A víte, proč zlatý plamen? Jelikož jsem nedávno byla v Maďarsku, a tam se mu říká lángos – z maďarského “láng”, což znamená plamen. Jistě víte, že langoše pocházejí původně z Maďarska. Původně se údajně langoš nesmažil, ale pekl na rozpáleném žáru cihlových pecí. A v chudých venkovských rodinách šlo o rychlé ranní jídlo ze zbylého kynutého těsta na chleba.

Až později, když se změnily pece a kuchyně, se langoše začaly smažit na oleji a tahle verze se postupně rozšířila po celé Střední Evropě, včetně Slovenska a Česka, kde langoš zdomácněl jako pouliční delikatesa. Langoš není jen jídlo – je to zážitek, který prožíváme znovu a znovu a který spojuje děti i dospělé bez ohledu na to, kolik nám je let. Jeho základem je kynuté těsto, které má být po usmažení křupavé a jeho okraje hezky zlatavé a měkké. Nejlepší je potřený česnekem, se strouhaným sýrem, politý kečupem nebo zakysanou smetanou.

Recept na domácí langoše

Ingredience na langoše

  • 1 kg hladké mouky
  • 2 lžičky cukru
  • 8 dkg droždí
  • 2 lžičky soli
  • necelý litr vlažného mléka

Postup přípravy langošů

1. Z droždí, cukru a trochy vlažného mléka uděláme kvásek, který necháme asi 10 minut v teple přikrytý vzejít.

2. Kvásek vlijeme do mouky, kterou na krajích osolíme a postupně zalijeme vlažným zbytkem mléka.

3. Vypracujeme těsto, které necháme v teple přikryté asi hodinu kynout.

4. Těsto rukami namočenými v oleji rozdělíme na 12 bochánků, které necháme ještě chvíli kynout.

5. Na pánvi si rozpálíme olej a v rukách roztahujeme placky, které z obou stran usmažíme do zlatova.

Langoše smažíme na rozpáleném oleji z obou stran do zlatova.
Foto: Cooky.cz, Langoše smažíme na rozpáleném oleji z obou stran do zlatova.
Usmažený langoš vyndáme na papírovou utěrku kvůli odsátí tuku.
Foto: Cooky.cz, Usmažený langoš vyndáme na papírovou utěrku kvůli odsátí tuku.

Langoše podáváme potřené česnekovou pastou (prolisovaný česnek, sůl a voda), polité kečupem nebo zakysanou smetanou a posypané strouhaným sýrem.

Důležitý TIP: Smažte langoše v co nejkvalitnějším oleji a často jej měňte za nový. Jen tak budou langoše vynikající bez nepříjemného pachu a chuti přepáleného oleje.

Obrázek k receptu na langoše s česnekovou pastou

Domácí langoše s česnekovou pastou: Nadýchané a křupavé

Recept na: Nadýchané pikantní jemné: Langoše si můžete vychutnat nejen na jarmarcích

Domácí langoš podle receptu, kterému se nevyrovná ani ten nejlepší z Maďarska

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest