Nevím jak vy, ale já toto jídlo miluji. Je to letní klasika plná vůní zralých rajčat, paprik a cibule, které se rozvoní na pánvi a spojí se s lehce opečenou uzeninou. Lečo je pokrm jednoduchý, ale přitom výjimečný, každá domácnost a hospodyňka ho dělá trochu jinak, a právě v tom je jeho kouzlo.
Já ho dělám podle svojí maminky, jak se dělávalo u nás doma od mého dětství, ale myslím si, že na postupu až tak moc nezáleží. Jsem toho mínění, že nejdůležitější jsou ingredience a že jeho chuť závisí hodně od použité uzeniny. Taky jsem ho už vyzkoušela s různou i měkkou uzeninou, ale co si budeme, vím, že uzená suchá klobása není to nejzdravější, ale bohužel lečo s ní je opravdu nejlepší.
Doma na vesnici jsme měli celoročně tu svoji uzenou klobásu a ta se právě do leča používala. No a když jsme lečo udělala svému partnerovi právě s onou uzeninou – už ne domácí – jelikož už není k mání – ale se suchou uzenou klobásou – řekl, že lepší lečo v životě nejedl. Takže vyzkoušejte, i když recept obsahuje měkké uzeniny).
Recept na zeleninové lečo s uzeninou
Ingredience potřebné na přípravu Letního pokrmu z jedné pánve v podobě leča
- sádlo nebo olej na restování zeleniny a uzeniny
- 500 g cibule
- 2 kg paprik (nejlepší jsou na lečo bílé papriky)
- 1 kg rajčat (já dávám syrové i se slupkou)
- 500 g uzeniny dle chuti (já dávám suchou uzenou klobásu, záleží na vaši chuti)
- sůl, pepř
- cca 5 vajec (množství je volitelné, záleží na množství zeleniny)
Postup přípravy leča
1. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a restujeme na oleji do zlatova. K základu přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, která ho krásně rozvoní.
2. Papriky očistíme od jader a nakrájíme na proužky. Přidáme k cibuli a restujeme.
3. Později přidáme na půlkolečka nakrájená rajčata a dále vše restujeme. V případě potřeby podlijeme trochou vody.
4. Směs osolíme a opepříme dle chuti a dusíme do měkka. Zelenina nemá být rozvařená.
5. Když je zelenina měkká přidáme rozšlehaná vejce a za stálého míchání lečo dokončíme. Vajíčka se srazí, záleží na chuti, někdo má rád tužší, někdo volnější.
6. Lečo se může podávat s brambory, s rýží, ale u nás doma ho máme rádi pouze s chlebem.
Tipy na zavaření
Lečo se dá na zimu krásně zavařit a je to doslova poklad ve sklenici. V zimě pak stačí otevřít sklenici, přidat vejce a uzeninu a máte hotové jídlo během pár minut. vejce a uzeninu do sklenic nedáváme, kazilo by se, přidáváme až při ohřívání.

Maďarské lečo s haluškami: Netradiční spojení dvou tradičních chutí

Lečo s Buřty vylepšené neobvyklými bylinkami – revoluce na talíři
pozn.: částečně upraveno AI