Tento typ buchty si pamatuji z dětství, i když byla trochu jiná a měla jiný způsob přípravy, ale kombinace kynutého těsta a brambor je zachována. Místo slaniny se přidávala brynza a ještě dnes si pamatuji její skvělou chuť, když jí babička nebo maminka upekly k večeři.

Tohle jídlo pochází z časů, kdy se nic nevyhazovalo a levné suroviny jako brambory, mouka, sádlo, škvarky nebo slanina tvořily syté jídlo pro celou rodinu. Slaná buchta se připravuje z nastrouhaných syrových brambor, které těstu přidají vláčnost a dlouhou trvanlivost a vyškvařená slanina přidá skvělou chuť v každém soustu. Pojďte si zavzpomínat na staré časy, na to, jak jedli naši předkové a zkuste si udělat tuto slanou pečenou dobrotu.

Recept na kynutou bramborovou buchtu se slaninou

Ingredience potřebné na přípravu vydatné, vláčné a voňavé bramborové dobroty

  • 750 g syrových brambor
  • 50 g droždí
  • 2 vejce
  • 500 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g slaniny
  • sádlo
  • 2 a více stroužků česneku
  • majoránka
  • sůl

Postup přípravy bramborové buchty

1. Mléko si rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu ohřejeme na vlažno. druhou budeme později vařit.

2. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

3. Syrové brambory oloupeme, nastrouháme najemno a osolíme. Po chvíli z nich jemně vymačkáme vodu.

Bramborák z plechu - slaná buchta z kynutého bramborového těsta
Foto: Ilona Mikulecká, Bramborák na plechu v podobě slané buchty

4. Druhou polovinu mléka přivedeme téměř k varu a spaříme ním nastrouhané brambory. Necháme vychladnout.

5. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a vyškvaříme na pánvi.

6. Všechny ingredience včetně kvásku smícháme dohromady a necháme kynout.

7. Pekáč vymažeme sádlem a když těsto zdvojnásobí svoj objem, přendáme jej na pekáč a necháme ještě 20 minut kynout.

8. Troubu si vyhřejeme na 200 stupňů a buchtu pečeme cca 40 minut do zlatova.

Tipy

Na pečení tohto druh buchty se nejvíc hodí starý plechový pekáč.

Do těsta lze přidat i osmaženou cibuli nebo kmín.

Místo slaniny lze použít uzené maso, klobásu nebo škvarky.

Obrázek receptu na Obložený bramborák z plechu, bez mouky

Obložený bramborák z plechu, bez mouky: Pečená bramborová placka na plech na způsob pizzy

Obrázek k receptu: Babiččina kuchyně s pokladem z přírody: Bramboráky s medvědím česnekem

Náramně křupavé bramboráky podle babičkovského receptu: Medvědí česnek je dokonale dochutí

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest