Sezóna meruněk připadá na konec června až červenec. V téhle době u nás doma meruňky zavařujeme, děláme si marmeládu na celý rok a také pečeme koláče. A to velmi často. Někdy kombinuji meruňky s tvarohem, někdy je zakomponuji do kynutého těsta, ale nejčastěji peču tento koláč. Je jednoduchý, rychlý a vydrží krásně vláčný i do druhého dne. Sladká drobenka s jemně nakyslými meruňkami je zkrátka kombinace, která naši rodinu jen tak neomrzí.
Meruňky obsahují mnoho vitamínů (C, E, B a beta karoten), draslík, spoustu vlákniny a železo. Navíc v nich najdete velmi málo kalorií, takže pro redukční dietu nebo zdravé letní mlsání jsou jako stvořené. Když je pak zakomponujete do koláče z bílé mouky a cukru, dietní účinek se rapidně snižuje, jejich výborná chuť a vitamíny ale zůstávají. Aby mlsání zůstalo zdravější, můžete při pečení použít celozrnnou mouku. Já někdy sáhnu po špaldové celozrnné mouce. Těsto je pak hutnější a získá lehce oříškovou chuť. Teď si ale dáme klasiku a na závěr dostanete tipy, čím vyšperkovat drobenku.
Recept na meruňkový koláč s drobenkou
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme na meruňkový koláč
- 160 g másla (změklé)
- 160 g cukru krupice
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- meruňky (čerstvé nebo kompotované, rozpůlené)
Z čeho udělat drobenku
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 50 g přepuštěného másla (nebo klasického změklého)
Postup přípravy meruňkového koláče
1. Ze změklého másla, cukru a vajec vyšleháme hebkou pěnu. Přidáme mléko.
2. Mouku prosejeme do mísy, smícháme s práškem do pečiva a solí.
3. Sypké i tekuté ingredience dáme dohromady a vyšleháme lité těsto.
4. Vyšší plech vymažeme máslem, vysypeme moukou a nalijeme na něj těsto.
5. Poklademe rozpůlenými meruňkami a posypeme drobenkou (recept níže).
6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
Drobenka na meruňkový koláč: recept a tipy
Drobenku nejlépe zpracujeme z vychlazeného másla. Je pak sypčí a lépe se s ní pracuje. Používám 50 g polohrubé mouky, 50 g cukru krupice a 50 g přepuštěného másla. Přepuštěné máslo není podmínkou, ale mám vyzkoušeno, že drobenka má pak jemnější chuť. Polohrubou mouku můžeme nahradit hrubou pro hrubší a křupavější strukturu. Budeme pak potřebovat trochu víc másla, ale to už poznáte sami 🙂
Drobenku lze všemožně vylepšovat. Někdy část mouky nahradím nasekanými lískovými oříšky, část cukru vyměňuji za vanilkový nebo kápnu dvě kapky vanilkového extraktu. Velmi dobře chutná také drobenka se špetkou skořice nebo kardamomu, tohle exotické koření dodá lehký citrusový podtón. Zkrátka a dobře nedržte se zpátky a udělejte si meruňkový koláč podle svých představ:)
Závěrečný TIP
Meruňkový koláč s drobenkou ke kávě servírujte s trochou zakysané smetany.

Jemná meruňková bublanina s kousky čokolády: Sladká harmonie, která pohladí chuťové pohárky

Meruňkový koláč s jemnou zapečenou sněhovou polevou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková