Nevím jak vy, ale já toto jídlo miluji. Je to letní klasika plná vůní zralých rajčat, paprik a cibule, které se rozvoní na pánvi a spojí se s lehce opečenou uzeninou. Lečo je pokrm jednoduchý, ale přitom výjimečný, každá domácnost a hospodyňka ho dělá trochu jinak, a právě v tom je jeho kouzlo.

Já ho dělám podle svojí maminky, jak se dělávalo u nás doma od mého dětství, ale myslím si, že na postupu až tak moc nezáleží. Jsem toho mínění, že nejdůležitější jsou ingredience a že jeho chuť závisí hodně od použité uzeniny. Taky jsem ho už vyzkoušela s různou i měkkou uzeninou, ale co si budeme, vím, že uzená suchá klobása není to nejzdravější, ale bohužel lečo s ní je opravdu nejlepší.

Doma na vesnici jsme měli celoročně tu svoji uzenou klobásu a ta se právě do leča používala. No a když jsme lečo udělala svému partnerovi právě s onou uzeninou – už ne domácí – jelikož už není k mání – ale se suchou uzenou klobásou – řekl, že lepší lečo v životě nejedl. Takže vyzkoušejte, i když recept obsahuje měkké uzeniny).

Recept na zeleninové lečo s uzeninou

Ingredience potřebné na přípravu Letního pokrmu z jedné pánve v podobě leča

  • sádlo nebo olej na restování zeleniny a uzeniny
  • 500 g cibule
  • 2 kg paprik (nejlepší jsou na lečo bílé papriky)
  • 1 kg rajčat (já dávám syrové i se slupkou)
  • 500 g uzeniny dle chuti (já dávám suchou uzenou klobásu, záleží na vaši chuti)
  • sůl, pepř
  • cca 5 vajec (množství je volitelné, záleží na množství zeleniny)

Postup přípravy leča

1. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a restujeme na oleji do zlatova. K základu přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, která ho krásně rozvoní.

2. Papriky očistíme od jader a nakrájíme na proužky. Přidáme k cibuli a restujeme.

3. Později přidáme na půlkolečka nakrájená rajčata a dále vše restujeme. V případě potřeby podlijeme trochou vody.

Obrázek receptu na Letní pokrm z jedné pánve - zeleninové lečo s uzeninou
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Letní pokrm z jedné pánve – zeleninové lečo s uzeninou

4. Směs osolíme a opepříme dle chuti a dusíme do měkka. Zelenina nemá být rozvařená.

5. Když je zelenina měkká přidáme rozšlehaná vejce a za stálého míchání lečo dokončíme. Vajíčka se srazí, záleží na chuti, někdo má rád tužší, někdo volnější.

6. Lečo se může podávat s brambory, s rýží, ale u nás doma ho máme rádi pouze s chlebem.

Tipy na zavaření

Lečo se dá na zimu krásně zavařit a je to doslova poklad ve sklenici. V zimě pak stačí otevřít sklenici, přidat vejce a uzeninu a máte hotové jídlo během pár minut. vejce a uzeninu do sklenic nedáváme, kazilo by se, přidáváme až při ohřívání.

Obrázek receptu na maďarské lečo s haluškami.

Maďarské lečo s haluškami: Netradiční spojení dvou tradičních chutí

Tradiční české lečo na léto

Lečo s Buřty vylepšené neobvyklými bylinkami – revoluce na talíři

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest