Šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami - nebo sezónním ovocem

Šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami – nebo sezónním ovocem

5. Poté do každého bochánku uděláme důlek například dnem skleničky.

6. Smetanový sýr si smícháme s cukrem a vanilkovým pudinkovým práškem. Pomocí cukrářského sáčku naplníme důlky koláčů tvarohovou náplní.

7. Každý koláček pokryjeme půlkou broskve a těsto potřeme směsí mléka a žloutku.

Obrázek receptu na Kynuté koláčky s vanilkovým krémem a broskvovým kompotem
Důlky bochánků naplníme tvarohovým krémem a půlkou broskve.

8. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.

Koláčky po vychladnutí můžete a nemusíte posypat moučkovým cukrem dle chuti. Přejeme, ať si pochutnáte tak, jako my!

Obrázek receptu na Vdolečky z majonézového těsta s tvarohovou náplní a džemem

Vdolečky z majonézového těsta s tvarohovou náplní a džemem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest