Pro mě je linecké těsto ztělesněním domácího pečení. Protože je neuvěřitelně jednoduché, bylo jedno z prvních, u kterého jsem si byla jistá a dělala ho pořád dokola – stačí jen rychle zpracovat studené ingredience a nechat ho odpočinout. A tenhle koláč? Ten je můj oblíbený: když se v jednom kousku spojí křehký máslový spodek, hustá vrstva švestkových povidel, nadýchaný krémový tvaroh a rozpuštěné horké kousky čokolády, věřte, že máte v ruce naprostou dokonalost. Dříve jsem tvaroh plnila jen rozinkami, ale pak jsem si oblíbila kombinaci čokolády a povidel a od té doby to dělám jedině takto.

Při práci s lineckým těstem je klíčová teplota – čím je studenější, tím lépe se s ním pracuje a tím křehčí bude výsledek. Lidé se často trápí, když jim těsto při válení praská. Moje zkušenost je taková, že není třeba panikařit. Místo toho zkuste na válení použít dva archy pečicího papíru. Těsto rozválejte mezi nimi, a to klidně na nerovnoměrný plát. Až ho budete přenášet na plech, jednoduše pak odstraníte horní papír. Můj tip zní: pokud se vám těsto lepí, přidejte hrst strouhanky do mouky, se kterou podsypáváte, dodá mu to větší stabilitu.

Recept na luxusní linecký koláč s krémovým tvarohem

  • Celková doba přípravy: 90 až 120 minut
  • Aktivní čas přípravy: 30 minut
  • Doba odpočinku těsta: 60 minut (v lednici)
  • Doba pečení v troubě: 25 až 45 minut (při 175 stupních)
  • Počet porcí: 16 až 20 porcí (na plech přibližně 35 × 25 cm)

Přesná gramáž ingrediencí potřebných k přípravě lineckého koláče

Těsto (linecké)

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g studeného másla (nakrájeného na menší kostky)
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 žloutky (na těsto)
  • 1 celé vejce (na potření mřížky)

Tvarohová náplň

  • 500 g tučného tvarohu (v kostce, ideálně ne ve vaničce)
  • 2 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 1 balení vanilkového pudinku v prášku (pro zpevnění)
  • 50 ml mléka
  • 1 lžička strouhané citronové kůry (čerstvé)

Další náplň a příprava

  • 200 g povidel (hustých švestkových)
  • 50 g hořké čokolády (nasekané na hrubé kousky)
  • Tuk a hrubá mouka nebo strouhanka (na vymazání a vysypání plechu)

Postup přípravy lineckého koláče

Obrázek k receptu na linecký koláč
Foto: Cooky.cz, recept na linecký koláč

1. Začněte přípravou Lineckého těsta. Na pracovní plochu nasypte 500 gramů hladké mouky a 150 gramů moučkového cukru. K nim přidejte 250 gramů studeného másla nakrájeného na kostky. Zásadně pracujte rychle, aby se máslo nezahřálo.

2. K suchým surovinám a máslu přidejte tři žloutky. Rychle zpracujte všechny ingredience, dokud nevznikne jednotné, hladké a nelepivé těsto. Dlouhé hnětení by těsto znehodnotilo. Jakmile se těsto spojí, zabalte ho do fólie a dejte chladit do lednice na minimálně 60 minut.

3. Mezitím, co se těsto chladí, připravte tvarohovou náplň. Do mísy vložte 500 gramů tvarohu, přidejte dvě vejce, 80 gramů cukru krupice, vanilkový pudinkový prášek, 50 mililitrů mléka a citronovou kůru. Vše důkladně promíchejte metlou do hladkého, krémového krému.

Obrázek k receptu na linecký koláč
Foto: Cooky.cz, recept na linecký koláč

4. Troubu předehřejte na 175 stupňů. Plech o rozměrech přibližně 35 × 25 centimetrů vymažte tukem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou.

5. Vychlazené těsto rozdělte v poměru přibližně 2/3 a 1/3. Větší díl těsta rozválejte na velikost plechu a přeneste jej na připravený plech. Prsty těsto vytlačte i do stran, abyste vytvořili nízký okraj vysoký zhruba 2 centimetry.

6. Na těsto rozetřete 200 gramů povidel. Povidla rozprostřete rovnoměrně, ale ne až k úplnému okraji těsta, nechte malý volný lem. Na povidla opatrně nalijte připravenou tvarohovou náplň a uhlaďte ji. Nakonec tvaroh posypte nasekanou hořkou čokoládou.

Obrázek k receptu na linecký koláč
Foto: Cooky.cz, recept na linecký koláč

7. Ze zbylé 1/3 těsta vyválejte tenké proužky a vytvořte z nich na vrchu tvarohu klasickou mřížku. Mřížku nakonec potřete rozšlehaným jedním celým vejcem.

8. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte 25 až 45 minut. Doba pečení závisí na tloušťce tvarohu a výkonu trouby. Koláč je hotový, když je mřížka krásně zlatavá a tvaroh uprostřed už není tekutý.

9. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout (ideálně na mřížce), dokud tvaroh úplně neztuhne, a až poté posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Obrázek k receptu na linecký koláč
Foto: Cooky.cz, recept na linecký koláč
Obrázek receptu na Koláč, co nosí mřížku: šachovnice z tvarohu a marmelády

Koláč, co nosí mřížku: Šachovnice z tvarohu a marmelády

Tipy redakce

  • Správná teplota tvarohu: Použijte tvaroh v pokojové teplotě, nikoli studený přímo z lednice. Suroviny se lépe spojí a tvarohová náplň bude po upečení krémovější a méně náchylná k popraskání.
  • Zajištění křehkosti těsta: Do mouky přidejte půl lžičky vinného kamene nebo prášku do pečiva, i když Linecké těsto kynutí nepotřebuje. Tato přísada způsobí, že i po upečení bude těsto výrazně křehčí a rozpadavější na jazyku.
  • Trik s povidly proti protečení: Aby povidla neprotekla do spodního těsta, rozmíchejte je s jednou lžící strouhanky. Strouhanka přebytečnou vlhkost absorbuje a vytvoří mezi těstem a tvarohovou náplní dokonalou izolační vrstvu.
  • Bohatší čokoládová chuť: Místo přidání nasekané čokolády přímo do tvarohu ji rozpusťte s trochou smetany a přidejte ji až nakonec ve formě mramorování. Koláč tak získá intenzivnější čokoládovou vůni a luxusnější vzhled.
Obrázek k receptu na linecký koláč s náplní ze zakysané smetany s vůní citronu

Linecký koláč s náplní z pudinku a zakysané smetany s vůní citronu: Přidejte ovoce a získá úplně jiný šmrnc

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest