Pamatujete si z dětství nedělní rychlé rolády, které se upekli během pár minut, když v neděli odpoledne rodina dostala chuť na něco sladkého? Často se ptáme, proč zrovna v neděli člověk očekává sladkou tečku za obědem? Rodina se sejde doma v klidu, dáme si společný oběd a po krátkém odpočinku většinou přijde chuť na kávu a něco dobrého.
Roláda byla vždycky to nejrychlejší, co se mohlo během pár minut podávat. Piškotové těsto se vyšlehalo a upeklo hned, náplň se udělala z toho, co dům dal. Třeba výborný domácí džem s kousky ovoce, marmeláda, banán a třeba šlehačka s jahody. Dnes si ukážeme jednu rychlou roládu s výborným krémem a lesním ovocem.
Recept na Nadýchanou piškotovou roládu s ovocem a krémem
Ingredience na přípravu piškotového těsta
- 6 vajec
- 6 polévkových lžic moučkového cukru
- 6 polévkových lžic hladké mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce olej
Ingredience na náplň do rolády
- 200 g sýra Mascarpone
- 200 g měkkého tvarohu
- 1OO g moučkového cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 100 g malin
- 100 g borůvek
Postup
1. V misce šlehačem vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a prošleháme, nakonec přidáme olej a znovu prošleháme.
2. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů zhruba 10 minut.
3. Upečený korpus přikryjeme vlhkou utěrkou a vyklopíme. Stáhneme papír a roládu s utěrkou srolujeme a necháme volně vychladnout.
4. V misce smícháme Mascarpone a tvaroh s cukrem a vanilkovým cukrem, vše dobře promícháme.
5. Do směsi přidáme borůvky a maliny, lehce promícháme.
6. Roládu rozvineme a odstraníme utěrku. Náplň namažeme na korpus a zpátky zavineme.
7.Poprášíme moučkovým cukrem a můžeme krájet a podávat. Pokud by byla náplň moc lepkavá, dáme ztuhnout na chvíli do lednice.
Tipy na dokončení
Roládu můžeme podávat s kopečkem šlehačky, anebo také politou rozpuštěnou čokoládou. Roládu lze připravit s jakýmkoliv jiným ovocem a také kousky ovoce ozdobit.