Časově náročné dny si mnohdy žádají rychlá a přitom relativně zdravá jídla. Tento svěží salát je přesně to, co v takovou chvíli potřebujete. Je hotový doslova za pár minut a chuťově nezklame ani vybíravé jazýčky. Na první pohled jednoduchá kombinace ingrediencí člověka až překvapí. Pro ještě odlehčenější variantu stačí vyměnit majonézu za bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.

Přínosy rajčat a obecně zeleniny

Rajčata patří mezi nejvýživnější a zároveň nejchutnější plodiny. A navíc jich teď v létě budou plné zahrádky. Obsahují vitaminy C, K, draslík, folát a silné antioxidanty, jako je lykopen, který pomáhá srdci, přispívá k ochraně kůže a redukuje cholesterol. Studie také ukazují, že konzumace rajčat a jiného ovoce i zeleniny obecně snižuje riziko srdečních onemocnění, mrtvice a podporuje lepší trávení. Tomuto salátu dominují společně s krabími tyčinkami, a tak do sebe dostanete hned slušnou dávku vitaminů a prospěšných látek.

Co jsou krabí tyčinky a odkud pochází

Zatímco saláty často obsahují ovoce a zeleninu, někdy narazíte na krabí tyčinky, které ve skutečnosti krabí maso neobsahují. Vznikly v Japonsku v 70. letech 20. století jako levnější alternativa krabího masa. Jde o surimi aneb rybí pastu smíchanou se škrobem, příchutěmi a poté tvarovanou a barvenou tak, aby připomínala krabí maso. Imitace se rychle rozšířila do USA a celého světa jako levná a praktická surovina. Nicméně nutričně má méně bílkovin a vitamínů než čerstvé krabí maso.

Ingredience:

  • 3 velká rajčata;
  • 200 g krabích tyčinek;
  • 100 g sýra (třeba Eidam);
  • 2 stroužky česneku;
  • 1,5 lžíce majonézy (pro zdravější verzi bílý jogurt nebo zakysanou smetanu);
  • 3 krajíce chleba;
  • ½ lžičky provensálských bylinek;
  • ⅓ lžičky uzené papriky;
  • 1 lžíce rostlinného oleje.
Obrázek k receptu na salát s rajčaty a krabími tyčinkami
Foto: Souspark, Recept na Lehoučký a extra rychlý salát, který zmizí z talíře během minuty

Postup přípravy rychlého salátu:

  • Nakrájejte plátky chleba na kostičky asi 1×1 cm. Přisypte k nim do mísy provensálské bylinky, uzenou papriku a sůl dle chuti.
  • Poté k chlebu přidejte olej, promíchejte a nasypte do suché pánve.
  • Krutony smažte na středním plamenu asi 5–7 minut. Stále míchejte (pokud si chcete trochu usnadnit práci, můžete kostky upéct také v troubě).
  • Mezitím si nakrájejte rajčata na větší kostky (můžete, ale nemusíte odstranit dužinu).
  • Nechte je pustit šťávu, kterou procedíte přes síto. Nakrájejte i krabí tyčinky na menší kostky, sýr nastrouhejte najemno. Vše smíchejte v míse.
  • Ke směsi prolisujte i stroužky česneku, opepřete a osolte podle chuti.
  • V závěru dochuťte majonézou a pečlivě promíchejte.
Obrázek k receptu: Zelená rajčata pikantní a chutná: Báječná pochoutka na zimu!

Nakládaná rajčata na kavkazský styl: Báječná pochoutka, která přijde vhod i během zimních měsíců

Obrázek k receptu na těstovinový salát

Letní těstovinový salát s krémovou majonézou: Rychlý a osvěžující oběd i příloha pro celou rodinu

Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest