Pečené vepřové koleno je opravdovou masovou pochoutkou – upečené maso s vypečenou křupavou kůrčičkou. Variant příprav je mnoho od marinovaného kolene v medovo česnekové marinádě přes kombinaci sojové omáčky a medu. Já mám nejraději koleno s křenem, nakládanou okurkou a čerstvým chlebem. Ale teď už k tomuto receptu.
Tento recept vás provede přípravou vepřového kolena tak, aby bylo dokonale šťavnaté a měkké, s křupavou kůrkou. Připravíme si koleno, do kterého uděláme několik zářezů nožem. Do těchto zářezů vložíme oloupané stroužky česneku, aby maso získalo výraznou chuť. Koleno osolíme a opepříme a poté ho potřeme směsí připravenou z medu, sójové omáčky, hořčice a vašeho oblíbeného koření. Nakonec maso vložíme do pečícího sáčku a pečete při 190 stupních Celsia po dobu 150 minut, dokud není krásně měkké a šťavnaté. Toto pečené koleno je ideální podávat s čerstvým chlebem a kyselým zelím.
Nepřehlédněte: přidejte se do skupiny pro inspirace Na nejlepší recepty z kuchyně.
Vylepšení receptu na lahodné vepřové koleno pečené v troubě
- Hořčice a med: Přidejte do marinády lžíci dijonské hořčice a lžíci medu. Hořčice dodá masu pikantní nádech, zatímco med přinese jemnou sladkost a krásnou glazuru.
- Čerstvé bylinky: Při pečení přidejte do pekáče několik snítek čerstvého rozmarýnu, tymiánu nebo šalvěje. Tyto bylinky dodají masu nádhernou vůni.
- Podlévání: Během pečení můžete maso podlévat nejen vývarem a pivem, ale také ciderem nebo suchým bílým vínem. Tyto tekutiny dodají pokrmu jemnou ovocnou kyselost.
- Karamelizovaná cibule: Na posledních 15 minut pečení přidejte do pekáče plátky karamelizované cibule. Přidají sladkou a bohatou chuťovou vrstvu.
- Pečené jablka: Přidejte nakrájená jablka (nejlépe kyselá odrůda) do pekáče během poslední hodiny pečení. Jablka se zkaramelizují a dodají masu jemnou sladkost a zajímavou texturu.
- Česnekové máslo: Před podáváním potřete maso česnekovým máslem (máslo smíchané s prolisovaným česnekem a bylinkami), což zvýrazní chuť a přidá další vrstvu šťavnatosti.
Recept na lahodné vepřové koleno pečené v troubě
Potřebné vybavení
- Plech na pečení
Suroviny
- vepřové koleno
- 10 stroužků česneku
- 2 lžičky koření
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce sójové omáčky
- sůl a pepř
Postup
- Připravíme si vepřové koleno, odstraníme veškeré nečistoty.
- Pomocí ostrého nože udělejte do vepřového masa několik hlubších zářezů. Tyto zářezy by měly být rovnoměrně rozmístěné po celé ploše masa, aby česnek mohl dobře proniknout a maso bylo dobře ochucené.
- Česnek oloupejte a každý stroužek rozkrojte na menší kousky, pokud jsou příliš velké, aby se lépe vešly do zářezů v mase.
- Vložte kousky česneku do dříve vytvořených zářezů v mase. Snažte se česnek rovnoměrně rozložit, aby bylo maso ochuceno po celé ploše.
Zdroj obrázku: kiloretete-ro, Příprava masa s česnekem
- Osolte a opepřete maso ze všech stran. Použijte dostatečné množství soli a pepře, aby bylo maso dobře ochucené.
- V samostatné misce smíchejte lžíci medu, dvě lžíce sójové omáčky, lžíci hořčice a vaše oblíbené koření (například sladkou papriku, sušený tymián, kmín apod.).
- Míchejte směs, dokud nezískáte homogenní pastu. Marináda by měla být hustá a dobře spojená.
- Pomocí štětce nebo rukama pokryjte celé vepřové maso připravenou marinádou. Ujistěte se, že je marináda rovnoměrně nanesena na celé maso, včetně zářezů.
- Připravené maso vložte do pečícího sáčku. Sáček dobře uzavřete, aby se během pečení nevypařovala šťáva a maso zůstalo šťavnaté.
Zdroj obrázku: kiloretete-ro, Vakuování masa
- Pečte maso v předehřáté troubě na 190 stupňů Celsia po dobu 150 minut. Pravidelně kontrolujte, zda je maso dobře upečené a šťavnaté.
- Tímto způsobem připravíte dokonale ochucené a šťavnaté vepřové maso, které bude mít krásnou glazuru díky medu a sójové omáčce.