Ovocný piškotový koláč je nejlepší z čerstvého ovoce, takže si ho během léta nezapomeňte upéct. Samozřejmě když použijete mražené ovoce, bude stále velice chutný.

Nadýchané piškotové těsto s velkou porcí ovoce, díky kterému bude koláč svěží a plný různých chutí. Navíc je velmi rychlý a snadný. Můžete použít všechno ovoce, které seženete. Fantazii se meze nekladou. My použijeme nektarinky a švestky.

Ingredience, které budete potřebovat

Budete potřebovat čtyři středně velká vejce, cukr, olej, špetku soli, mouku, prášek do pečiva, vanilkovou pastu nebo extrakt, strouhanou kůru z bio citronu, citronovou šťávu, nakrájené ovoce, borůvky. Formu 21 cm vyložte pečicím papírem. Začněte oddělením žloutků a bílků, žloutky vyšlehejte s polovinou cukru, přidejte vanilku a trošku oleje. Bílky vyšlehejte se solí, citronovou šťávou a zbývajícím cukrem, až vznikne lesklá pusinka.

Pokračujte přidáním citronové kůry a prosáté mouky

S práškem do pečiva do žloutkové směsi, poté postupně přidávejte třetinu pusinky, aby se směs zjemnila. Zbytek pusinky vmíchejte jemnými vertikálními pohyby. Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete. Ovoce obalíte v mouce, aby se nepropadalo do těsta, a naskládáte na povrch spolu s borůvkami. Koláč pečte 20 minut, poté přikryjte alobalem a pečte dalších 25 minut. Po upečení zkontrolujte párátkem, zda je koláč hotov a nechte vychladnout na mřížce. Nakrájejte na kostky nebo dle libosti a podávejte Případně ještě posypte vanilkovým cukrem.

Zdroj obrázku: lauralaurentiu, Recept na ovocný koláč.

Recept na ovocný koláč.

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 16
Pečeme piškotový koláč s ovocem, celková doba přípravy 1 hodina.

Potřebné vybavení

  • 2 mísy
  • 1 Zapékací mísa
  • ruční mixér

Suroviny

  • 150 g Mouky
  • 120 g Cukru
  • 4 ks Vejce
  • 1 lžička Prášku do pečiva
  • 50 ml Oleje
  • 1 sáček Vanilkového cukru
  • 1 lžíce Citrónové šťávy
  • 250 g Nakrájených nektarinek a švestek
  • 120 g Borůvek
  • Špetka soli
  • Nastrouhaná kůra z citronu

Postup 

  • Dáme si předehřát troubu na 160°C.
  • Zapékací mísu si vyložíme pečícím papírem.
  • Do dvou misek si rozdělíme žloutky a bílky.
  • S 60g cukru si rozšleháme žloutky a přidáme vanilový cukr.
  • Za stálého šlehání přiléváme olej.

    Zdroj: lauralaurentiu

  • Poté si ušleháme bílky se špetkou soli, abychom získali lesklý sníh.
  • Do bílků přidáme citrónovou šťávu, zbytek cukru a opět šleháme.

    Zdroj: lauralaurentiu

  • Do žloutků přidáme citrónovou kůru, mouku a prášek do pečiva.
  • Metličkou také zapracujeme suché ingredience do žloutků.
  • Přidáme sníh z bílků a stěrkou promícháme.

    Zdroj: lauralaurentiu

  • Těsto nalejeme do zapékací mísy a zarovnáme.
  • Do síta si dáme nakrájené švestky a nektarinky, které posypeme 1 lžící mouky.
  • Sítem zatřeseme, aby ovoce bylo celé bílé a přebytečná mouka propadla sítem.
  • Ovoce naskládáme na tekuté těsto tak, aby zůstalo na povrchu.
  • Mezi toto ovoce ještě naskládáme borůvky.
  • Dáme péct do předehřáté trouby na cca 45 minut.

    Zdroj: lauralaurentiu

  • Průběžně zkoušíme test párátkem.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Moučníky, Pečení, Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: ovocný koláč, piškotový koláč
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest