Ovocný piškotový koláč je nejlepší z čerstvého ovoce, takže si ho během léta nezapomeňte upéct. Samozřejmě když použijete mražené ovoce, bude stále velice chutný.
Nadýchané piškotové těsto s velkou porcí ovoce, díky kterému bude koláč svěží a plný různých chutí. Navíc je velmi rychlý a snadný. Můžete použít všechno ovoce, které seženete. Fantazii se meze nekladou. My použijeme nektarinky a švestky.
Ingredience, které budete potřebovat
Budete potřebovat čtyři středně velká vejce, cukr, olej, špetku soli, mouku, prášek do pečiva, vanilkovou pastu nebo extrakt, strouhanou kůru z bio citronu, citronovou šťávu, nakrájené ovoce, borůvky. Formu 21 cm vyložte pečicím papírem. Začněte oddělením žloutků a bílků, žloutky vyšlehejte s polovinou cukru, přidejte vanilku a trošku oleje. Bílky vyšlehejte se solí, citronovou šťávou a zbývajícím cukrem, až vznikne lesklá pusinka.
Pokračujte přidáním citronové kůry a prosáté mouky
S práškem do pečiva do žloutkové směsi, poté postupně přidávejte třetinu pusinky, aby se směs zjemnila. Zbytek pusinky vmíchejte jemnými vertikálními pohyby. Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete. Ovoce obalíte v mouce, aby se nepropadalo do těsta, a naskládáte na povrch spolu s borůvkami. Koláč pečte 20 minut, poté přikryjte alobalem a pečte dalších 25 minut. Po upečení zkontrolujte párátkem, zda je koláč hotov a nechte vychladnout na mřížce. Nakrájejte na kostky nebo dle libosti a podávejte Případně ještě posypte vanilkovým cukrem.
Recept na ovocný koláč.
Potřebné vybavení
- 2 mísy
- 1 Zapékací mísa
- ruční mixér
Suroviny
- 150 g Mouky
- 120 g Cukru
- 4 ks Vejce
- 1 lžička Prášku do pečiva
- 50 ml Oleje
- 1 sáček Vanilkového cukru
- 1 lžíce Citrónové šťávy
- 250 g Nakrájených nektarinek a švestek
- 120 g Borůvek
- Špetka soli
- Nastrouhaná kůra z citronu
Postup
- Dáme si předehřát troubu na 160°C.
- Zapékací mísu si vyložíme pečícím papírem.
- Do dvou misek si rozdělíme žloutky a bílky.
- S 60g cukru si rozšleháme žloutky a přidáme vanilový cukr.
- Za stálého šlehání přiléváme olej.
Zdroj: lauralaurentiu
- Poté si ušleháme bílky se špetkou soli, abychom získali lesklý sníh.
- Do bílků přidáme citrónovou šťávu, zbytek cukru a opět šleháme.
Zdroj: lauralaurentiu
- Do žloutků přidáme citrónovou kůru, mouku a prášek do pečiva.
- Metličkou také zapracujeme suché ingredience do žloutků.
- Přidáme sníh z bílků a stěrkou promícháme.
Zdroj: lauralaurentiu
- Těsto nalejeme do zapékací mísy a zarovnáme.
- Do síta si dáme nakrájené švestky a nektarinky, které posypeme 1 lžící mouky.
- Sítem zatřeseme, aby ovoce bylo celé bílé a přebytečná mouka propadla sítem.
- Ovoce naskládáme na tekuté těsto tak, aby zůstalo na povrchu.
- Mezi toto ovoce ještě naskládáme borůvky.
- Dáme péct do předehřáté trouby na cca 45 minut.
Zdroj: lauralaurentiu
- Průběžně zkoušíme test párátkem.