Milovníci jídla, pozor! Máme pro vás recept, který si získá vaše srdce i žaludky. Tradiční pokrm lečo je oblíbený především ve střední Evropě. A co je na tom receptu zajímavého? Kromě klasických ingrediencí jako jsou papriky, rajčata, cibule a vejce, obsahuje i buřty a sušené italské bylinky! Uvidíte, že tento neobvyklý twist si zamilujete na první ochutnání.
Co je vlastně to Lečo a kde se vzalo
Lečo je tradiční zeleninový pokrm, který pochází z Maďarska, ale rozšířil se do mnoha dalších zemí, především ve střední Evropě. Základem jsou vždy papriky, rajčata a cibule, které se společně dusí a tvoří lahodnou směs, obvyklou přílohou bývá pečivo nebo vařený brambor, dále lze takto zeleninovou verzi podávat jako přílohu k masu. Jedná se obvykle o letní recept.
Buřty a Italské Bylinky: Zajimavá kombinace, že?
Možná vás napadne, že kombinace buřtů a italských bylinek do tradičního leča zní poněkud zvláštně. Ale věřte, že tato inovace je velmi chutná. Buřty dodají pokrmu sytost a kouřovou chuť, zatímco italské bylinky jako bazalka, oregano a tymián přinesou závan středomořského aroma, které zvedne lečo na úplně novou úroveň.
Připravit toto lečo je velmi jednoduché a zvládne ho úplně každý. Zde najdete instrukce, jak na to.
Recept na Zeleninové Lečo s Buřtem
Uvedené množství je na 6 porcí, doba přípravy je 30 minut, doba vaření 40 minut.
Suroviny
- 8 bílých paprik
- 10 zralých rajčat
- 2 cibule
- 4-6 buřtů (počet záleží na vás)
- 1 lžíce olivového oleje
- 6 ks vajec
- Italské bylinky od Kotányi
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
1. Vezmeme si větší hrnec, ideálně s tlustým dnem. Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí.
2. Přidáme na kostičky nakrájené buřty a necháme je opéct do zlatova.
3. Přidáme nakrájené rajčata, vše dobře promícháme. Jakmile rajčata změknou, přidáme nakrájené papriky. Vše promícháme a vaříme do změknutí zeleniny a do odpaření části šťávy ze zeleniny. Pokud je šťávy stále příliš, scedíme její část. Když má někdo rád více šťávy ponechá.
4. Přidáme italské bylinky a promícháme.
5. Nyní přidáme rozšlehané vejce se solí a pepřem a důkladně mícháme. Teplo pod lečem můžeme již vypnout, vajíčko dojde díky teplým surovinám.
6. Dle chuti případně ještě dochutíme a podáváme s čerstvým pečivem nebo s vařeným bramborem.
Nechte si chutnat.