Taky zavařujete lečo na zimu? Co by jste řekli této mírně upravené verzi klasického leča obohaceného o cuketu – zeleninu, kterou si čeští kuchaři zamilovali? Je to jeden z nejlepších způsobů, jak zužitkovat přebytky ze zahrádky a připravit si pořádnou zásobu na zimu. Cuketa lečo zjemní, natáhne si chuť zeleniny a v zimě si tak můžete otevřít sklenici plnou léta, přidat vajíčka a klobásu a oběd či večeře je na stole.
Klasické lečo (lecsó) pochází z maďarské kuchyně, kde se připravuje na mnoho způsobů s vejci, klobásou, s rýží, ba dokonce i s bramborami. Základními surovinami jsou ale vždycky papriky, rajčata a cibule . U nás recept zdomácněl hlavně po 2. světové válce a to díky snadné dostupnosti základních surovin. Verze s cuketou je typicky česká a praktická úprava, která vychází z domácí potřeby zpracovat přebytky úrody. Cuketa je neutrální, nasákne chuť ostatních surovin a zároveň přidá na objemu.
Recept na domácí lečo s cuketou
Ingredience potřebné na letní sklenici plnou chuti v podobě zavařeného leča s cuketou
- 3 kg bílé papriky
- 1 kg červené papriky
- 2 kg rajčat
- sůl a pepř
- česnek
- 2 větší cukety
- olej
Postup přípravy zavařování leča
1. Veškerou zeleninu si nakrájíme. Papriku na proužky, rajčata na půl plátky a cuketu na menší kousky, cuketu předtím oloupeme a zbavíme případných jádřinců.
2. Na oleji orestujeme papriky, asi po 15 minutách přidáme nakrájené rajčata a cukety.
3. Dle chuti osolíme, opepříme a přidáme plátky česneku. Provaříme.
4. Směs ještě horkou nandáme do sterilovaných sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme ve vodě při 80 stupních 20 minut.
5. Já nechávám vychladnout v hrnci s vodou přikryté utěrkou.
6. Skladujeme v chladu a temnu.
Cibuli do leča dáváme až při použití čerstvou.
Cuketu před každým použitím olíznu, zda náhodou není hořká, ještě nikdy nebyla, ale jistota je jistota.

Letní pokrm z jedné pánve – zeleninové lečo s uzeninou
