Tento typ buchty si pamatuji z dětství, i když byla trochu jiná a měla jiný způsob přípravy, ale kombinace kynutého těsta a brambor je zachována. Místo slaniny se přidávala brynza a ještě dnes si pamatuji její skvělou chuť, když jí babička nebo maminka upekly k večeři.
Tohle jídlo pochází z časů, kdy se nic nevyhazovalo a levné suroviny jako brambory, mouka, sádlo, škvarky nebo slanina tvořily syté jídlo pro celou rodinu. Slaná buchta se připravuje z nastrouhaných syrových brambor, které těstu přidají vláčnost a dlouhou trvanlivost a vyškvařená slanina přidá skvělou chuť v každém soustu. Pojďte si zavzpomínat na staré časy, na to, jak jedli naši předkové a zkuste si udělat tuto slanou pečenou dobrotu.
Recept na kynutou bramborovou buchtu se slaninou
Ingredience potřebné na přípravu vydatné, vláčné a voňavé bramborové dobroty
- 750 g syrových brambor
- 50 g droždí
- 2 vejce
- 500 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g slaniny
- sádlo
- 2 a více stroužků česneku
- majoránka
- sůl
Postup přípravy bramborové buchty
1. Mléko si rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu ohřejeme na vlažno. druhou budeme později vařit.
2. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
3. Syrové brambory oloupeme, nastrouháme najemno a osolíme. Po chvíli z nich jemně vymačkáme vodu.
4. Druhou polovinu mléka přivedeme téměř k varu a spaříme ním nastrouhané brambory. Necháme vychladnout.
5. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a vyškvaříme na pánvi.
6. Všechny ingredience včetně kvásku smícháme dohromady a necháme kynout.
7. Pekáč vymažeme sádlem a když těsto zdvojnásobí svoj objem, přendáme jej na pekáč a necháme ještě 20 minut kynout.
8. Troubu si vyhřejeme na 200 stupňů a buchtu pečeme cca 40 minut do zlatova.
Tipy
Na pečení tohto druh buchty se nejvíc hodí starý plechový pekáč.
Do těsta lze přidat i osmaženou cibuli nebo kmín.
Místo slaniny lze použít uzené maso, klobásu nebo škvarky.

Obložený bramborák z plechu, bez mouky: Pečená bramborová placka na plech na způsob pizzy
