Koláče patří do českých kuchyní stejně jako babiččina utěrka přes kynoucí těsto. A tyhle jsou přesně takové – obyčejné, poctivé, nadýchané. Žádné výstřelky, ale klasika, která potěší oko i chuťové buňky. Když je vytáhnete z trouby, střed se leskne díky šťavnaté broskvi a kolem ní se roztekl vanilkový krém. Vypadají trošku jako takové malé slunce na plechu.
V jednoduchosti je síla. Právě tohle těsto je základem, který známe z dětství, a kombinace broskve a vanilky v náplni je tak vyvážená, že opravdu není potřeba nic měnit. Možná si pak řeknete, že zkusíte i jiné varianty, ale až ochutnáte první kousek, budete vědět, že k této naši dnešní se budete rádi a často vracet.
Recept na tradiční koláče s vanilkovým krémem a broskví
Z čeho udělat těsto
- 200 ml vlažného mléka
- 20 g droždí
- 100 g cukru
- 100 g změklého másla
- špetka soli
- 1 bílek
- 520 g mouky
Čím koláče naplnit
- 12 ks konzervovaných broskví
- 400 g smetanového sýra
- 100 g cukru
- 37 g vanilkového pudinku v prášku
Čím koláče potřete
- vaječný žloutek + 2 lžíce mléka
Čím posypat koláče
- moučkový cukr
Postup přípravy
1. V misce smícháme mouku s cukrem, droždím, změklým máslem, špetkou soli, vaječným bílkem a vlažným mlékem, které přidáváme po troškách.
2. Ze surovin uhněteme hladké těsto, které přikryjeme a v teple necháme cca hodinu kynout.
3. Po hodině těsto propracujeme a rozdělíme na 12 bochánků o hmotnosti asi 80 g.
4. Bochánky poklademe na plech s pečícím papírem a na 15 minut přikryjeme utěrkou a necháme kynout.

Šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami – nebo sezónním ovocem
5. Poté do každého bochánku uděláme důlek například dnem skleničky.
6. Smetanový sýr si smícháme s cukrem a vanilkovým pudinkovým práškem. Pomocí cukrářského sáčku naplníme důlky koláčů tvarohovou náplní.
7. Každý koláček pokryjeme půlkou broskve a těsto potřeme směsí mléka a žloutku.
8. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
Koláčky po vychladnutí můžete a nemusíte posypat moučkovým cukrem dle chuti. Přejeme, ať si pochutnáte tak, jako my!
