Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Pečené vepřové koleno je opravdovou masovou pochoutkou – upečené maso s vypečenou křupavou kůrčičkou. Variant příprav je mnoho od marinovaného kolene v medovo česnekové marinádě přes kombinaci sojové omáčky a medu. Já mám nejraději koleno s křenem, nakládanou okurkou a čerstvým chlebem. Ale teď už k tomuto receptu.

Tento recept vás provede přípravou vepřového kolena tak, aby bylo dokonale šťavnaté a měkké, s křupavou kůrkou. Připravíme si koleno, do kterého uděláme několik zářezů nožem. Do těchto zářezů vložíme oloupané stroužky česneku, aby maso získalo výraznou chuť. Koleno osolíme a opepříme a poté ho potřeme směsí připravenou z medu, sójové omáčky, hořčice a vašeho oblíbeného koření. Nakonec maso vložíme do pečícího sáčku a pečete při 190 stupních Celsia po dobu 150 minut, dokud není krásně měkké a šťavnaté. Toto pečené koleno je ideální podávat s čerstvým chlebem a kyselým zelím.

Nepřehlédněte: přidejte se do skupiny pro inspirace Na nejlepší recepty z kuchyně.

Vylepšení receptu na lahodné vepřové koleno pečené v troubě

  • Hořčice a med: Přidejte do marinády lžíci dijonské hořčice a lžíci medu. Hořčice dodá masu pikantní nádech, zatímco med přinese jemnou sladkost a krásnou glazuru.
  • Čerstvé bylinky: Při pečení přidejte do pekáče několik snítek čerstvého rozmarýnu, tymiánu nebo šalvěje. Tyto bylinky dodají masu nádhernou vůni.
  • Podlévání: Během pečení můžete maso podlévat nejen vývarem a pivem, ale také ciderem nebo suchým bílým vínem. Tyto tekutiny dodají pokrmu jemnou ovocnou kyselost.
  • Karamelizovaná cibule: Na posledních 15 minut pečení přidejte do pekáče plátky karamelizované cibule. Přidají sladkou a bohatou chuťovou vrstvu.
  • Pečené jablka: Přidejte nakrájená jablka (nejlépe kyselá odrůda) do pekáče během poslední hodiny pečení. Jablka se zkaramelizují a dodají masu jemnou sladkost a zajímavou texturu.
  • Česnekové máslo: Před podáváním potřete maso česnekovým máslem (máslo smíchané s prolisovaným česnekem a bylinkami), což zvýrazní chuť a přidá další vrstvu šťavnatosti.
Zdroj obrázku: kiloretete-ro, Příprava koření na maso

Recept na lahodné vepřové koleno pečené v troubě

Autor receptu: Jana Duchoňová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 2 hodiny 30 minut
Celkový čas 2 hodiny 40 minut
Porcí 6 porcí
Pečené vepřové koleno je skvělé s bramborovou kaší, knedlíky nebo čerstvým chlebem

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení

Suroviny

  • vepřové koleno
  • 10 stroužků česneku
  • 2 lžičky koření
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • sůl a pepř

Postup 

  • Připravíme si vepřové koleno, odstraníme veškeré nečistoty.
  • Pomocí ostrého nože udělejte do vepřového masa několik hlubších zářezů. Tyto zářezy by měly být rovnoměrně rozmístěné po celé ploše masa, aby česnek mohl dobře proniknout a maso bylo dobře ochucené.
  • Česnek oloupejte a každý stroužek rozkrojte na menší kousky, pokud jsou příliš velké, aby se lépe vešly do zářezů v mase.
  • Vložte kousky česneku do dříve vytvořených zářezů v mase. Snažte se česnek rovnoměrně rozložit, aby bylo maso ochuceno po celé ploše.
    Pečené koleno s česnekem

    Zdroj obrázku: kiloretete-ro, Příprava masa s česnekem

  • Osolte a opepřete maso ze všech stran. Použijte dostatečné množství soli a pepře, aby bylo maso dobře ochucené.
  • V samostatné misce smíchejte lžíci medu, dvě lžíce sójové omáčky, lžíci hořčice a vaše oblíbené koření (například sladkou papriku, sušený tymián, kmín apod.).
  • Míchejte směs, dokud nezískáte homogenní pastu. Marináda by měla být hustá a dobře spojená.
  • Pomocí štětce nebo rukama pokryjte celé vepřové maso připravenou marinádou. Ujistěte se, že je marináda rovnoměrně nanesena na celé maso, včetně zářezů.
  • Připravené maso vložte do pečícího sáčku. Sáček dobře uzavřete, aby se během pečení nevypařovala šťáva a maso zůstalo šťavnaté.
    Pečené koleno vakuované

    Zdroj obrázku: kiloretete-ro, Vakuování masa

  • Pečte maso v předehřáté troubě na 190 stupňů Celsia po dobu 150 minut. Pravidelně kontrolujte, zda je maso dobře upečené a šťavnaté.
  • Tímto způsobem připravíte dokonale ochucené a šťavnaté vepřové maso, které bude mít krásnou glazuru díky medu a sójové omáčce.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 120 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: pečené koleno, vepřové maso


Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest