Lívance jsou klasickým pokrmem, který je v české kuchyni generace a generace. Vyzkoušejte tentokrát jinou verzi lívanců a to kynuté lívance s mandlovými plátky a vanilkou. Tyto lívance krásně oživí tradiční recept a vytvoříte tak snídani nebo dezert, který potěší každého.
U nás doma jsou lívance velmi oblíbené, děláme tvarohové i kynuté. Chtěla jsem pro tentokrát náš obvyklý recept zpestřit a tak mne napadlo do těsta přidat plátky mandlí a vanilkovou esenci. Musím říct, že je to bomba, mandlové lupínky dodají lívancům křupavost a velmi zajímavou chuť. Určitě to nebylo naposledy, kdy jsme tyto lívance měli, všichni se doma olizovali až za ušima.
Recept na kynuté lívance s mandlovými plátky a vanilkou
Potřebné suroviny:
- vejce
- 250g hladké mouky
- 300ml vlažného mléka
- 20g čerstvého droždí
- 30g cukru
- 40g plátků mandlí
- lžička vanilky
- máslo na smažení
Postup přípravy lívanců:
1. Nejprve si ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Do vlažného mléka rozdrobíme čerstvé droždí a přidáme cukr, vše zamícháme.
2. Po promíchání přidáme zbylé suroviny: mouku, vejce, plátky mandlí a lžičku vanilky.
3. Vše promícháme a necháme na teplém místě kynout. Po cca 30 minutách máme vykynuté těsto a můžeme smažit.
4. Rozpálíme si pánvičku, ideálně lívanečník, který potřeme máslem a naléváme těsto. Lívance opékáme z obou stran. Zlatavé lívance vyndáme a podáváme jen s moučkovým cukrem, marmeládou nebo ovocným přelivem.
Hotovo, dobrou chuť.

Lívance s podmáslím: Oblíbený pokrm, který osvěžíme za pomoci jablek

Kynuté lívance s jahodovým žahourem: Sladké potěšení na talíři
Video recept na mandlové lívance
zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI